Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με στρατηγικό βάθος για τη Δημοκρατία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με στρατηγικό βάθος για τη Δημοκρατία

  • A-
  • A+

Με υποθετικό δεδομένο πως τα αρνητικά μέτρα και τα θετικά αντίμετρα για το 2019-2020 θα κάνουν μηδενικό άθροισμα, δηλαδή με αλληλοεξουδετέρωση θετικών και αρνητικών παραμέτρων, όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο Μνημόνιο, όπως πλειοδότησαν οι Κασσάνδρες που επένδυσαν την ανεγκέφαλη πολιτική τους στην πτώση της κυβέρνησης, αλλά θα έχουμε βαθμιαία πολιτική και οικονομική ανατροπή. Πώς συνάγεται αυτό;

Η κυβέρνηση σε συνθήκες Κατοχής της χώρας και με επελαύνοντα τον μεταμοντέρνο νεοφιλελευθερισμό παγκοσμίως, έχει πετύχει τις εξής σημαντικές αντιστροφές. Επαναθεμελιώνει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρωτόγνωρο για τις συνθήκες εξαθλίωσης που επικρατούν, το οποίο διασφαλίζει τη δωρεάν υγεία περίπου 1.600.000 ανασφάλιστων ανθρώπων.

Ο πολύτιμος χρόνος που κερδίζεται από τη συμφωνία θα έχει αποτέλεσμα μέσα σε σχεδόν έξι μήνες, μαζί με τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού που πραγματοποιούνται, το άλλοτε διαλυμένο (με πολιτική επιλογή των νεοφιλελεύθερων κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων) ΕΣΥ να δουλεύει ρολόι σε νέα αξιακή βάση εξυπηρέτησης του πάσχοντος ανθρώπου και όχι της εξουσίας μιας ελίτ γιατρών κυρίως πανεπιστημιακών, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Εκτός δηλαδή από την άρτια λειτουργία του ΕΣΥ, θα έχουμε και νέο ηθικοπολιτικό προσανατολισμό με άξονα τις ανάγκες του πολίτη. Η συγκροτημένη και διευρυμένη λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης το επόμενο διάστημα δημιουργεί ένα συνεκτικό δίχτυ ασφαλείας για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων, στοιχείο επαναστατικό για τις συνθήκες της χώρας.

Η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων στέγασης στα ευάλωτα νοικοκυριά, το άνοιγμα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ελάττωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων από το 2019, συνιστούν μία πρωτόγνωρη κοινωνικοπολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής είναι μια βαθιά ταξική πολιτική υπέρ των αδυνάτων και κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Οποιος μελετήσει σε βάθος τη μεγαλειώδη πολιτική του ΕΑΜ θα διαπιστώσει πως είχε ένα μοναδικό στρατηγικό πρόγραμμα για την Υγεία, τη Διατροφή, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ετσι άντεξε και νίκησε ο ελληνικός λαός στις συνθήκες Κατοχής της χώρας εκείνη την περίοδο του Φασισμού.

Το άνοιγμα των σκανδάλων στην Υγεία, που κανείς δεν πίστευε πως θα το τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε στα κεραμίδια τους κ. Μητσοτάκη, Στουρνάρα, δυστυχώς και την κ. Γεννηματά, να φωνάζουν εν χορδαίς και οργάνω για εκλογές, θέλοντας να μην κλείσει η αξιολόγηση.

Είναι σαφές πως η πραγματική και συμβολική δύναμη από αυτήν την επιλογή είναι τεράστια. Ενας θεμελιώδης τομέας διαφθοράς 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας έφεραν τα Μνημόνια θα ξεκαθαρίσει και πρωτοκλασάτα στελέχη του διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και θα επιστραφούν στα Ταμεία του Δημοσίου ποσά από τα κλαπέντα.

Αυτή η παράμετρος είναι δεμένη στρατηγικά με την ανάπτυξη του νέου ΕΣΥ σε άλλη βάση και έχει χαρακτήρα σαφώς ταξικό υπέρ των αδυνάτων, διότι διαλύει ιστούς του οικονομικού και πολιτικού παρακράτους που βούλιαξαν τη χώρα. Ο χρόνος όμως από τη συμφωνία της Μάλτας δίνει το δικαίωμα να υπάρξει κάθαρση και στα εξοπλιστικά, το μεγάλο πεδίο διαφθοράς περίπου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ με πρωταγωνιστικό ρόλο υψηλούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Και φυσικά ακολουθεί το άνοιγμα του σκανδάλου των σκανδάλων, όπως υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, της ληστείας των 23 τρισεκατομμυρίων δραχμών του Χρηματιστηρίου, των Ελλήνων πολιτών, από 43 εταιρείες. Θυμίζουμε πως αφού λήστεψαν με «σημαδεμένα χαρτιά» τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών το 1998 και μετέφεραν τα κλεμμένα χρήματα στο εξωτερικό, μετά άρχισε η προπαγάνδα για τους «τεμπέληδες Ελληνες» κ.λπ.

Αυτές οι πολιτικές έχουν πολιτικό και ταξικό πρόσημο, δεν είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα, υλοποιούνται με συγκρούσεις συμφερόντων και με τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή προπαγάνδα ψεύδους και σπίλωσης.

Αυτές οι επιλογές έβγαλαν και τον κ. Σημίτη με τους συνεργάτες του στον… εξώστη των εκλογών. «Εκλογές τώρα» σήμαινε δεν γίνεται κάθαρση της βρωμιάς ποτέ, όπως γινόταν από την εποχή ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Χωρίς ισχυρό κράτος πρόνοιας και κάθαρση της κόπρου του Αυγείου δεν μπορεί να υπάρξει επανασύσταση της Δημοκρατίας και αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κέρδος του χρόνου από τη συμφωνία της Μάλτας, εκτός από τη μείωση του χρέους, δημιουργεί και μία σημαντική προϋπόθεση να αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει την εξουσία και να κυβερνά στρατηγικά, αποδυναμώνοντας τους Θεσμούς και το συνεργαζόμενο μαζί τους ντόπιο κατεστημένο.

Τώρα οικοδομούνται οι συνθήκες να αλλάξει ριζικά δομές αθέατες και φανερές στο βαθύ κράτος που κρατούν στη μιζέρια και στην υποταγή τον τόπο. Το νομοσχέδιο για την Ερευνα και την Καινοτομία είναι μία τέτοια στρατηγική τομή όχι μόνο για να κρατηθούν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα, αλλά και για να αναπτυχθεί ταυτόχρονα η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή με βάση τη γνώση αιχμής, ώστε να είναι ανταγωνιστική στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

Οι ρήξεις που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο κατεστημένο της Ευρώπης αρχίζουν να μετρούν πολιτικά πλέον στην προοπτική ενός νέου πεδίου ταξικής πάλης και δημοκρατίας. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερή ριζοσπαστική ηγεσία της Ευρώπης και της Δύσης. Ωστόσο ο πόλεμος θέσεων όταν είναι μακρύς εξαντλεί τους πολίτες και προκαλεί ψυχική φθορά.

Χρειάζεται ένα δομημένο πρόγραμμα Πολιτισμού, το οποίο θα προκαλεί μία συλλογική ηθικοπνευματική ανάταση του λαού, Αντίστασης και Δημιουργίας.

Θα σφυρηλατεί ένα νέο «Εμείς», που θα αντιστρατεύεται τη Βιομηχανία του Θεάματος, τα ευτελή ΜΜΕ, την ατομοκεντρική βαρβαρότητα του μεταμοντέρνου νεοφιλελευθερισμού. Κατεπείγον είναι και μία διαδικασία λειτουργίας του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις θέσεις του 2ου Συνεδρίου στον άξονα σύνδεσης Αντιπροσωπευτικής και Αμεσης Δημοκρατίας.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Φλόγα οράματος, δημοκρατίας και ανάπτυξης
Η γεωπολιτική ισχύς της χώρας έχει αναβαθμιστεί σε ένα ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον, η κυβέρνηση πραγματοποιεί σταδιακά σημαντικές τομές, έστω και με αργούς ρυθμούς, στον μπλοκαρισμένο κρατικό μηχανισμό...
Φλόγα οράματος, δημοκρατίας και ανάπτυξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αγορές βλάπτουν σοβαρά τη δημοκρατία
Ο νεοφασίστας δεν θα χαιρετά χιτλερικά, θα βρει άλλους να το πράξουν αντί γι’ αυτόν. Θα καταγγέλλει τον νεοναζισμό, αλλά παράλληλα και την άκρα Αριστερά, στην οποία θα εντάσσει ό,τι του χαλάει το αφήγημά του,...
Οι αγορές βλάπτουν σοβαρά τη δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της δικαιοσύνης
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη συντριπτική τους πλειονότητα διεξήγαγαν έναν αδυσώπητο πόλεμο ψεύδους τα προηγούμενα χρόνια για να αποδείξουν πως η επιβολή των Μνημονίων ήταν δήθεν μονόδρομος. Κατακεραύνωναν...
Η δημοκρατία της δικαιοσύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άμεση δημοκρατία ξανά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται ένα διήμερο με θέμα «Άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση». Είναι προσπάθεια να ξαναρχίσει συλλογικά μια συζήτηση που διακόπηκε το 2012, να γίνει επανασύνδεση με το...
Άμεση δημοκρατία ξανά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος της κομματικής δημοκρατίας στη Γερμανία
Είναι κοινό μυστικό στην οικουμένη ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν στέριωσε στη Γερμανία κατά τον εικοστό αιώνα. Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι έωλος, αλλά αντιθέτως εδράζεται σε εμπειρικά δεδομένα.
Το τέλος της κομματικής δημοκρατίας στη Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεός, Τιμή, Χώρα
Οι πολιτικοί ηγέτες θεωρούν ότι μέσα στα φασιστικά πολιτικά μορφώματα και σε μια μισητή κοινωνική τάξη πραγμάτων που καλλιεργεί τη θρησκευτική και εθνική υπεροχή, θα τοποθετήσουν τις κοινωνίες απέναντι στις...
Θεός, Τιμή, Χώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας