• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 19.5°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  82%

Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 • A-
 • A+

Με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Healthreport.gr. με τίτλο «Οταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές», θέλω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις. Αρχικά εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου, γιατί τέτοια άρθρα που αβασάνιστα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα, δεν προσβάλλουν και απαξιώνουν μόνο έναν επιστημονικό κλάδο αλλά συμβάλλουν και στην ανεξέλεγκτη αύξηση των τοκετών με καισαρική τομή. Στο ίδιο μήκος κύματος δυστυχώς κινείται και το δελτίο Τύπου του κ. Πατούλη.

Είναι απαράδεκτο, τόσο από πλευράς επιστημονικής όσο και δημοσιογραφικής, να μη γνωρίζουν ότι το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής σε εργαστηριακές εξετάσεις από πλευράς των μαιών/τών έχει θεσμοθετηθεί από το 1960 (Βασιλικό Διάταγμα 14/09-4/10 1960, ΦΕΚ 159α’), ενώ περιγράφεται εκτενώς και στα άρθρα 2.1.13 και 2.2.1.2 του Προεδρικού Διατάγματος 351/1989. Επιπρόσθετα, στο Π.Δ. 312 (ΦΕΚ 15’ 16/09/1992), που αφορά την Οργάνωση και Συγκρότηση Φαρμακείου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο φαρμακείο: α) Εκτελούνται οι πάσης φύσεως αναγραφόμενες από τους ιατρούς, οδοντιάτρους, μαίες και κτηνιάτρους συνταγές».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έρχεται να επικυρώσει όσα ήδη προβλέπονται θεσμικά σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνω το «λάθος» που έγινε με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και δεν δόθηκαν κωδικοί παρόχων και στις/στους μαίες/τές. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι το νέο νομοσχέδιο παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. Η παρουσία των μαιών στα ΤΟΜΥ είναι αναγκαία και ο ρόλος τους δεν πρέπει να παραλειφθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πολύ σημαντική, δε, είναι η δημιουργία Δικτύων Μαιών, όπως ορίζεται στο νέο νομοσχέδιο, όπου θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της μαίας με την περιγεννητική φροντίδα και την παρακολούθηση χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι μαίες/τές δεν αποτελούν βοηθητικό προσωπικό, αλλά ανεξάρτητο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο δρα συνεργατικά με τους ιατρούς με κοινό σκοπό την υγεία της μητέρας και του νεογνού.

Διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι οι τοκετοί με μαιοκεντρική παρακολούθηση έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναίτιων παρεμβάσεων. Μάλιστα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως ενδεικτικά στην Αγγλία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές Χώρες, αλλά και αλλού, η μαιοκεντρική περιγεννητική φροντίδα είναι ενσωματωμένη στα Εθνικά Συστήματα Υγείας και στους ασφαλιστικούς φορείς. Η χώρα μας, όπως ανέφερε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, πάσχει από την αναίτια παρεμβατικότητα στον τοκετό. Οπως γνωρίζουμε, το ποσοστό καισαρικών τομών πλησιάζει το 60%. Η αναβάθμιση του ρόλου της μαίας είναι επιτακτική, εάν θέλουμε να μειωθούν οι δείκτες στο ενδεδειγμένο κατά τον ΠΟΥ 15% ή, έστω, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 25-30%.

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού (birth centers), όπου ο τοκετός θα διεξάγεται αποκλειστικά από μαίες. Ευελπιστώ, το έλλειμμα αυτό να συμπληρωθεί άμεσα.

Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι η μαιευτική και η γυναικολογία, δύο κρίσιμες ειδικότητες, δεν έχουν την ανάπτυξη που τους αρμόζει στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας να έχει τη μερίδα του λέοντος, γεγονός που συμβάλλει αλόγιστα στο ύψος των δαπανών για την Υγεία.

Για να γίνει κατανοητό γιατί συμβαίνει η αύξηση των καισαρικών τομών και των δαπανών, παραθέτω την αμοιβή που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για τους τοκετούς. Φυσιολογικός τοκετός 600 ευρώ, τοκετός με καισαρική 1.000 ευρώ και τοκετός με καισαρική και με επιπλοκές 1.300 ευρώ. Επομένως καταλαβαίνει ο καθένας γιατί σε μια ιδιωτική κλινική έχουμε 558 τοκετούς με καισαρικές χωρίς επιπλοκές και 318 τοκετούς με καισαρικές με επιπλοκές.

* βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρακμή των Πολυϊατρείων και οι κραυγές αγωνίας
Η κατάσταση στις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή στα ΠΕΔΥ, είναι τραγική. Καθημερινά απαξιώνονται και ιδιαίτερα στην επαρχία στέκουν σαν άδεια κουφάρια με ελάχιστους γιατρούς....
Η παρακμή των Πολυϊατρείων και οι κραυγές αγωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παραλειπόμενα μιας δύσκολης στιγμής
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέστη, ως γνωστόν, λιποθυμικό επεισόδιο.
Τα παραλειπόμενα μιας δύσκολης στιγμής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εμπιστοσύνη στα πεπραγμένα μας στον τομέα της Υγείας
Στους εργαζόμενους υγειονομικούς, αλλά και σε όλη την κοινωνία απευθυνόμαστε για να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και πρέπει να ολοκληρωθεί με συμμετοχή όλων.
Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εμπιστοσύνη στα πεπραγμένα μας στον τομέα της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας
Αποφασισμένοι οι υγειονομικοί να μην περάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου που διαλύει τον τομέα πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ για χάρη των συμφερόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντί για επένδυση στο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ, επιστροφή στον χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό
Το μείζον ζήτημα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην Υγεία είναι ότι επαναφέρουν ως λύση τη «συνταγή» της συρρίκνωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας και της επέκτασης της ιδιωτικής αγοράς.
Αντί για επένδυση στο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ, επιστροφή στον χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας