• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%

Τα πρώτα δείγματα της Αναλογιστικής Μελέτης πιστοποιούν ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ θα χρειαστούν πόροι ύψους το πολύ 40 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο

Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...

 • A-
 • A+

Την ώρα που 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων τρέμουν ότι άλλη μια συμφορά τούς περιμένει, με νέες δραματικές περικοπές που επιβάλλουν αντισυνταγματικά και δίχως καμιά μνημονιακή υποχρέωση οι δανειστές, ο δημοσιογραφικός κόσμος- μια υποτιθέμενη τάξη προνομιούχων- δεν έχει ούτε καν το δικαίωμα να τρέμει. Γιατί απλούστατα μένει χωρίς ΤΑΜΕΙΟ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή το Ταμείο που παρέχει περίθαλψη και επικουρική σύνταξη επί σχεδόν 50 χρόνια, θα πάψει να υπάρχει σε ένα μήνα, αφού διαχρονικά καναλάρχες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και κυβερνήσεις φρόντισαν να «εξαερώσουν» πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ αποθεματικών από τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Και τώρα άπαντες οι εμπλεκόμενοι δείχνουν να σφυρίζουν αδιάφορα για την υγεία και την τύχη πάνω από 20.000 μελών οικογενειών που κυριολεκτικά έχουν ρημαχτεί από την κρίση.

Τις πταίει για την εξόντωση όχι μόνο του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και για την αποδόμηση ενός ολόκληρου κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με την ύπαρξη και τη διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα μας;

Η χούντα, κατ’ αρχάς, που άρπαξε βίαια το Λαχείο Συντακτών (θα το ενθυμούνται οι παλαιότεροι) το οποίο χρηματοδοτούσε όχι μόνο τη Λαϊκή Στέγη, αλλά και ένα μικρό μέρος των ασφαλιστικών αναγκών των δημοσιογράφων.

Για να καθησυχάσει τις αντιδράσεις το αντικατέστησε με την ίδρυση του ΕΔΟΕΑΠ, που «τρεφόταν» από το λεγόμενο Αγγελιόσημο, δηλαδή μια εισφορά επί των διαφημίσεων.

Ηταν μια πολύ εύκολη και παντελώς ανέξοδη λύση για τους εργοδότες αφού οι ίδιοι δεν πλήρωναν, ως όφειλαν, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που κατέβαλλαν μέχρι κεραίας τις εισφορές τους.

Ετσι, αφού το Αγγελιόσημο αποτέλεσε πηγή πλουτισμού για πλείστους όσους ιδιοκτήτες Μέσων, το «τσέπωναν» και δεν το απέδιδαν στα δημοσιογραφικά ταμεία, τώρα που ο «τυφώνας Κατρίνα», δηλαδή η κρίση πέρασε και διέλυσε την «Απογευματινή», την «Ελευθεροτυπία», το «Αλτερ», τον ΔΟΛ, το MEGA και συγκροτήματα περιοδικού Τύπου φτάνοντας την ανεργία του κλάδου στο 60% και τους μισθούς στα 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, τώρα έπεσε μαύρη κουρτίνα και όλα φαίνεται να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Και ενώ οι καναλάρχες είχαν συμμετάσχει στις διαδικασίες εξεύρεσης ενός νέου πόρου επί του τζίρου των εκδοτικών-τηλεοπτικών επιχειρήσεων (πρόταση που είχε υποβληθεί και έδειχνε να συναντά τη συναίνεση του υπουργείου Εργασίας και των δημοσιογραφικών ενώσεων), αίφνης αποτραβήχτηκαν έχοντας βεβαίως εξασφαλίσει την ακύρωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών αλλά κυρίως τη μη καταβολή Αγγελιόσημου, αφού ως γνωστόν αυτό καταργήθηκε υπό την πίεση των δανειστών τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίχως να αντικατασταθεί από άλλο πόρο.

Είναι άραγε τυχαίο ότι οι ιδιοκτήτες των Μέσων έκοψαν κάθε διάλογο για την εξεύρεση λύσης, όταν ακριβώς η κυβέρνηση έδειξε διατεθειμένη να ξεδιπλώσει την υπόθεση της διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ, τραπεζών και εξουσίας με την αποκαλυπτική διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής αλλά και την προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στον ΔΟΛ («Βήμα», «Νέα») για να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι;

Το περίεργο είναι ότι ενώ οι ιδιοκτήτες έλκονταν από την ιδέα να επιζήσει ο ΕΔΟΕΑΠ περιλαμβάνοντας και τους τεχνικούς καναλιών και εφημερίδων στην ασφάλισή του, οι ίδιοι αδιαφόρησαν στη συνέχεια για την τύχη και τα συμφέροντα του προσωπικού τους που έχει υποστεί και αυτό τσεκουράτες περικοπές και βάρβαρες απολύσεις.

Θα μπορούσε άραγε η κυβέρνηση και δη οι κατεξοχήν υπεύθυνοι υπουργοί (Νίκος Παππάς, Εφη Αχτσιόγλου και Τάσος Πετρόπουλος) να δώσουν άμεση λύση στο αδιέξοδο;

Βεβαίως, αφού οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί ότι θα νομοθετήσουν από μόνοι τους πόρους για τον ΕΔΟΕΑΠ στην περίπτωση που θα καθίστατο αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη νομοθέτηση αφήνοντας το θέμα «εν υπνώσει». Τα πρώτα δείγματα της Αναλογιστικής Μελέτης, η οποία εκπονείται από τους βαθείς γνώστες της ασφαλιστικής πρακτικής και νομοθεσίας κ. Μαριό και Ρομπόλη και ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα, πιστοποιούν ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ θα χρειαστούν πόροι ύψους το πολύ 40 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, γεγονός που δεν δημιουργεί απολύτως κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως καλά γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ενδιαφέρεται σοβαρά για την εξεύρεση λύσης.

Δεν δημιουργεί επίσης πρόβλημα στη ρευστότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μια τηλεοπτική-διαφημιστική αγορά, το εύρος της οποίας θα ξεπεράσει φέτος τα 450 έως 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από δικαιολογίες και επίρριψη ευθυνών από όλους σε όλους, η κυβέρνηση φάνηκε τις τελευταίες ημέρες να ξυπνά επιτέλους από έναν βολικό και πολύμηνο λήθαργο και να ενεργοποιείται στην κατεύθυνση λύσης μέσω συναντήσεων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δεν συγχωρείται άλλωστε καμιά καθυστέρηση και απώλεια χρόνου, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά και η απώλεια έστω και μίας ώρας μπορεί να καταστεί μοιραία.

Το σύνολο σχεδόν του δημοσιογραφικού κόσμου επιμένει να επιληφθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις στους υπουργούς του.

Πρέπει να συγκληθεί άμεσα η τριμερής διάσκεψη μεταξύ της υπουργού και του υφυπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και Τάσου Πετρόπουλου και των εκπροσώπων των ιδιοκτητών και των δημοσιογραφικών ενώσεων, αφού βεβαίως προηγηθούν οι σχετικές διεργασίες βάσει και της αναλογιστικής μελέτης.

Μόνο έτσι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για ενίσχυση του Τύπου, της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και της δημοκρατίας θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

* πρ. πρόεδρος ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

** πρ. πρόεδρος Ε.Ε. ΕΔΟΕΑΠ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
Η πολιτεία, έπειτα από περίοδο αδράνειας, αποφάσισε με τη συμφωνία των κομμάτων να στηρίξει τον ΕΔΟΕΑΠ, τον φορέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης και εφάπαξ των εργαζομένων στα μέσα. Ομως η...
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
Πολλά αληθινά αλλά και αρκετά κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί τις τελευταίες ώρες για τον ΕΔΟΕΑΠ -τον Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας και Επικούρησης των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στον Τύπο και γενικά...
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοσιότητα της προδικασίας ως αντικίνητρο για την εξακρίβωση της αλήθειας
Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία γίνεται μάρτυρας μιας υπερδημοσιότητας που λαμβάνει χώρα για εγκλήματα που τελούνται σε βάρος ανηλίκων, καθώς όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με τις περιπτώσεις που έρχονται...
Η δημοσιότητα της προδικασίας ως αντικίνητρο για την εξακρίβωση της αλήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ
Την τιμητική μου είχα εγώ και ο ΕΔΟΕΑΠ με πανομοιότυπο δήθεν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο documentonews και το Protothema την περασμένη Παρασκευή, με «έγγραφο φωτιά», μια βεβαίωση ασφάλισης, η οποία δεν διέρρευσε...
Ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εφημερίδες ως εμπόρευμα
Το μέλλον των εφημερίδων, ο ρόλος τους στη δημόσια σφαίρα και η εμπορευματοποίηση που υφίσταται το μέσο.
Οι εφημερίδες ως εμπόρευμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα
Η χώρα μας «ορμπανοποιείται» με ταχείς ρυθμούς. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, ήρθε ως συνέχεια μιας μακράς πορείας χειραγώγησης της πληροφόρησης.
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας