• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.5°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.2°C / 34.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 32.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 35.1°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 33.3°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Αθάνατε Αχελώε

 • A-
 • A+

ΔΙΑΒΑΣΑ, όπως καθημερινά, το άρθρο του κ. Σταματόπουλου με τίτλο: «Τύφλωση για την εκτροπή του Αχελώου». Αντιγράφω: «Οι υπουργοί Σταθάκης και Φάμελλος ετοιμάζονται να βυθίσουν στην κυριολεξία τη Μεσοχώρα, τους ανθρώπους, τη μνήμη, τον τόπο, υπογράφοντας την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την εκτροπή του Αχελώου».

ΝΕΟΝ ΣΤΑΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ λαμπρόν για τον πατριώτη μου, τον κ. Σταθάκη. Για τον έτερον, δεν τον γνωρίζω. Αντιγράφω τώρα από το θαυμάσιο λεύκωμα «Αχελώος».

«Αχελώος, ο θεοποιημένος παντοδύναμος ποταμός, που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ανθρώπινη παρουσία και εξέλιξη στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας. Τα νερά του κυλούν άλλοτε ήρεμα και άλλοτε μανιασμένα, όπως οι μεταμορφώσεις του θεού της μυθολογίας.

»Η πάλη του με τον Ηρακλή υποδηλώνει τον αγώνα των αδύναμων ανθρώπων, που από την προϊστορία πάσχιζαν να εκμεταλλευτούν τη δύναμή του και να ελέγξουν με τις επεμβάσεις τους τις συχνές φυσικές μεταμορφώσεις του ανίκητου ποταμού, οι οποίες προκαλούσαν τόσα προβλήματα στην επιβίωσή τους.

»Αυτός όμως κυλούσε και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κυλά αγέρωχος τα νερά του, αδιάφορος για την πραγματικότητα, για τα προβλήματα που σωρεύονται γύρω του και καθημερινά μεγαλώνουν από την άγνοια, αδιαφορία και πλεονεξία των ανθρώπων, των σύγχρονων ανθρώπων που, με τη δική τους ανάπτυξη και παντοδύναμη πλέον παρουσία, αποτελούν αυτοί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δική του επιβίωση και ύπαρξη.

»Είναι ο πρώτος από ποιοτικής και ποσοτικής πλευράς ελληνικός υδάτινος πόρος και αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή τον σημαντικότερο παράγοντα οικολογικής ισορροπίας.

»Η αξιοποίηση των πολλαπλών χρήσεων των υδάτων του ήταν και παραμένει αστείρευτη πηγή πλούτου για τους Ελληνες, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, εάν πρυτανεύσει η μέριμνα για το περιβάλλον».

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του θαυμάσιου λευκώματος για τον Αχελώο που υπογράφεται από τον κ. Χάρη Γκέρτσο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τάσου Παπαστράτου. Δημιουργός του λευκώματος (κείμενο και φωτογραφία) είναι ο κ. Νίκος Πέτρου. Εκδότης, ο εκδοτικός οίκος KOAN/ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Στο προλογικό κείμενο ο κ. Πέτρου γράφει: «Αποφάσισα τέλος να μην αναφερθώ στο έργο της επιτροπής, αλλά μόνο στις επιπτώσεις του στο ποτάμι. Οι τεράστιες επιπτώσεις στους οικότοπους, στην άγρια ζωή, στο τοπίο, στα μνημεία και στους ανθρώπους του Αχελώου, είναι απόλυτα συγκεκριμένες, αναπόφευκτες, αν προχωρήσει το έργο, και δεν αμφισβητούνται ούτε από τους υποστηρικτές του».

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που ήμουν για δεύτερη φορά φοιτητής, θυμάμαι τις διαμάχες των ειδικών με τους υποψήφιους υπεύθυνους υπέρ της εκτροπής. Να εκτραπεί λοιπόν ο αρχαίος θεός. Να καταστραφεί οικολογικά η δυτική Ελλάδα.

Να υποβαθμιστεί και ο Θεσσαλικός Κάμπος με τις μονοκαλλιέργειες και με την απόθεση των ανόργανων αλάτων του ποτίσματος. Για την καταστροφική εκτροπή, θα δαπανηθούν εκατομμύρια, όπως και για να εκποιήσουμε τα 14 αεροδρόμια πληρώσαμε 800 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΞΕΠΕΣΜΟΥ. «Καιρός της καταφρόνιας». Να ξεπουλάμε και να πληρώνουμε. Να καταστρέφουμε και να πληρώνουμε. Να πληρώνουμε. Με τι λεφτά; Ως προς το χρέος, κάνω μια πρόταση: Να βγάλουμε στο σφυρί τον Παρθενώνα. Τιμή: 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Θα βρεθεί κάποιος Αμερικανός αγοραστής! Ισως και ο ίδιος ο πολυδισεκατομμυριούχος σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ. Και σε ανώτερα!

* καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: όχι άλλο κάρβουνο!
Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Αμερικής απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή η απόφαση γυρίζει της ΗΠΑ πολλά χρόνια πίσω στην εποχή που ο Μπους (το 2001) απέσυρε τις ΗΠΑ από το Πρωτόκολλο...
Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: όχι άλλο κάρβουνο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
​«Αμίαντος» είναι η συλλογική ονομασία για ορισμένα πυριτικά ορυκτά με ινώδη κρυσταλλική δομή. Τα ορυκτά του αμιάντου χωρίζονται σε δύο ομάδες: στην ομάδα των σερπεντινών, στην οποία ανήκει το ορυκτό...
Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μικροπλαστικά σε θάλασσες και ακτές
Από τη δεκαετία του ’60, οι επιστήμονες είχαν καταγράψει την παρουσία πλαστικών κομματιών στο στομάχι πουλιών. Στη δεκαετία του ’70, καταγράφηκαν κομματάκια πλαστικών στο πλαγκτόν της θάλασσας. Ωστόσο μόλις...
Μικροπλαστικά σε θάλασσες και ακτές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρώτο βήμα
Είναι πλήρης και μη αντιστρέψιμος για το ορατό μέλλον ο έλεγχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τον Τραμπ, όπως πιστεύει μια πλειοψηφική μερίδα αναλυτών στις ΗΠΑ που μιλά για Τραμπικό Κόμμα;
Το πρώτο βήμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακή τύχη και δυστυχία φέρνει ο διωγμός των πελαργών…
Ο Απρίλιος έφτασε, οι πελαργοί έχουν ξεκινήσει να φτάνουν στην Ουκρανία, όπως το έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος δύσκολα θα συναντήσουν στην Ουκρανική ύπαιθρο την ησυχία που έβρισκαν, για να...
Κακή τύχη και δυστυχία φέρνει ο διωγμός των πελαργών…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας