• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  76%
EPA/ANTONELLO NUSCA

Αλλαγή πολιτικής μέσα στην Ε.Ε. είναι αδύνατη

 • A-
 • A+

Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος της ενάντια στους εργαζόμενους. Αρκεί να ρίξει μία ματιά στην τρέχουσα επικαιρότητα για να συνειδητοποιήσει τι επιδιώκει αυτό το μόρφωμα, το οποίο μας το παρουσιάζουν ως τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από τη μία μεριά οι θεσμοί, δηλαδή ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητούν ξεπούλημα των ενεργειακών πηγών της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα προχωρήσει η αξιολόγηση και άρα δεν θα πάρουμε δανεικά για να ξεπληρώσουμε προηγούμενα δανεικά και πάει λέγοντας. Με τον ίδιο τρόπο ζητούσαν την παραχώρηση σε συγκεκριμένα χέρια του φιλέτου του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό για να κλείσει η προηγούμενη αξιολόγηση.

Το ξεπούλημα των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων έρχεται να προστεθεί στα ήδη παραχωρημένα περιφερειακά αεροδρόμια, τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, τις τηλεπικοινωνίες. Και έπεται συνέχεια. Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις για να καταλάβει κανείς ότι εδώ δεν μιλάμε για επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και δυνητικά θα συνέβαλαν στην πολυπόθητη ανάπτυξη (έστω και με κεφαλαιοκρατικούς όρους). Πρόκειται για καθαρό πλιάτσικο που στερεί από τη χώρα πολύτιμους πόρους.

Από την άλλη μεριά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του ζητά όπως τα νέα μέτρα εξόντωσης του ελληνικού λαού τύχουν της έγκρισης και της αντιπολίτευσης (έχει γίνει ξανά πριν από πέντε χρόνια). Με λίγα λόγια, όποια και να είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού η πορεία δεν αλλάζει. Υποτίθεται όμως ότι ο λαός δεν καλείται να επιλέξει πρόσωπα, αλλά να εκλέξει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές. Ουσιαστικά δηλαδή καταργείται και αυτή η έννοια της αστικής δημοκρατίας.

Πλέον δεν χρειάζονται προσχήματα όταν κινδυνεύει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Και επειδή είναι βέβαια προφανές ότι τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με ορθολογικούς όρους, επιστρατεύονται γενικόλογες και κούφιες διακηρύξεις περί βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ανάγκης μεταρρυθμίσεων για να φτάσει (να τη πάλι η επικαιρότητα) ο πρόεδρος του Eurogroup στο σημείο να επικαλείται ανερυθρίαστα τον υποτιθέμενο «άσωτο βίο» των κατοίκων του ευρωπαϊκού Νότου, δηλώσεις δηλαδή που είναι συνδυασμός ρατσισμού, έλλειψης επιχειρημάτων και εξευτελισμού της πολιτικής.

Ομως το μενού της αξιολόγησης δεν περιλαμβάνει μόνο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αλλά και νέες περικοπές για εργαζόμενους και συνταξιούχους και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων που έρχονται να επιβαρύνουν μια κοινωνία με τεράστια ανεργία, μισθούς πείνας, πολύ μεγάλο ποσοστό ελαστικών (βλέπε δουλικών) σχέσεων εργασίας, με σημαντικότατη μερίδα του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας και με τους νέους να επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης.

Αυτή λοιπόν είναι η ευημερία και η αλληλεγγύη που προπαγάνδιζαν πριν από 60 χρόνια όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης, μαζί με το δήθεν τέλος των πολέμων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Ούτε όμως οι πόλεμοι σταμάτησαν (η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχει ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο έδαφός της και έξω απ’ αυτό, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών και τη δημιουργία τεράστιου κύματος προσφύγων) αλλά ακόμα και η ίδια η αστική δημοκρατία διακωμωδείται με τον διακοσμητικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και με την παρουσία όλων αυτών των μεγαλόσχημων αντιπαθητικών τύπων που εκτελούν συγκεκριμένες εντολές των πολυεθνικών και των τραπεζών και οι οποίοι δεν έχουν βέβαια καμία λαϊκή νομιμοποίηση.

Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αλλαγή πολιτικής μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι αδύνατη. Οτι τα Μνημόνια είναι συνώνυμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οτι η μόνη πολιτική εντός της Ε.Ε. είναι η βάρβαρη εφαρμογή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των λαών.

Το κύμα δυσαρέσκειας και αντίθεσης στην Ε.Ε. συνεχώς μεγαλώνει, αν δεν είναι ήδη πλειοψηφικό. Είναι ώρα να τεθεί πλέον ξεκάθαρα το αίτημα της σύγκρουσης και αποδέσμευσης. Ενός άλλου δρόμου που δεν έχει τίποτε κοινό με τα διάφορα ευρωσκεπτικιστικά ακροδεξιά μορφώματα που εκπροσωπούν ισχυρά τμήματα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης και που θα θέσει άμεσα τα θέματα της διαγραφής του χρέους, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

* Μέλος της Πρωτοβουλίας Αποδέσμευσης από την Ε.Ε. «ΔιΕΕξοδος»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρώμη, ανοχύρωτη Ευρώπη
Εξήντα χρόνια από την ίδρυσή της, η Ευρώπη βάδισε στην πεπατημένη. Τη στιγμή που χρειάζεται μια νέα Μεσίνα, προσγειώθηκε στη Ρώμη. Η διακήρυξη για τα εξήντα χρόνια της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιγράφει έναν...
Ρώμη, ανοχύρωτη Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ιδέα της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση
Οταν μιλάμε για Ευρώπη, δεν εννοούμε ένα κλειστό γεωγραφικό κέντρο του Μεσαίωνα, το οποίο αποκρούει εισβολείς από άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Εννοούμε μία συνειδησιακή οντότητα, η οποία...
Η ιδέα της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το όραμα για την Ευρώπη
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι από τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν οι αναφορές στην πανευρωπαϊκή συνεργασία, που ήταν το όραμα των πρωτεργατών της Ευρωπαϊκής Ιδέας, πριν από διακόσια χρόνια και...
Το όραμα για την Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν
Η Τουρκία διανύει μια νέα φάση διακυβέρνησης και αναδιαμόρφωσης του κράτους. Ο τρόπος που η παρούσα εξουσία θωρεί τον κόσμο και οι στόχοι της είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τόσο την Τουρκία όσο και τη Μέση...
Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ιδέα της γραφειοκρατικής σοσιαλδημοκρατίας
Με τον όρο σοσιαλδημοκρατία έχει επικρατήσει στην πολιτική μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης να ονομάζουμε ένα «πράγμα», το οποίο ως πολιτικός αστερισμός συνδέει την κομματική δημοκρατία ως οργανωτική και...
Η ιδέα της γραφειοκρατικής σοσιαλδημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η οργάνωση της απαισιοδοξίας
Οι ευρωπαϊστές μας να εκπλήσσονται πολύ λιγότερο με τις σημερινές εξελίξεις από ό,τι το κάνουν συνήθως. Ο ζόφος, η αντίδραση, ο ρατσισμός, οι εθνικισμοί, οι εφιαλτικές συνθήκες είναι πολύ μεγάλο μέρος της...
Η οργάνωση της απαισιοδοξίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας