Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η καισαρική και η αλλαγή κουλτούρας

Η καισαρική και η αλλαγή κουλτούρας

  • A-
  • A+

Η δημοσιοποίηση των στατιστικών για το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα και το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» σοκάρουν, δίνοντας την ευκαιρία να ανοίξουμε μια απολύτως αναγκαία συζήτηση ξεκινώντας από τα αυτονόητα.

Η καισαρική τομή αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο ολοκλήρωσης ενός τοκετού όταν κινδυνεύει η γυναίκα ή/και το έμβρυο. Δεν υπάρχει κανένας γιατρός ο οποίος θα αρνηθεί να κάνει την καισαρική τομή, όταν υπάρχει απόλυτη μαιευτική ένδειξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει πως το 15% των τοκετών θα πραγματοποιηθούν με καισαρική τομή. Πάνω από αυτό το όριο έχει αποδειχθεί με μελέτες πως δεν υπάρχει όφελος ούτε για τη μητέρα ούτε για το μωρό. Τα δεδομένα αυτά ίσχυαν με βάση μελέτες που στηρίχθηκαν σε έναν διαφορετικό μαιευτικό πληθυσμό από αυτόν της εποχής μας.

Στη σημερινή εποχή, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας τεκνοποίησης, της αυξανόμενης παχυσαρκίας, αλλά και του διαφορετικού τρόπου ζωής, υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 20-22% των τοκετών.

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση. Γνωρίζουμε πως σχετίζεται με άμεσες όσο και απώτερες επιπτώσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό, τόσο στα πρώτα στάδια της ζωής του όσο και στην ενήλικη ζωή.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της καισαρικής τομής σε σχέση με τον κολπικό τοκετό, έχουν οδηγήσει σε μια παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού των καισαρικών τομών σε αυτές όπου πληρούται το εξής απλό κριτήριο: το όφελος να είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος.

Τα στοιχεία για το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά. Ως κράτος έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη και είμαστε στις πρώτες χώρες παγκοσμίως στη διενέργειά τους. Την ίδια στιγμή που παγκοσμίως πραγματοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και εκπαίδευσης των γιατρών για να συγκρατήσουν τις καισαρικές τομές και να τις μειώσουν από το –απαράδεκτο για αυτούς– ποσοστό του 30%, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουμε ένα ποσοστό που αγγίζει το 60%.

Πρόκειται για ένα ποσοστό αυξητικής τάσης, καθώς οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή κάνουν εκ νέου καισαρική, λόγω της δαιμονοποίησης του φυσιολογικού τοκετού μετά την καισαρική –μιας πρακτικής που ακολουθείται παγκοσμίως– και λόγω αυξημένου ποσοστού καισαρικών τομών στις πρωτότοκες γυναίκες, σε αυτές δηλαδή που θα έπρεπε το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών να αγγίζει το 80%.

Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να καλύψει το «ιατρογενές» κόστος της «βιομηχανοποίησης» της μαιευτικής. Το σώμα των γυναικών δεν μπορεί να είναι πεδίο άσκησης κερδοσκοπικών πολιτικών. Είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα περιορίσουν το νοσηρό αυτό φαινόμενο.

Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις που να χτυπάνε τα παθογόνα αίτια. Η πρώτη λύση είναι η εφαρμογή σε όλα τα μαιευτήρια των σύγχρονων, διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών που καθορίζουν την άσκηση επαγγέλματος με τον καλύτερο τρόπο, τόσο για τον γιατρό όσο και για τη γυναίκα.

Η δεύτερη λύση είναι η διαρκής εκπαίδευση όλων των γιατρών και των μαιών πάνω στη μαιευτική και το μαιευτικό επείγον. Η τρίτη λύση είναι ο καθορισμός ενός ξεκάθαρου πλαισίου μέσα στο οποίο ο κάθε γιατρός θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του, χωρίς να υπάρχει ο διαρκής φόβος ποινικών και αστικών κυρώσεων, φόβοι που οδηγούν πολλές φορές στην άσκηση της αμυντικής ιατρικής.

Η τέταρτη λύση είναι η επιβολή κυρώσεων σε όσους επιμένουν να εφαρμόζουν πρακτικές ασύμβατες με την ιατρική και το κοινωνικό σύνολο, μέσω ενός οργανωμένου συστήματος ελέγχου και καταγραφής των ιατρικών δεδομένων.

Και η πέμπτη λύση είναι η αλλαγή κουλτούρας της ελληνικής κοινωνίας. Μια κουλτούρα που παγιώθηκε λόγω της ηχηρής απουσίας των Ιατρικών Συλλόγων και της επίσημης πολιτείας και η οποία αντιμετώπιζε τη γυναίκα ως άρρωστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προέτασσε την καισαρική ως λύση στην «επικίνδυνη» διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.

Ηρθε ο καιρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κατάματα. Οι νέοι μαιευτήρες με τις γνώσεις τους και απαλλαγμένοι από την καταπίεση μιας ξεπερασμένης λογικής. Οι παλιοί μαιευτήρες με την εμπειρία τους. Το κοινωνικό σύνολο με την απαίτηση να έχει τη δύναμη μέσω της γνώσης.

Το υπουργείο Υγείας καλείται να πάρει τις αποφάσεις με γνώμονα το κοινωνικό σύνολο. Η κοινωνία το απαιτεί.

* γυναικολόγος-μαιευτήρας. Ασκεί το ιατρικό επάγγελμα στα Τρίκαλα και στη Λάρισα.

ΥΓΕΙΑ
Τα ιδιωτικά μαιευτήρια επιμένουν στην καισαρική
Το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις καισαρικές στην Ελλάδα αναδεικνύει ένα σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο πλαίσιο φροντίδας, με τις εγκυμονούσες να καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών κλινικών και...
Τα ιδιωτικά μαιευτήρια επιμένουν στην καισαρική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταμοσχεύσεις μικρών ασθενών με μεσογειακή αναιμία
Ο υπουργός Υγείας επείγει να ενδιαφερθεί πώς λειτουργεί η ΜΜΜΟ του «Αγία Σοφία» χωρίς να υπάρχει μεταμοσχευτής ιατρός για τους μικρούς ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Κανένας ιατρός της ΜΜΜΟ δεν έχει δηλώσει...
Μεταμοσχεύσεις μικρών ασθενών με μεσογειακή αναιμία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο νόμος εισάγει μερικά νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας: ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας - η μετεξέλιξη των πάλαι ποτέ...
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Οι αναίτιες καισαρικές εκθέτουν μητέρα και παιδί σε κινδύνους»
Μιλάει στην «Εφ.Συν.» η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία με πολυετή πείρα στην προετοιμασία και εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού και ταυτόχρονα μέλος του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας, για το θέμα του αυξημένου...
«Οι αναίτιες καισαρικές εκθέτουν μητέρα και παιδί σε κινδύνους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Healthreport.gr. με τίτλο «Οταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές», θέλω να διατυπώσω κάποιες...
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομικά «παράθυρα» υποστήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
Ακόμη και στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας διακρίνεται ένα σημαντικό πεδίο εξοικονόμησης πόρων. Πέρα από την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων και τις μνημονιακές επιταγές, υπάρχουν οικονομικά...
Οικονομικά «παράθυρα» υποστήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας