• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.6°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.6°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  75%

Και όμως κινείται!

 • A-
 • A+

Πρότυπο σταθερότητας η μεταπολεμική Γερμανία, αλλάζει την εικόνα της. «Και όμως κινείται!» θα μπορούσε να αναφωνήσει ένας σύγχρονος Γαλιλαίος. Η άνοδος του Μάρτιν Σουλτς, υποψηφίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία, λειτούργησε σαν ηλεκτρική εκκένωση, σαν αναζωογονητικό ρεύμα που διατρέχει όχι μόνο τη χώρα του, αλλά όλο τον πολυεθνή χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Και πράγματι η σοσιαλδημοκρατία το είχε ανάγκη. Πολιτικοί σχολιαστές, βασιζόμενοι όχι μόνο στην αναλυτική τους δεινότητα, αλλά στην αντικειμενική πραγματικότητα των στατιστικών στοιχείων, χρόνια τώρα εκφράζουν απόψεις για το μέλλον της, που χαρακτηρίζονται από απαισιοδοξία.

Ο καταλυτικός σκεπτικισμός και οι ζοφερές προβλέψεις για τη μέχρις εξαφάνισης φθορά αποτελούν τα δύο άκρα του φάσματος. Θα ήταν πάντως υπερβολή και για τους πλέον ένθερμους οραματιστές της «νεκραστανάστασης» της σοσιαλδημοκρατίας να εκλάβουν τις επιθυμίες τους ως πραγματικότητα και να αποδώσουν στα σημεία ανόδου της μεγαλύτερη σημασία από αυτήν που νομιμοποιούνται να έχουν: «Πολλά μονοπάτια έχει η Ιστορία, δολερούς, φτιαχτούς δρόμους» έγραψε ο Αγγλος T. S. Elliot, που δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο αλλά μεγάλος ποιητής.

Με δεδομένη τη διάθεση υπεράσπισης της Ελλάδας απέναντι στις ασφυκτικές, εχθροπαθείς πιέσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας τους, διάθεση που έχουν εκδηλώσει σε διάφορες ευκαιρίες γνωστοί παράγοντες του SPD -ο ίδιος ο Σουλτς έχει αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στο ελληνικό θέμα-, για όλους τους αντιμνημονιακούς της χώρας μας η βελτίωση της θέσης του SPD σηματοδοτεί θετική εξέλιξη.

Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα η ορθότητα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επιδίωξη πολιτικής λύσης και για την αναζήτηση συμμαχιών στην προσπάθεια για τη διευθέτηση σε βάθος χρόνου των προβλημάτων του χρέους, η οποία εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα. Εντάσσονται σ’ αυτήν τα διπλωματικά ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις, κινήσεις με ρεαλιστική προοπτική και εκτεταμένη εμβέλεια.

Η μεταβολή του συσχετισμού των δυνάμεων στις διάφορες χώρες της Ευρώπης προς όφελος των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και εις βάρος των συντηρητικών είναι ένας από τους ευνοϊκούς όρους για τη λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, που αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η διαφαινόμενη δυνατότητα σχηματισμού, μετά τις εκλογές στη Γερμανία, κυβερνητικού συνασπισμού από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά (Die Linke) εντάσσεται σε μια ενδεχόμενη παρόμοια εξέλιξη. «Ενας άλλος, διαφορετικός ‘’μεγάλος συνασπισμός’’ είναι εφικτός».

Η επικριτική στάση παραγόντων του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος απέναντι στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ για την πολιτική τους για την Ελλάδα όντως διευρύνεται και γίνεται περισσότερο αυστηρή, όμως ούτε γενική και «επίσημη» είναι, ούτε προδικάζει τη στάση του Βερολίνου στην περίπτωση που θα μεταβληθεί η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν είναι ο φιλελληνισμός, η αίσθηση της αδικίας (ο παλαιός γερμανικός ιδεαλισμός) ή η αριστερή συνείδηση και αλληλεγγύη (το SPD πριν από το 1916) που υπαγορεύουν τις αντιρρήσεις στην πολιτική του Σόιμπλε και των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα.

Η ερμηνεία της φιλικής προς την ελληνική αντιμνημονιακή πλευρά στάσης πρέπει να αναζητηθεί αλλού: στην εσωτερική κατάσταση της Γερμανίας και τις σχετικές αντιθέσεις στο πολιτικό πεδίο, στο ίδιο το SPD και στο πλέγμα των διακρατικών σχέσεων της χώρας μέσα στην Ε.Ε. και έξω από αυτή.

Η επόμενη διευκρίνιση που απαιτείται αφορά την «ταυτότητα» της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία δεν προσδιορίζεται από κριτήρια που προκύπτουν από τη θέση της στο ελληνικό πρόβλημα. «Οικοδομούμε συμμαχίες» ήταν προχθές το κυρίαρχο σύνθημα στο συνέδριο του νεοσύστατου κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς. Είναι σύνθημα και του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοούνται όμως συμμαχίες με στέρεα πολιτικά και ιδεολογικά θεμέλια.

Η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία αποδεχόταν την αρχή της πάλης των τάξεων και υποστήριξε τη στρατηγική του επαναστατικού, ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Το νέο ιταλικό κόμμα και το παραδοσιακό SPD ξεκίνησαν από ανόθευτες θέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως πολιτικοί φορείς ομόλογοι του ΣΥΡΙΖΑ, που ο μακρινός «πρόγονός» του, το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), από το 1918 τις είχε υιοθετήσει στο ιδρυτικό του συνέδριο.

Για παρόμοιους σχηματισμούς αρμόζει ο χαρακτηρισμός συμμαχία-ανώτερη βαθμίδα στην κλίμακα των συμπράξεων πολιτικών φορέων με κοινωνικά χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι άλλες βαθμίδες της κλίμακας των σχέσεων αντιστοιχούν σε μορφές εκλογικής συνεργασίας, κοινής δράσης για ορισμένα ζητήματα ή αλληλεγγύης ή ηθικής συμπαράστασης στα θύματα διώξεων εξαιτίας της συμμετοχής στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Την υψηλή βαθμίδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς εγκατέλειψε το SPD (και άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα) στις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μεταβαίνοντας από την υιοθέτηση της στρατηγικής του κοινωνικού μετασχηματισμού, της ανατροπής του μονοπωλιακού καπιταλισμού, στην αποδοχή του ρόλου της διαχειριστικής δύναμης του συστήματος.

Εκεί χαράχθηκε η «κόκκινη γραμμή», η γραμμή του διαχωρισμού ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά του «μεταρρυθμισμού» του βάθους από τη μια (όπως αποκαλούσαν το κόμμα τους οι Ιταλοί κομμουνιστές πριν αυτό σοσιαλδημοκρατοποιηθεί) και από την άλλη η ρεφορμιστική, Αριστερά. Οχι στον εξελικτικό σοσιαλισμό α λα Μπερνστάιν ή στη χρησιμοποίηση βίας ή όχι.

Εκεί διατηρείται η ιστορική διάκριση μεταξύ των εννοιών της επανάστασης (ριζικός, βαθύς κοινωνικός μετασχηματισμός, κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος) και της μεταρρύθμισης από την άλλη (παρέμβαση του καπιταλιστικού κράτους στην οικονομία ως πολιτική διαχείρισης της ύφεσης και της ανεργίας, που διασώζει τη διευρυνόμενη αναπαραγωγή του κεφαλαίου από τις αντιφάσεις της ελεύθερης αγοράς).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 το χάσμα που είχε προκύψει από αυτήν την αλλαγή των στρατηγικών χαρακτηριστικών του SPD, αφού υπέστη διαδοχικές διευρύνσεις, μετατράπηκε σε αληθινό βάραθρο μετάλλαξης με την υιοθεσία των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού.

Η διάκριση σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς συμπυκνώνεται στην έδραση θέσει ή δυνάμει εντός ή εκτός των τειχών του συστήματος. Και ο συζητούμενος, υπαρκτός κίνδυνος της «ΠΑΣΟΚοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται όχι τόσο στην πρόκτηση των πολιτικών χαρακτηριστικών του, στην ένταξη σ’ αυτόν του πολιτικού προσωπικού του και στη μετατόπιση της κοινωνικής βάσης του, αλλά στο δίλημμα ανάμεσα στη δυναμική της ενσωμάτωσης στο σύστημα από τη μία και/ή στην επιβολή της αντίθετης τάσης της υπέρβασής του από την άλλη. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κεντροαριστερό στρατόπεδο στην κρίση
ΝΑΙ, ΗΤΑΝ ΚΑΚΗ η νύχτα της Κυριακής. Ναι, αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής. Οι πρώτες σκέψεις αφορούν την κατάρρευση των λεγόμενων «λαϊκών κομμάτων»: Η Ενωση CDU/CSU και το SPD έχουν χάσει πάνω...
Το κεντροαριστερό στρατόπεδο στην κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
Τα πολιτικά κόμματα έχουν πολύ περισσότερα να κάνουν από φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο». Χρειάζονται πραγματιστικά οράματα και ρηξικέλευθες θετικές ιδέες. Αλλιώς, θα μείνουν με την προσδοκία του λιγότερου...
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πολιτικό παράδοξο και η άρνηση
Τα νέα από την Ευρώπη θα έπρεπε να έχουν ήδη σημάνει συναγερμό στα μεγάλα κόμματα της Αριστεράς. Οι Ευρωπαίοι στις κάλπες τα αποδοκιμάζουν και ταυτόχρονα βγαίνουν στους δρόμους αυθόρμητα για να διεκδικήσουν...
Το πολιτικό παράδοξο και η άρνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ξεσηκωθείτε»: ένα κίνημα των προοδευτικών δυνάμεων στη Γερμανία
Εδώ και μερικούς μήνες, ένα πολιτικό κίνημα με το όνομα «Ξεσηκωθείτε» γεννήθηκε στη γερμανική κοινωνία. Η πρωτοβουλία ανήκει στην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Sahra...
«Ξεσηκωθείτε»: ένα κίνημα των προοδευτικών δυνάμεων στη Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα credo για την Ευρώπη
Μερικά υπερβαίνουν το «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» ή τα διμερή. Η Γαλλία παραδοσιακά υπήρξε χώρα του πολιτισμού της Μεσογείου από την αρχαία την Ηράκλεια (Μασσαλία), τον χριστιανικό Απόστολο Παύλο, τον Διαφωτισμό,...
Ενα credo για την Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βλέπει τους Εργατικούς διαιρεμένους και αποδυναμωμένους ύστερα από το στρατηγικό λάθος της υποστήριξης της παραμονής στην αμαρτωλή Ε.Ε. και θέλει να αρπάξει την ευκαιρία να καταστεί...
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας