• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.9°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.9°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.1°C / 1.8°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  6 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 12.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%

Ιδέες και απόψεις

 • A-
 • A+

Είμαστε μια χώρα με λίγες ιδέες και πολλές απόψεις, όπου το πνεύμα είναι αδύναμο και η άποψη δυνατή, μια χώρα με βίαιους «αποψιολόγους». Ο καθένας μάς βομβαρδίζει με την άποψή του σαν μια αλήθεια που αποκαλύπτεται από τις εφημερίδες, από την τηλεόραση, από το ραδιόφωνο.

Ο καθένας υπερασπίζεται με σθένος την άποψή του σαν να ήταν μια ιδέα. Και πάντοτε βρισκόμαστε από τη μια μεριά, αλλά κυρίως πίσω από τις ακλόνητες απόψεις μας. Μια άποψη για μας δεν είναι μόνο μια άποψη, δεν είναι το τέκνο της στιγμής και ως τέτοια να υπόκειται σε αλλαγές και αναθεωρήσεις: είναι μια πίστη, στην οποία πιστεύουμε quia absurdum, τυφλά.

Οποιος έχει μια άποψη, βλέπει σαν εχθρό του όποιον έχει μια διαφορετική. Αλίμονο σ’ εκείνον που αμφιβάλλει για την άποψή μας. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι ένας που δεν καταλαβαίνει τίποτε. Αλίμονο σ’ εκείνον που μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε την άποψή μας, κυρίως όταν έχει ισχυρά επιχειρήματα. Ο,τι και να λέει, εμείς παραμένουμε πιστοί στην άποψή μας. Η άποψή μας είναι ιερή.

Ετσι πάνε τα πράγματα στη χώρα μας, και δεν μας προκαλεί έκπληξη αν σε έναν χώρο που είναι από μόνος του συζητήσιμος, όπως η λογοτεχνία, οι απόψεις κυριαρχούν και επιβάλλουν τον νόμο, σχεδόν πάντα υπερισχύοντας των κρίσεων.

Οταν πολλές απόψεις συγκλίνουν στο όνομα ενός συγγραφέα, παρακολουθούμε την αγιοποίησή του. Η αγιοποίηση είναι διαφορετική από την επιτυχία. Εχουμε την αγιοποίηση όταν αντιλαμβανόμαστε μια δυσαναλογία, μια ανισορροπία ανάμεσα στη δίκαιη αναγνώριση των αξιών ενός συγγραφέα και την κοινή λογική, όταν ο ενθουσιασμός που προξενεί το έργο του γίνεται θρησκεία.

Αυτή η διαδικασία αγιοποίησης συντελείται μέσα από μυστηριώδη κανάλια. Παλιά υπερίσχυε ο ιδεολογικός κομφορμισμός, μιας νεανικής ιδεολογίας πιο ισχυρής από την κομματική, και φυσικά της Αριστεράς. Σήμερα, την εποχή της ελεύθερης αγοράς, υπάρχει σχεδόν πάντα η προβολή ενός κριτικού ή ενός εκδότη. Ο κριτικός εκστασιάζεται μπροστά στο έργο του Εκλεκτού και ακολουθεί η αγιοποίηση του εκδότη.

Και οι δύο πρέπει να διαθέτουν δυνατή άποψη και φυσικά χάρισμα. Ενός αγιοποιημένου συγγραφέα ακόμη και το φτέρνισμα, το απόλυτο τίποτε, η ανικανότητα, γίνεται λείψανο, αγιοποιείται, δημοσιεύεται, διαφημίζεται. Αλλά αν αυτό καμιά φορά συμφέρει τον εκδότη, πόσο συμφέρει τον συγγραφέα ή και τον ίδιο τον αναγνώστη;

ΥΓ. Τίποτε δεν αλλάζει αν αντικαταστήσουμε τη λογοτεχνία με την πολιτική, τον συγγραφέα με έναν πολιτικό και τον εκδότη με έναν κομματικό μηχανισμό.

* ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα σινε-μυθιστόρημα της λογοτεχνίας: «Ο λόγος της γραφής»
Η λογοτεχνία ως θεσμός έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των γλωσσών, στη γέννηση του αισθήματος ιστορικότητας, στην ανάπτυξη των εθνικών και άλλων ταυτοτήτων.
Ενα σινε-μυθιστόρημα της λογοτεχνίας: «Ο λόγος της γραφής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ραδιοφωνία και οι μηχανισμοί της 
Για τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής ραδιοφωνίας ο ακροατής αντιλαμβάνεται από την αρχή πώς και γιατί τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα έχουν αποκτήσει το «πρώτο χέρι» στη σφαίρα της ενημέρωσης.
Η ραδιοφωνία και οι μηχανισμοί της 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα
Η χώρα μας «ορμπανοποιείται» με ταχείς ρυθμούς. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, ήρθε ως συνέχεια μιας μακράς πορείας χειραγώγησης της πληροφόρησης.
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Ερωτήματα σε απαντήσεις δύο διευθυντών
Στις επιστολές που έστειλαν στην «Εφ.Συν.» οι διευθυντές της «Αυγής» και του ρ/σ «Στο Κόκκινο», σχετικά με το σημείωμά μου «Από το καπνισμένο τσουκάλι, στον καπνιστό σολομό», θεωρητικά δεν έχω δικαίωμα να...
Ερωτήματα σε απαντήσεις δύο διευθυντών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ανέκδοτο με τον Ιρλανδό και ο Λάκης Λαζόπουλος
Ο Λαζόπουλος εξακολουθεί να βγάζει γέλιο, μολονότι αυτή τη φορά δεν είναι ακριβώς εκείνο που θα ήθελε. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και βασανίζει πάρα πολλούς ανθρώπους, έντιμους και καλοπροαίρετους: πώς να...
Το ανέκδοτο με τον Ιρλανδό και ο Λάκης Λαζόπουλος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι επιβιώσαντες
Αρχές της δεκαετίας του ’80 κι εμείς παιδιά ακόμα, να παίζουμε κυνηγητό με την αστυνομία. Θεσσαλονίκη, Λαδάδικα κι απ’ το πρωί δουλειά, νυχτερινό Γυμνάσιο κι ύστερα αφισοκόληση στα στενοσόκακα. Μεγαλώσαμε. Και...
Οι επιβιώσαντες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας