• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.3°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Ποιητικότητα. Δυστυχώς, μετακομίσαμε

 • A-
 • A+

Κάθε φορά που γιορτάζεται μια μέρα αφιερωμένη σε πληθυσμιακές ομάδες ή σε κοινωνικά αιτήματα και περιβαλλοντικές ανάγκες χαίρομαι μα και μελαγχολώ. Είναι μια ελπίδα και υπενθύμιση της ανάγκης να δώσουμε περισσότερο χώρο. Μεγαλύτερη φροντίδα σε ανθρώπους και σε πράγματα που βάζουν χρώμα στη ζωή μας. Που απελευθερώνουν αισθήματα και συναισθήματα.

Την ίδια στιγμή νιώθω άβολα. Αισθάνομαι ένα σφίξιμο στον λαιμό. Θυμάμαι τα λόγια του μεγάλου θεωρητικού των τελετουργιών, του Τέρνερ. Χρησιμοποίησε τον όρο αντιδομή.

Είναι η άποψη, η πολιτισμική συμπεριφορά που προβάλλεται ως εναλλακτική οπτική και δράση απέναντι στην κυρίαρχη δομή. Η αντιδομή είναι ένας μηχανισμός εκτόνωσης. Για τις αδικίες και την αδιαφορία. Για να συνεχίσει ο ίδιος κύκλος. Για να μην αλλάξει τίποτε.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Πρόκειται για έναν τρόπο σκέψης που ανιχνεύεται σ’ όλες τις εποχές. Κλασικό είναι το παράδειγμα της γιορτής της μπάμπως. Τα τελευταία χρόνια επισκιάστηκε από την ημέρα της γυναίκας. Επί τα χείρω, θα προσέθετα. Μια ημέρα που κλείνει, τελευταία, με τσιμπούσια. Με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας όμως η θέση της γυναίκας παραμένει ίδια. Συχνά χαλκεύονται χειρότερα δεσμά.

Ημέρα αφιερωμένη στην ποίηση η σημερινή. Γίνονται, δικαιολογημένα, σπουδαίες εκδηλώσεις. Με πολλούς τρόπους. Το αξίζουν οι ποιητές και η ποίηση. Είναι μια σημαντική δημιουργία. Πέρα απ’ αυτά, η ποίηση και οι ποιητές κατέχουν διακριτή θέση στο πολιτισμικό κεφάλαιο κάθε χώρας.

Στη χώρα μας δε η ποίηση έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ομως με πνίγει η μελαγχολία. Με διακατέχει η συνείδηση πως όλα είναι τόσο λαμπερά και πληθωρικά, για να είναι αληθινά. Για να διαρκέσουν πολύ. Το συνειδητοποιώ την επόμενη μέρα. Το πρωί.

Αν η ποίηση ως τέχνη ανθεί τροφοδοτώντας την αγορά με ποιητικές συλλογές. Αν οι ποιητές καλούνται σε σχολεία και πνευματικά κέντρα. Αν γίνονται παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών και δίνονται βραβεία. Εχει χαθεί η ποιητικότητα. Κι αυτό είναι που αυξάνει τη μελαγχολία. Εχει εξαϋλωθεί η ατομική και κοινωνική ευαισθησία.

Οι πόλεις έχουν γίνει αβίωτες. Στις πόλεις θα εκφωνηθούν λόγοι για την αξία της ποίησης την ώρα που οι πόλεις αγριεύουν. Το περιβάλλον γίνεται αβίωτο. Καταστρέφεται.

Ημέρα ποίησης σήμερα. Καιρός να μιλήσουμε για την ποιητικότητα στις κοινωνικές σχέσεις. Για την ευγένεια. Για τον σεβασμό των πόλεων. Για την ασχήμια που μας περιζώνει. Για την αισιοδοξία. Για την ελπίδα που αναζητούμε. Ποιητικότητα χρειαζόμαστε. Κάθε μέρα.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τάξεις, κείμενα, σημεία
Οι κοινότητες αποδέχονται και κατέχουν, με διαφορετικούς τρόπους στη σκακιέρα του φαντασιακού τους, διάφορες τάξεις και σύνολα σημείων που σταδιακά –και μέσα από μια σειρά ακόμη και σύνθετων πράξεων–...
Τάξεις, κείμενα, σημεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα στη μελαγχολία και την αγκαλιά
Ζούμε σε ένα κομμάτι του κόσμου όπου δεν υπάρχει θέση για τίποτε άλλο έξω από την ευτυχία, τα νιάτα, την ομορφιά και την υγεία. Δεν μας επιτρέπεται να γεράσουμε, να παχύνουμε, να έχουμε τις μαύρες μας.
Το δικαίωμα στη μελαγχολία και την αγκαλιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του κόκκινου
Το κόκκινο μήλο, μήλο μου κόκκινο. Κόκκινο στο όνειρο; Κάτι γρήγορο κι αναπάντεχο θα συμβεί, έλεγε η γιαγιά. Μια κόκκινη χαλκομανία, από τσίχλα, την ώρα του μαθήματος, ξαφνικά, ακούστηκε ένα «τακ!», ήρθε ο...
Του κόκκινου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέσα στον φόβο πέρασε η ζωή μου
O φόβος χρειάζεται τον τρόμο. Για να γίνει κυρίαρχο συναίσθημα. Που θα καθηλώνει το μυαλό. Και θα εξουδετερώνει τη βούληση. Φάνηκε τελευταία στην περίπτωση του Ζακ. Ο φόβος μπρος στη διαφορετικότητα. Και μετά...
Μέσα στον φόβο πέρασε η ζωή μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα κανάλια κι ένα λευκό γράμμα, λευκό σαν ψηφοδέλτιο
Τι είναι αυτό που θα επιτρέψει όλους εκείνους που στεριώσανε όλα αυτά τα χρόνια έξω, κατά τη διάρκεια της κρίσης να επιστρέψουν; Τι είναι αυτό που δεν επέτρεψε στα χρόνια της (επίπλαστης ή όχι) ευμάρειας, της...
Τα κανάλια κι ένα λευκό γράμμα, λευκό σαν ψηφοδέλτιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρόβλημα της «Αριστείας»
Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι πότε ακριβώς άρχισα να ενοχλούμαι από τα «μικρά και ανούσια» της καθημερινότητάς μας. Αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε, στο Ηρώδειο, την παράσταση «Πέρσαι» του Αισχύλου. Μετά το τέλος...
Το πρόβλημα της «Αριστείας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας