• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.3°C / 18.0°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 19.9°C
  0 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.6°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 10.6°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 16.6°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  74%
ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Ατμομηχανή» για την παραγωγική ανασυγκρότηση η φέτα και η κτηνοτροφία

 • A-
 • A+

Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ένα ιστορικό προϊόν που έχει μοναδικά οργανοληπτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται με τη χλωρίδα, τις φυλές των ζώων, τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την εκτατική και ημιεκτατική εκτροφή των ζώων και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής της.

Η Ελλάδα έδειχνε συνεχές ενδιαφέρον για τη φέτα. Την περιλαμβάνει στη νομοθεσία της από το 1926 και έχει υπογράψει σχετικές διμερείς συμβάσεις με άλλες χώρες.

Μόλις δημοσιεύτηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2081/92 για τη θεσμοθέτηση των ΠΟΠ προϊόντων η χώρα μας υπέβαλε αίτηση και σχετικό φάκελο για την εγγραφή της στα σχετικά μητρώα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η φέτα κατοχυρώθηκε αρχικά με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1107/96 και ακολούθησε η κατοχύρωση άλλων 20 ελληνικών τυριών ΠΟΠ.

Το 1999 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακύρωσε τον κανονισμό κατ’ εντολήν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έπειτα από προσφυγή των Δανών παραγωγών λευκού αγελαδινού τυριού με λευκαντικά πρόσθετα με το όνομα φέτα και προχώρησε σε έρευνα γνώμης των Ευρωπαίων καταναλωτών μέσω δομημένου ερωτηματολογίου.

Επειτα και από μακρόχρονο αγώνα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής ακολούθησε η έκδοση του ισχύοντος κανονισμού 1829/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο κατοχυρωνόταν οριστικά η φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Aκολούθησε νέα προσφυγή των Δανών και των Γερμανών κατά του κανονισμού κατοχύρωσης, η οποία απορρίφθηκε στις 25/10/2005 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και 400.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνους ετησίως σε 400 τυροκομεία.

Οι ετήσιες εξαγωγές της χώρας μας είναι συνεχώς αυξανόμενες μετά την οριστική κατοχύρωση της φέτας το 2005 και ανέρχονται σε 45.000 τόνους με 260 εκατ. ευρώ τζίρο ετησίως και διανομή σε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους.

H Ελλάδα παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με την ονομασία φέτα. Γεγονός που δείχνει ότι το 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας, κυρίως αγελαδινών λευκών τυριών από ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Κίνα κ.λπ.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ για να υπάρξει μια αισιόδοξη προοπτική στους όρους παραγωγής και εμπορίας ώστε να συμβάλει ουσιαστικά η κτηνοτροφία στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας:

►1. Να επιδιώξουμε την αλλαγή της σχέσης ζωικής και φυτικής παραγωγής από 30%-70%, που είναι σήμερα, σε 50%-50% που είναι και ο μέσος όρος της Ε.Ε. Γιατί ο πολλαπλασιαστής επενδύσεων και απασχόλησης είναι ιδιαίτερα μεγάλος στην κτηνοτροφία σε σχέση με τη φυτική παραγωγή.

►2. Να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη πολιτική του υπουργείου που μέσω της ΚΑΠ αυξάνει τις ενισχύσεις στα κτηνοτροφικά φυτά και ψυχανθή για παραγωγή ζωοτροφών με στόχο την αποτροπή της χρήσης εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας.

►3. Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ενίσχυσης της μεταποίησης, του εξαγωγικού προσανατολισμού των τυροκομικών επιχειρήσεων και της σύνδεσής τους με τη μεσογειακή διατροφή και τον τουρισμό, μέσω του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

►4. Να συγκροτηθεί άμεσα εθνικός διεπαγγελματικός φορέας διαχείρισης της ΠΟΠ φέτας και των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων μας με τη συνεργασία παραγωγικών και καταναλωτικών φορέων και συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών.

►5. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του υπουργείου για έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος από γειτονικές χώρες.

Να αναπτυχθούν οι δράσεις προβολής και υποστήριξης της φέτας στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές. Επίσης, να αναλάβουν δράσεις πιστοποίησης του ελληνικού γιαουρτιού ως παραδοσιακού προϊόντος ιδιοτυπίας ΕΠΙΠ του κανονισμού 1151/2012, καθόσον μπορεί να απευθύνεται σε μια διεθνή αγορά δεκάδων δισ. ευρώ, για να ανταγωνιστεί τις απομιμήσεις γιαουρτιού «ελληνικού τύπου» που προωθούν τσεχικές, τουρκικές, αμερικανικές και άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο.

►6. Αν περάσει στη Βουλή ως έχει η CETA (Kαναδάς-Ε.Ε.) θα έχει κύριες επιπτώσεις: α) Την ίδια μειωμένη προστασία να ζητήσουν και να πάρουν και οι άλλες 12 χώρες που διαπραγματεύονται τώρα με την Ε.Ε. [Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), Κίνα, Αυστραλία κ.λπ.], β) Να εκτοπιστεί η γνήσια αιγοπρόβεια φέτα από την παγκόσμια αγορά λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού τυριών «τύπου φέτας» από αγελαδινό γάλα ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες, χαμηλής ποιότητας και κόστους ζωοτροφές.

Γι’ αυτό η ελληνική Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να ζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας με άμεση προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων για πλήρη κατοχύρωση της φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, χωρίς αστερίσκους, αντίστοιχη με την πλήρη κατοχύρωση των κύριων ευρωπαϊκών τυριών παρμεζάνα και ροκφόρ.

Η φέτα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, γι’ αυτό απαιτείται η ουσιαστική συνεργασία όλων των παραγωγικών, επιστημονικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
Η επιθυμία να θέλουμε να επιβάλουμε μια ανθρώπινη ηθική σε μη ανθρώπινες υπάρξεις αποτελεί μια μορφή κυριαρχίας και ανθρωποκεντρισμού.
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα επειδή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη. Το ένα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το άλλο.
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
Στις επόμενες δεκαετίες θα ανοίξει μια αγορά «μετάβασης» εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων από την οποία οι τραπεζίτες, οι «επενδυτές» και οι πολυεθνικές των κατασκευών θα αποκομίσουν κέρδη που θα ζήλευε κι ο......
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επίθεση στη φέτα και στους αιγοπροβατοτρόφους
Επίθεση στους αιγοπροβατοτρόφους και δι’ αυτών στη φέτα φαίνεται ότι σχεδιάζει η Κομισιόν μέσω της εθελουσίας εξόδου από το επάγγελμα με δόλωμα μια γενναία αποζημίωση. Είναι σαφές ότι στόχος της είναι η μείωση...
Επίθεση στη φέτα και στους αιγοπροβατοτρόφους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κέρδισε τον κόσμο, έχασε τους Γερμανούς
Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ κυβερνά αυτή τη χώρα για δώδεκα χρόνια. Επέβαλε ένα βάρος δισεκατομμυρίων στους Γερμανούς προκειμένου να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός Νότος από την κατάρρευση και για να προωθήσει την εικόνα της...
Κέρδισε τον κόσμο, έχασε τους Γερμανούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: όχι άλλο κάρβουνο!
Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Αμερικής απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή η απόφαση γυρίζει της ΗΠΑ πολλά χρόνια πίσω στην εποχή που ο Μπους (το 2001) απέσυρε τις ΗΠΑ από το Πρωτόκολλο...
Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: όχι άλλο κάρβουνο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας