• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 2.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -3.0°C / -0.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 4.2°C
  3 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.7°C / 1.0°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / 0.5°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI

Συντάξεις: Η γενναιοδωρία των χορτάτων

 • A-
 • A+

 
«Αν δει κανείς την πορεία της χώρας από το 2000 μέχρι το 2015, θα διαπιστώσει ότι για το ασφαλιστικό δόθηκαν 220 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από το χρέος της χώρας».

Αυτό υπογράμμισε κατά την εισήγησή της στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Economist η πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. «Το ότι δεν λύσαμε το ασφαλιστικό μας ήταν βασική αιτία της χρεοκοπίας», πρόσθεσε ξεδιάντροπα η κ. Διαμαντοπούλου.

Στο ίδιο συνέδριο και στο ίδιο πνεύμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας,  μίλησε για  την ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων αλλά και τα προσωπικά ιδιωτικά προϊόντα μετά τη συνταξιοδότηση, δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι «οι συνταξιοδοτικές παροχές παραμένουν γενναιόδωρες». Ενώ αντίστοιχα για «γενναιοδωρία»  μίλησε και η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ Α.Γιόχανσον. Από ένα τέτοιο συνέδριο βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών, άλλωστε ιδρυτικός χορηγός του συνεδρίου -που πραγματοποιήθηκε 30 και 31/3- ήταν η Εθνική Ασφαλιστική.
 
Μία μέρα πριν, σε κάποια άλλη αίθουσα με τη χορηγία τραπεζών πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την επαγγελματική ασφάλιση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους επαγγελματικών ταμείων που τη διοργάνωσαν, ο Θ. Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ από την παράταξη ΜΕΤΑ και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Όλοι αυτοί μαζί εκθείασαν τη μετατροπή επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά, ενώ από την Ημερίδα προέκυπτε ως στόχος η πλήρης διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και η δήθεν αντικατάστασή της από επαγγελματικά ταμεία. Να θυμίσουμε ότι λίγο καιρό πριν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου ασφάλισης.
 
Μέσα σε τρεις ημέρες, βουλευτές, πρώην  υπουργοί, νυν  υφυπουργοί, εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών και επαγγελματικών ταμείων, διεθνών οργανισμών και τραπεζών, καθώς και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ από το μπλοκ του ξεπουλημένου κυβερνητικού συνδικαλισμού, διατύπωσαν στην ίδια γραμμή - αυτήν άλλωστε που απορρέει και από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής  Ένωσης - τον δρόμο που  πρέπει να πάρει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
 
1. Νέες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις. Αυτό εννοούν  οι χορτάτοι εκπρόσωποι τραπεζών, αστικών επιτελείων και διεθνών οργανισμών όταν μιλούν για γενναιοδωρία προς τους συνταξιούχους, εκφράζοντας  τον πόθο των αφεντικών τους, του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, για νέα επιδρομή!
 
2. Διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και δημιουργία επαγγελματικών ταμείων. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το νόμο 3029/2002 (ν. Ρέππα), είναι Ταμεία που λειτουργούν με την αρχή της ανταποδοτικότητας και με ατομικές μερίδες, που σημαίνει ότι ο κάθε ασφαλισμένος λαμβάνει παροχές ανάλογα με το ύψος των εισφορών που μπορεί να καταβάλει. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ο αναδιανεμητικός  χαρακτήρας που είναι και το βασικό γνώρισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ύψος των συντάξεων στα Επαγγελματικά Ταμεία υπολογίζεται σε καθαρά κεφαλαιοποιητική βάση, το κράτος δεν συμμετέχει και δεν εγγυάται καμία παροχή.  Η Επαγγελματική Ασφάλιση είναι ο δεύτερος από τους «τρεις πυλώνες» ασφάλισης που προωθεί η ΕΕ. Ο πρώτος είναι η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση σε ένα ελάχιστο, συνεχώς συρρικνούμενο επίπεδο και ο τρίτος η Ιδιωτική Ασφάλιση.
 
3. Η ενίσχυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης η οποία επίσης απαιτεί τη συρρίκνωση και τελικά τη διάλυση του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης,  αλλά και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προκειμένου πάνω στα ερείπιά τους να θησαυρίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και να εμπεδωθεί η λογική ότι η περίθαλψη και η συνταξιοδότηση αποτελούν αγαθά που θα απολαμβάνουν μόνον όσοι έχουν να πληρώνουν, οι υπόλοιποι, δηλαδή η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα ζουν με τα ψίχουλα.
 
Αυτοί οι τρεις βασικοί άξονες διατυπώνονται ως τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, προκειμένου να «εκσυγχρονιστεί το ασφαλιστικό σύστημα της  χώρας» και προμηνύουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα λίγο καιρό μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο που αποτέλεσε βαρύ χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Όπως έχει διδάξει η ιστορία των μνημονίων κάθε φορά που οι ξένοι «εταίροι» και οι ντόπιες κυβερνήσεις και αστικά κόμματα θέλουν να χτυπήσουν ένα εργατικό-λαϊκό δικαίωμα, έναν κλάδο ή έναν τομέα πρόνοιας, προηγείται η λασπολογία και η κατασκευή ψεύτικων επιχειρημάτων. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο γίνεται και η δήλωση της Α. Διαμαντοπούλου ότι «βασικό αίτιο για την χρεοκοπία της χώρας αποτέλεσε το ασφαλιστικό». Να θυμίσουμε ότι  η πολιτική που υπηρέτησε η Διαμαντοπούλου ήταν αυτή του τζογαρίσματος στο χρηματιστήριο και του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί η περιουσία των εργαζομένων και πολλά από αυτά να οδηγηθούν σε κατάρρευση.   Να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αρχή των μνημονίων καταδείκνυε ως βασικούς υπαίτιους για τη χρεοκοπία της  χώρας  τους δημόσιους υπαλλήλους, ήταν τότε που έπρεπε να δρομολογηθεί το τσεκούρωμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα έχει σειρά το ασφαλιστικό.
 
Να θυμίσουμε τέλος ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που καταληστεύτηκαν από αυτούς που σήμερα «κουνάνε το δάχτυλο» και απαιτούν νέες περικοπές, είναι ο κόπος και οι εισφορές των εργαζομένων. Το  σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χτίστηκε με μεγάλους αγώνες και με τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που θα ξαναβγούν στο δρόμο και θα το υπερασπιστούν με νέους μαζικούς αγώνες, βάζοντας ανάχωμα στα σχέδια κυβέρνησης, κουαρτέτου και εργοδοτών!


 
*Ο Άκης Αδαμόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «64» και το ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων
Από τη Ν.Δ. αλλά και από «ενεργούς πολίτες» προτείνεται, μεταξύ άλλων, η «...αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος στην καθολικά αποδεκτή δομή των τριών πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης»
Οι «64» και το ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις για τον επικείμενο οικονομικό Γολγοθά
Πέραν των επιτακτικών προβλημάτων (τραπεζικό, ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, δημόσιο χρέος κ.λπ.), που απαιτούν από την κυβέρνηση άμεση αντιμετώπιση, υπάρχει το πάγιο και κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, από την...
Σκέψεις για τον επικείμενο οικονομικό Γολγοθά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων με εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων
Το ασφαλιστικό ήταν και παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη και κρίσιμα ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Πολλά έχουν γραφτεί για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, για τις μεγάλες ευθύνες...
Ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων με εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση ασύλου
Είχε θεσπιστεί το ακαταδίωκτο για στελέχη τραπεζών για δάνεια –δανεικά κι αγύριστα– και μέλη του ΤΑΥΠΕΔ. Τώρα θεσπίζεται το ίδιο και για τα μέλη του φορέα που θα διαχειρίζεται τα χρήματα από την Επικουρική...
Κυβέρνηση ασύλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση σαλτιμπάγκων που με πρόσχημα την πανδημία καταργεί κάθε έννοια δικαίου
Η αντεργατική πολιτική και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζονται με τις διατάξεις που έφερε επειγόντως η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της  Βουλής την περασμένη Παρασκευή,  με το νομοσχέδιο του Υπουργείου...
Κυβέρνηση σαλτιμπάγκων που με πρόσχημα την πανδημία καταργεί κάθε έννοια δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς «χάθηκαν» κάτω από τον «Ηλιο» 112.000 συνταξιούχοι
Η βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η αδήλωτη εργασία, η συρρίκνωση του ΑΕΠ και τα λουκέτα, απομακρύνουν τους ασφαλισμένους από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Πώς «χάθηκαν» κάτω από τον «Ηλιο» 112.000 συνταξιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας