• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.5°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 8.8°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.6°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 10.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.0°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.0°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%

Η Κίνα και η Μεσόγειος

 • A-
 • A+

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου δεν αφήνουν αδιάφορη την Κίνα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απούσα από τη «Μεγάλη Θάλασσα».

Τα εμπορικά και οικονομικά της συμφέροντα, το ενεργειακό, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της περιοχής για το Πεκίνο και δικαιολογούν την ανησυχία του για τη σύνθετη πραγματικότητα στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο.

Η Κίνα έχει επενδύσει στις χώρες της Μεσογείου, κυρίως στις υποδομές, μεταφορές και ενέργεια, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος», που εξήγγειλε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, το 2013.

Στην προοπτική αυτή εντάσσεται η κινεζική παρουσία σε μερικά από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μεσογείου, όπως της Τρίπολης στον Λίβανο, του Πορτ Ασχοντ στο Ισραήλ, του Πορτ Σάιντ και του Πορτ Σουδάν, της Μασσαλίας, της Βαρκελώνης και του Πειραιά.

Από αυτά τα λιμάνια η Κίνα μπορεί να ελέγχει μια τεράστια περιοχή που φτάνει ώς τον Κόλπο του Αντεν, όπου είναι υπό κατασκευή οι πρώτες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της εκτός συνόρων.

Η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ τής επέφερε περαιτέρω οφέλη αφού το 60% των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη διέρχεται από εκεί. Επιπλέον, τα κινεζικά προϊόντα θα μπορούν να φτάνουν στην αμερικανική αγορά συντομότερα μέσω της Μεσογείου χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τον γύρο της Αφρικής.

Η γενικότερη κατάσταση στον μεσογειακό χώρο εμπνέει ωστόσο ανησυχία με την άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων, τη διάσταση ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, την οικονομική, κοινωνική και προσφυγική κρίση, τον ρόλο των διεθνών και περιφερειακών παικτών και την αβεβαιότητα και ένταση στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Η άμεση απειλή για τα κινεζικά συμφέροντα είναι εμφανής. Η περιοχή της Δυτικής Ασίας-Βόρειας Αφρικής αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, με τεράστια σημασία για τη σινική διπλωματία λόγω της δυνατότητας να απορροφήσει προϊόντα και επενδύσεις, αλλά και των ενεργειακών της αποθεμάτων.

Οι κινεζικές εισαγωγές σε πετρέλαιο από την περιοχή αγγίζουν το 60% και υπολογίζεται να φτάσουν το 70% το 2030.

Με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Κίνα, οι ενεργειακές ανάγκες αλλά και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας αυξάνονται. Αυξάνεται, επίσης, η ανάγκη για προστασία των οικονομικών της συμφερόντων στο εξωτερικό, καθώς και των πολιτών της που εργάζονται σε χώρες υψηλού κινδύνου.

Το «καμπανάκι» που σήμανε τον κίνδυνο για τα κινεζικά συμφέροντα σε περίπτωση πολιτικών αλλαγών και πολεμικών συγκρούσεων υπήρξε η λιβυκή κρίση το 2011. Οι κινεζικές επιχειρήσεις έχασαν συνολικά περίπου 20 δισ. δολάρια.

Ετσι, η China National Petroleum Company, με απώλειες 198 εκατ. δολαρίων, για να αποφύγει άλλες άσχημες εκπλήξεις, ίδρυσε δικό της ερευνητικό κέντρο για αξιολόγηση κινδύνων σε χώρες με πολιτική αστάθεια. Η δε διάσωση των 36.000 Κινέζων, χάρη και στην ελληνική βοήθεια, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία του λιμένος του Πειραιά σε περίπτωση περιφερειακών κρίσεων.

Το «μαργαριτάρι της Μεσογείου», όπως χαρακτήρισε το λιμάνι του Πειραιά ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάν, πέρα από τη σπουδαιότητά του για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, είναι στρατηγικής σημασίας για το Πεκίνο για πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους. Και, σε περίπτωση μελλοντικής περιφερειακής κρίσης, για τη διάσωση των Κινέζων πολιτών που εργάζονται στη Μέση Ανατολή.

Από τη σταθερότητα στην περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Επιτυχία που, πέρα από οικονομικά οφέλη, συνεπάγεται επέκταση της επιρροής και βελτίωση της θέσης της Κίνας στη διεθνή σκηνή. Το Πεκίνο προσβλέπει στην οικονομική ευημερία των χωρών κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για φυγόκεντρες και αποσταθεροποιητικές δυνάμεις.

Τα «τρία κακά» για την Κίνα είναι η τρομοκρατία, οι αποσχιστικές τάσεις και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός. Και εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική αστάθεια και θρησκευτικός εξτρεμισμός σε αρκετές χώρες της ευρύτερης περιοχής, η ανησυχία για διείσδυση του «Ισλαμικού κράτους» στις δυτικές κινεζικές περιοχές (Σιντζιάνγκ), λόγω των σχέσεων των τζιχαντιστών Ουιγούρων με την Αλ Κάιντα, δεν θα πάψει να υφίσταται.

Παράλληλα εκφράζεται ο φόβος ότι οι κινεζικές εμπορικές συμφωνίες μπορούν να επηρεάσουν πολιτικά, μετατρέποντας την οικονομική διπλωματία σε μέσο για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής σε μια ασταθή περιοχή.

Η Κίνα αρνείται ανάλογες προθέσεις τονίζοντας το ενδιαφέρον της για επωφελή συνεργασία, διεθνή ειρήνη, ισορροπία και ευημερία. Και δεν παύει να επαναλαμβάνει διά του προέδρου της την ανησυχία της για την «παγίδα του Θουκυδίδη» και την πίστη ότι μια σύγκρουση κυρίαρχης (ΗΠΑ) και ανερχόμενης (Κίνα) δύναμης μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί.

* αναπληρώτριας καθηγήτριας Ελληνικών Σπουδών και μέλους του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πεκίνου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα-Κίνα: πολιτιστική συνεργασία και προκλήσεις
Οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα προωθήθηκαν με την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων τον Ιούνιο του 1972. Η συνεργασία τους κορυφώθηκε κατά το διάστημα 2007-2008 με την...
Ελλάδα-Κίνα: πολιτιστική συνεργασία και προκλήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Εργατικό «Δίκαιο» της Κίνας και η COSCO στον Πειραιά
Το Εργατικό «Δίκαιο» της Κίνας δεν έχει επιβληθεί στον ΟΛΠ, ωστόσο ο δρόμος για την επικράτησή του έχει ανοίξει με τη Σύμβαση Παραχώρησης. Εννοούμε εργασιακές σχέσεις, όπου o νόμος θα είναι το διευθυντικό...
Το Εργατικό «Δίκαιο» της Κίνας και η COSCO στον Πειραιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος του μεταξιού
Με χαρές και πλατιά χαμόγελα, κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, στο Μαξίμου και συνέχεια με πανηγύρια στο Ζάππειο –ίσως, για να δηλωθεί η αναλογία με την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ και άλλα ιστορικής...
Ο δρόμος του μεταξιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον Nord Stream στην Cosco
Το Βερολίνο ενέκρινε την πώληση του 25% των μετοχών του τερματικού εμπορικού σταθμού του λιμένα του Αμβούργου στην Cosco στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον κατά κύριο λόγο και στις Βρυξέλλες κατά...
Από τον Nord Stream στην Cosco
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σκουριές του Πειραιά
Εν μέσω πανδημίας, ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων έχει αρχίσει να εκτελείται στον Πειραιά από την Cosco, εκεί που οι Πειραιώτες –και όχι μόνο– κάνουν τη βόλτα τους και χαζεύουν τη θάλασσα, στην Πειραϊκή.
Οι σκουριές του Πειραιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κίνα, Ελληνικό και φόροι-φούσκες
Μέσα σε 15 μέρες ο πρωθυπουργός και οι 150 επιχειρηματίες που τον συνόδευαν επισκέφθηκαν το Πεκίνο και τώρα ο πανίσχυρος πρόεδρος της Κίνας βρίσκεται στην Αθήνα.
Κίνα, Ελληνικό και φόροι-φούσκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας