Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Quo vadis Europa?
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Quo vadis Europa?

  • A-
  • A+

Η ομιλία του προέδρου Ζ.-Κλ. Γιούνκερ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Μαρτίου 2017, για το μέλλον της Ευρώπης είχε τον τίτλο «Quo vadis Europa? Πού πηγαίνεις, Ευρώπη, με 27 πλέον κράτη-μέλη; Κατευθύνσεις για ένα κοινό μέλλον».

Σημαίνων αλλά και αντιφατικός τίτλος διότι ακουμπάει στη χριστιανική παράδοση της Ευρώπης, με την έκφραση «Quo vadis» να προέρχεται από το μοιραίο ερώτημα του κατατρεγμένου Αγ. Πέτρου προς τον αναστηθέντα Χριστό, στη συνάντησή τους έξω από τη Ρώμη, και την τραγική απόφασή του να τον ακολουθήσει και να επιστρέψει στην πόλη από όπου όμως, μόλις έχει ξεφύγει διωκόμενος. Αυτή τη φορά ο Αγ. Πέτρος θα βρει τραγικό θάνατο στον σταυρό.

Ετσι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η χρήση του «Quo vadis Europa?» στο κείμενο ενός σημαντικού θεσμού της Ε.Ε., αντλώντας σημειολογικά από τη δραματοποιημένη πρώτη εκφορά του, στην ουσία δεν αφορά το μέλλον αλλά τον παρόντα χρόνο.

Για την πολιτική και οικονομική ελίτ, το παρόν των 27 κρατών-μελών είναι μια αποξενωμένη και σε κρίση πραγματικότητα πια, αφού η επανάληψη της ίδιας συνταγής στην καθολική εκδοχή της, που είναι η κυριαρχία του κεφαλαίου, δεν έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η ίδια συνταγή θα πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα νέο μοντέλο ενωσιακής συγκρότησης για να αποδώσει νέα αποτελέσματα. Καμία πολιτική δεν αλλάζει.

Πριν από τη δραματοποιημένη εκφώνηση του ερωτήματος, στην έκθεση της Ε.Ε της 22ας Φεβρουαρίου 2017 με την «επισκόπηση της προόδου των κρατών-μελών όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες», οι κυβερνήσεις παίρνουν εντολή για τη μεταφορά του Δημοσιονομικού Συμφώνου στο Εθνικό Δίκαιο των 22 κρατών-μελών για «να τηρούν τις αρχές της ενισχυμένης δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με διορθωτικό μηχανισμό».(1)

Εδώ παρατηρούμε ότι υπάρχει μία και μοναδική «ταχύτητα». Η αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία. Δηλαδή η αυξημένη λιτότητα μέσα από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό και πολιτικό σχήμα με παγκόσμιους μηχανισμούς ελέγχου το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το παρόν δεν αμφισβητείται, αλλά επαναθεμελιώνεται εξασφαλίζοντας τη συνέχειά του. Αλλάζει το σχήμα για την επανα-νομιμοποίησή του. Απόδειξη είναι η κυνική διατύπωση, στο προοίμιο του «Πού πηγαίνεις Ευρώπη;» ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι δέσμιο εκλογικών αναμετρήσεων, κομματικών πολιτικών ή βραχυπρόθεσμων οφελών». Για την κυρίαρχη ελίτ το εναπομείναν περιορισμένο και αποδεκατισμένο κοινωνικό κράτος παράγει ακόμα πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις. Ετσι, προχωρούν στη σίγουρη οδό. Ακυρώνουν τις πολιτικές αναμετρήσεις με ένα σίγουρο όπλο.

Οτι και αν ψηφίζουν οι λαοί, στο τέλος οι κυβερνήσεις τους θα εφαρμόσουν τη συνταγή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Διαφορετικά θα εκδιωχθούν από τον «παράδεισο» της ευρωπαϊκής ευημερίας και της νομισματικής ειρήνης. Θα πτωχεύσουν και θα δυστυχήσουν. Η εκδικητική στάση της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ απέναντι στην απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν «όχι» καταδεικνύει εμφατικά ότι καμία άλλη εκδοχή αυτής της ενιαίας συνταγής δεν θα είναι αποδεκτή.

Η Εκθεση της Επιτροπής της 22ας Φεβρουαρίου, εκτός από την εντολή για την ενσωμάτωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στο εθνικό δίκαιο, στέλνει και άλλο μήνυμα πολιτικής εναρμόνισης με τη «συνταγή». Για μια υπόθεση δήλωσης ψευδών στατιστικών στοιχείων η Επιτροπή «εξέδωσε επίσης σήμερα πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την επιβολή στην Αυστρία προστίμου 29,8 εκατ. ευρώ λόγω δήλωσης ψευδών στοιχείων για το δημόσιο χρέος».

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι «η βαριά αμέλεια κρατικών οντοτήτων του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ οδήγησε στην κοινοποίηση προς την Eurostat ψευδών στατιστικών στοιχείων για το 2012 και το 2013 [...]». «Βαριά αμέλεια!» διαπιστώνει η ενάρετη Επιτροπή. Στην πραγματικότητα «βαρύ το μήνυμα» προς όλους. Τα πράγματα δεν θα τα αφήσουμε πια στις κομματικές πολιτικές ομάδες και συμφέροντα.

Ετσι, η εκφώνηση της ερώτησης πράγματι διαπραγματεύεται ένα «κοινό μέλλον» πια για την Ε.Ε. των 27 του παρόντος. Με πολλές ταχύτητες, σε ομόκεντρους κύκλους. Δεν μπορεί να κάθονται όλοι στο ίδιο τραπέζι των αποφάσεων. Οχι ομοφωνία στις αποφάσεις.

«Στη Λευκή Βίβλο προτείνουμε ένα φάσμα κατευθύνσεων για το μέλλον της Ευρώπης με τον νέο αριθμό μελών: 5 σενάρια για την Ε.Ε. των 27», λέει ο Γιούνκερ, και πριν από αυτό, η ενοποιητική αλήθεια αυτής της αναγκαιότητας βρίσκεται στην διαπίστωσή του ότι, «δεν θα πρέπει να τάζουμε στους ανθρώπους τον ουρανό με τ’ άστρα, εάν το μόνο που μπορούμε να τους δώσουμε είναι ένα τηλεσκόπιο».

Εμείς, ένα μήνυμα μπορούμε να στείλουμε για την νέα Ε.Ε.: «Κύριοι, ούτε σας περνάει από το μυαλό τι βλέπουμε από το τηλεσκόπιο που πήραμε στα χέρια μας μέσα από μια δύσκολη ιστορική πορεία συνάντησης των λαών της Ευρώπης. Αυτή την εικόνα θα τη διευρύνουμε και θα της δώσουμε ζωή τόσο που να μη σας χωράει».

(1) Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο... δεσμεύει τα 22 κράτη μέλη (τα κράτη της ζώνης του ευρώ, συν τη Βουλγαρία, τη Δανία και τη Ρουμανία) να τηρούν τις αρχές της ενισχυμένης δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με διορθωτικό μηχανισμό.

* πολιτικής επιστήμονος, δρος Επιστήμης της Πληροφορίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.
Ακόμα και εάν κάποιος αφήσει κατά μέρος κάθε επιπλέον χρηματοδοτική δυνατότητα που προκύπτει, μόνο η αύξηση των άμεσων κεφαλαίων προς όφελος των εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας και των θυγατρικών τους...
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κυνήγι» του Spitzenkandidat (κορυφαίος υποψήφιος)
Οσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου τόσο πιο θολό είναι το μέλλον του συστήματος του επικεφαλής υποψηφίου (Spitzenkandidat) με το οποίο επιλέχθηκε πρώτη φορά το 2014 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...
Το «κυνήγι» του Spitzenkandidat (κορυφαίος υποψήφιος)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η επέκταση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος στην Ευρώπη αλλάζει ριζικά την Ε.Ε.
Παρά το γεγονός ότι τα οργανωμένα συμφέροντα δρομολόγησαν τη στρατιωτικοποίηση πολλών από τις χρηματοροές του προϋπολογισμού της Ε.Ε. χρόνια πριν αυτά τα ζητήματα αναδειχτούν ως κεντρικά, αυτό δεν φαίνεται να...
Πώς η επέκταση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος στην Ευρώπη αλλάζει ριζικά την Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάποιες φορές η σιωπή είναι χρυσός
Κατά την πενταετία της παραμονής του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραχώρησε μύριες όσες συνεντεύξεις σε δεκάδες ευρωπαϊκές εφημερίδες, αλλά αρνήθηκε πεισματικά να παραχωρήσει έστω και μία συνέντευξη...
Κάποιες φορές η σιωπή είναι χρυσός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και δικαίως καθώς διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για να παραμείνει η οικονομία μας ανταγωνιστική.
Για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας