• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.3°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.7°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  4 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  79%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Το πάθος για εξουσία

 • A-
 • A+

Πάθη, συμβολική βία και συγκρούσεις διαπερνούν την πολιτική μας σκηνή, αν-αντίστοιχες με τα διακυβεύματα.

Αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην απουσία παράδοσης συναίνεσης στη χώρα ή, αντίστροφα, στο ότι η εξουσία είναι γλυκιά. Δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό.

Ολες οι κοινωνίες, καπιταλιστικές και μη, ακόμη και οι πλέον φιλελεύθερες είναι εξουσιαστικές.

Ανισότητες οικονομικές, πολιτιστικές, πολιτικές, κοινωνικές, ακόμη και προσωπικές φτιάχνουν ένα ψηφιδωτό όπου οι σχέσεις εξουσίας είναι πανταχού παρούσες. Με δύο διαφορές.

Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες η εξουσία δεν είναι πάντα έκδηλη, συχνά είναι «αόρατη», οι εξουσιαστικές σχέσεις δεν εκδηλώνονται με πολύ θόρυβο, αλλά κατ’ οικονομίαν.

Σε εμάς δεν συμβαίνει αυτό, γεγονός που από μόνο του μαρτυρά ότι δεν είμαστε μία «ώριμη» φιλελεύθερη δημοκρατία.

Κάθε τι γίνεται με θόρυβο, σαν να χρειάζεται να ακουστεί δυνατά για να το εμπεδώσουν όλοι, για να φανεί ποιος κάνει κουμάντο.

Ετσι και η πολεμική στην πολιτική σκηνή, η επιδεικτική, ιδιαίτερα στο πρόσφατο παρελθόν, ρουσφετολογική-πελατειακή πρακτική, αλλά και η αντίδραση των αδύναμων με φράσεις όπως «εμένα θα μου πεις, ξέρεις ποιος είμαι ’γώ;».

Αυτά έχουν να κάνουν με το ειδικό βάρος του πολιτικού ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των κυρίαρχων ομάδων να ηγεμονεύσουν ιστορικά και να επιβάλλουν κανόνες και ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας.

Το κράτος στη συνθήκη αυτή, ενάντια στον κυρίαρχο φιλελεύθερο λόγο, λειτούργησε ως εργαλείο για την κατίσχυσή τους.

Η εξουσία, όπως έλεγε ο αείμνηστος εκδότης του περιοδικού «Αντί» Χρήστος Παπουτσάκης, έγινε έτσι ακόμη πιο γλυκιά.

Ευεξήγητο από τη σκοπιά αυτή είναι το βάρος που δίνουν τα πολιτικά μας κόμματα, ακόμη και τα πιο συντηρητικά, στην πολιτική, όχι ως ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα και ως συνθήκη για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, αλλά ως μορφή οργάνωσης και διαχείρισης της εξουσίας.

Η τάση αυτή, για λόγους ιδεολογικούς, είναι εντονότερη στην Αριστερά, η οποία προσλαμβάνει παραδοσιακά την πολιτική ως κατεξοχήν μέσο αλλαγής της κοινωνίας.

Στη συνθήκη αυτή η γλύκα της εξουσίας μεγάλωσε, έγινε πάθος για δύο λόγους.

Επειτα από κάποιο διάστημα, ο ενθουσιασμός των νέων κυβερνώντων, ιδιαίτερα εκείνων με όνειρα για ρηξικέλευθες αλλαγές, καταλαγιάζει.

Ρουτινοποιείται, φιλτράρεται αλλιώς από την καθημερινότητα και τις μέριμνές της.

Αυτό συνέβη ακόμη και στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. μετά το 2004 που επαγγέλλονταν την αλλαγή του κράτους και ακόμη περισσότερο του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1980. Από αυτό κινδυνεύει άμεσα σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από την απονεύρωση, αν όχι εξαΰλωση, κάθε ριζοσπαστικής πνοής, με τη ρουτινοποίηση κλείνει ένας κύκλος εισδοχής στην πολιτική σκηνή μιας ομάδας νέων συνήθως ανθρώπων, η οποία μένει για να διαχειριστεί τα πράγματα.

Από εκεί αντλείται κατά κανόνα το πολιτικό προσωπικό, από εκεί οι «ειδικοί» για τις διάφορες επιτροπές, από εκεί το προσωπικό για τους οργανισμούς και τις διεθνείς οργανώσεις.

Διόλου τυχαίο, με εξαιρέσεις ασφαλώς, ότι το πάθος για εξουσία είναι ακόμη μεγαλύτερο στα μέλη της ομάδας αυτής.

Δίχως αμφιβολία οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων γνωρίζουν τη διαδικασία της ρουτινοποίησης.

Γι’ αυτό και η επιμονή πολλών από αυτούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Ανδρέα Παπανδρέου, στα «χτυπήματα» και στις διακηρύξεις για «νέο ξεκίνημα», «νέα αρχή» ή ακόμη τα πολιτικά ανοίγματα με την αποδοχή νέων ανθρώπων-μελών στη σχετικά κλειστή ομάδα των ανθρώπων γύρω από την πολιτική εξουσία.

Λίγα όμως αλλάζουν με τις ενέργειες αυτές και ακόμη λιγότερα όταν οι φορείς της αλλαγής, όπως το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1980 και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα μπλοκ οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων που μετά από ένα πρώτο μούδιασμα αντιδρούν σε κάθε τι που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης, άρα να κλονίσει τη δική τους.

Ετσι και το δικό τους πάθος για την εξουσία μεγαλώνει και ταυτίζεται ρητορικά άλλοτε με την αλλαγή κυβέρνησης και άλλοτε με την μοίρα της χώρας.

Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν από τέσσερις δεκαετίες, είναι να κλειστεί στο πολιτικό, να θεωρήσει ότι όλα περνούν από εκεί, ότι ο κοινωνικός μετασχηματισμός είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

Ετσι, και από την κοινωνία θα αποκοπεί ακόμη περισσότερο και θα τροφοδοτήσει το πάθος για την εξουσία, γκρεμίζοντας όνειρα και ελπίδες αλλά και οδηγώντας τους πολίτες να λησμονήσουν ποιοι οδήγησαν στην επιτροπεία και την πτώχευση της χώρας.

*καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε...
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
Η κρίση δημιούργησε στη χώρα έναν νέο διπολισμό που στερούνταν ξανά την ιδεολογική αναφορά. «Μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» θόλωσαν τις ιδεολογικές διαφορές και έφεραν στο προσκήνιο δύο νέα στρατόπεδα. Οι...
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διστακτικά και ανοίκεια
Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό δυνητικής επιρροής του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών επιρροής που κατέγραφαν έως τον Σεπτέμβριο τα δύο κόμματα –η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι–...
Διστακτικά και ανοίκεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής
Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη γενναιότητα τα δύσκολα αυτά χρόνια και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το κράτος και την πολιτική στη συνείδησή του. Αυτό θα γίνει μόνο αν ανακάμψει γρήγορα η πατρίδα μας οικονομικά...
Νομιμοποίηση εκ νέου του κράτους και της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
To παράδοξο της πολιτικής σκηνής
Ζούμε έναν πολιτικό παραλογισμό. Ενα πολιτικό σύστημα που για τις ανάγκες της συνθήκης σήμερα βασίζεται και σε βραχίονες-πολιτικές τηλεπερσόνες, που απαιτούν με τον δικό τους «γλυκό» τρόπο να γίνουν υπουργοί.
To παράδοξο της πολιτικής σκηνής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας