Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από τα Διαβατά ενώπιον του ΟΗΕ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από τα Διαβατά ενώπιον του ΟΗΕ

  • A-
  • A+

Τη ματαιότητά του ο άνθρωπος τη συνειδητοποιεί συνήθως ατενίζοντας το μεγαλείο της φύσης: τα άπειρα αστέρια, τα κύματα που χάνονται στον ορίζοντα κ.λπ., κ.λπ. Σπάνια βρίσκεται σε ανάλογη θέση μπροστά στην εικόνα όχι της φύσης, αλλά της παγκόσμιας κοινωνίας.

Ενώπιον ωστόσο της Γενικής Συνέλευσης ενός οργάνου του ΟΗΕ, τη ματαιότητα, τη μικρότητα του σοβινισμού και τα όρια του εθνικισμού τα καταλαβαίνεις άμεσα θέλεις-δεν θέλεις. Τα μόνιμα στελέχη του παγκόσμιου οργανισμού ίσως εθίζονται και δεν εντυπωσιάζονται. Οι περαστικοί όμως, όπως ο υπογράφων, ξενίζονται. Στην κυριολεξία.

Βιέννη 13-17 Μαρτίου 2017, γενική συνέλευση του οργάνου κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος του ΟΗΕ. Καθεμιά χώρα του κόσμου με μικρή αντιπροσωπεία, όπως και κάποιες ΜηΚΥΟ συμβάλλουν στη δημιουργία ενός παγκόσμιου καθρέφτη πληθυσμών με ανησυχίες για ένα τεράστιο και σύνθετο πρόβλημα.

Στους δρόμους του τεράστιου και δαιδαλώδους κτιριακού συγκροτήματος συνωστίζονται αυθεντίες, υπουργοί, διανοούμενοι και σκληροτράχηλοι, κοστούμια και κελεμπίες. Ασπροι, μαύροι, κίτρινοι, άντρες, γυναίκες.

Αν ανάμεσά τους θα έχει χωθεί ένας ρατσιστής, θα τους βλέπει με φρίκη τριγύρω του σαν στίφη βαρβάρων. Μπορεί σε αυτό το χαώδες πλαίσιο κάτι να ξεχωρίσει, κάτι να διακριθεί;

Ναι, αν και εξαιρετικά δύσκολα, μόνο ο πολιτισμός είναι που δεν ισοπεδώνεται, δεν ξεθωριάζει. Το σπάνιο, το έργο που φαντάζει στους περισσότερους ακατόρθωτο, φυσικά ξεχωρίζει. Φέτος, αυτή τη διάκριση πέτυχε η χώρα μας. Η παγκοσμίως γνωστή για την οικονομική κρίση και τη δυσπραγία που τη μαστίζει.

Σχεδόν ακατόρθωτη μοιάζει όντως η συνδυασμένη αντιμετώπιση της διάδοσης των ναρκωτικών και του εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της 60ής Συνόδου μιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις επιστημονικές εκδηλώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη πλαισιώνοντας τη δουλειά της Ολομέλειας, παρουσιάζονται καταγραφές, προτάσεις, ιδέες, σχέδια.

Τι σπανίζει; Ενα καλό υπαρκτό παράδειγμα εφαρμογής μιας πρότασης. Μια ορατή περίπτωση, όπου ομάδες ανθρώπων απομακρύνονται ταυτόχρονα από τους δύο κύκλους δυστυχίας: του εαυτού τους και του άλλου.

Στη φυλακή βέβαια προγράμματα μείωσης βλαβών μέσω υποκατάστατων των ναρκωτικών, παρά τις παρενέργειές τους, είναι χρήσιμα και δεν λείπουν. Λείπει όμως η πιο σύνθετη δομή ανθρώπων, που όχι μόνο το σώμα τους, αλλά και η σχέση τους με τον άλλο και η διάθεσή τους και η αυτοεκτίμηση αλλάζουν, που προσπαθούν να ξεφύγουν από το έγκλημα και την εξάρτηση, να νιώσουν χαρά, αλληλεγγύη, αισιοδοξία.

Αυτό το δείγμα δομής παρουσίασε η χώρα μας. Οχι τόσο χάρη στις ομιλίες, αλλά χάρη σε ένα λιτό βίντεο που έδειξε τη λειτουργία της οργανωμένης από το ΚΕΘΕΑ κοινότητας εξαρτημένων που κρατούνται στη Φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Η κοινότητα αυτή είναι δείγμα ότι η ανθρωπότητα «μπορεί». Ανθρωποι με πρόσωπα σκληρά, χαρακωμένα, με δόντια χαλασμένα και λόγο καθαρό και αργό (δευτερόλεπτα πριν από την εμφάνιση υπότιτλων, φανερές οι διαφορές προφοράς Ελλήνων, Αλβανών, Βουλγάρων, Ρώσων, Γεωργιανών, Πακιστανών κ.λπ., κ.λπ.) δείχνουν πως προχωρούν προς έναν καλύτερο μικρόκοσμο.

Δεν τους ενδιαφέρει να κρύψουν τα πρόσωπά τους, η φυσιογνωμία τώρα παλεύει τον στιγματισμό και τον νικά. Φτάνουν να δείχνουν ώς και τρυφερότητα μεταξύ τους, χωρίς να φοβούνται μη φανούν μαλθακοί, εκεί όπου αυτό τσακίζεται από ένα άκαμπτο περιβάλλον και από κουλτούρες βίας. Αισιοδοξούν, και την αισιοδοξία τους τη μεταδίδουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον θεατή.

Με την εικόνα που προβλήθηκε ο μικρόκοσμός τους γεφυρώθηκε με τον κόσμο, με τη μεγάλη ανθρωπότητα. Οι θεατές του βίντεο τριγύρισαν τους Ελληνες συνέδρους, αντάλλαξαν μέιλ και τηλέφωνα. Θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Τη μονάδα των Διαβατών είχε εγκαινιάσει το 2015 στη Θεσσαλονίκη μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να είμαστε γι’ αυτήν εθνικά περήφανοι; Αλλάζω το επίρρημα. Μπορούμε να είμαστε οικουμενικά περήφανοι.

* ομ. καθηγητής ΑΠΘ, βουλευτής, επίτιμος προέδρος ΚΕΘΕΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει «κατά της κλιματικής αλλαγής»;
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πόσο μάλλον η συγκράτησή της είναι προοπτικές που δεν μπορούν να επωμιστούν πραγματικά οι κοινωνίες μας αν δεν εγκαθιδρύσουν διαδικασίες δημοκρατικού σχεδιασμού στόχων...
Τι σημαίνει «κατά της κλιματικής αλλαγής»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση από το Δίκτυο Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών
Όσοι αυτές τις τελευταίες μέρες εκμεταλλεύονται τους χρήστες τους εκθέτοντας και περιφέροντάς τους για ίδιον όφελος και πολιτικά παιχνίδια, εκτός από κατάπτυστοι είναι και υπόλογοι ως ο κυρίως λόγος που...
Παρέμβαση από το Δίκτυο Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΚΕΘΕΑ στον δρόμο
Το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ώς τώρα στους εξαρτημένους μεταξύ άλλων και τα λεγόμενα «προγράμματα δρόμου». Κάποια από τα στελέχη του κυκλοφορούν σε γειτονιές όπου συναντάς γυρτά ή ξαπλωμένα τα θύματα της δόσης.
Το ΚΕΘΕΑ στον δρόμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα
Μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ αυτοδιοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν από όλη τη χώρα εργαζόμενοι, μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ,...
ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Στεγνά» και ταπεινά
Τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης σε αρκετούς είναι πολύ γνωστά και σε πολλούς αρκετά άγνωστα. Και επειδή η φράση είναι στριφνή, αναλύω: Οι θεραπευτικές κοινότητες (πιο γνωστές οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ –όπως η...
«Στεγνά» και ταπεινά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφοδοι αλληλεγγύης
Κάθε πρόβλημα απαιτεί και πολιτικές για την αντιμετώπισή του, γι’ αυτό στο πρόβλημα των ναρκωτικών υπάρχουν προοδευτικές και συντηρητικές πολιτικές. Προοδευτική είναι η πολιτική συμπαράστασης στα εξαρτημένα...
Εφοδοι αλληλεγγύης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας