• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.8°C / 16.2°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 12.5°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.5°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.5°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.8°C
  0 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 13.4°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  95%

Ο πλανήτης είναι «ζωντανός», όχι γιατί φιλοξενεί τη «ζωή», αλλά γιατί συνεχίζει την αιώνια πορεία του μέσα στο άπειρο σύμπαν

EUROKINISSI

Το τέλος του πλανήτη μας;

 • A-
 • A+

Μια σημαντική υπόθεση εργασίας αποτελεί, μέσα στην αλαζονεία της μηδαμινότητάς μας, η κατάληξη του πλανήτη μας από το ασύδοτο των επεμβάσεων του τελευταίου αποκτήματός του, της αφεντιάς μας, του Homo sapiens, ποικιλία ο «άφρων».

Το 2014, οι σοφοί μας (IPCC) είπαν ότι τα αέρια του θερμοκηπίου από την καύση των ορυκτών καυσίμων έχουν προκαλέσει υπερθέρμανση μοναδική για τα τελευταία 800 χιλιάδες χρόνια. Ετσι λιώνουν οι πάγοι, ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, έχουμε καύσωνες, πλημμύρες, αύξηση των λοιμώξεων, οι φυσικές καταστροφές θα οδηγήσουν σε εκτόπιση πληθυσμών, έλλειψη τροφής και νερού, συγκρούσεις και μείωση της βιοποικιλότητας με εξαφάνιση ειδών. Αμέτρητα από τα είδη αυτά ούτε καν έχουν καταγραφεί. Ζητούσαν, λοιπόν, περιορισμό των εκπομπών αερίων, αλλά δυστυχώς από χώρες που τώρα αναπτύσσονται και οι οποίες δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια μας. Δηλαδή τώρα που ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο θα ’πρεπε να το σταματήσουν, μαζί με τις αναπτυγμένες, που «ευθύνονται για την καταστροφή του πλανήτη».

Μάλιστα, αυτές οι τελευταίες βρίσκονται στην τρελή χαρά γιατί με την αποπάγωση της Αρκτικής ανοίγει η Νέα Βόρεια Θαλάσσια Οδός και εμφανίζεται «νέα γη» που τα κοιτάσματά της θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη. Και τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να εγκατασταθούν εκεί και να φτιάξουν ειδικά πλοία!

Στην υπόθεση εργασίας δεν υπάρχει η αμφισβήτηση των αρνητικών επιστημονικών εκτιμήσεων, άλλωστε τα φαινόμενα έχουν αρχίσει, αλλά ο αδόκιμος όρος «καταστροφή του πλανήτη», που χρησιμοποιείται στα σχολεία, στις επιστημονικές ανακοινώσεις και στα τσιτάτα οικολογικών οργανώσεων.

Η βιόσφαιρα, σύμφωνα με τον κοινό νου, έχει αναπτυχθεί με εξελικτική πορεία σε εκατομμύρια χρόνια, επάνω σε μια απειροελάχιστη κρούστα της επιφάνειας του πλανήτη, η οποία κινείται και δημιουργεί σεισμούς, ηφαίστεια, αναδύσεις νησιών. Ο πλανήτης είναι «ζωντανός», όχι γιατί φιλοξενεί τη «ζωή», αλλά γιατί συνεχίζει την αιώνια πορεία του μέσα στο άπειρο σύμπαν. Ακολουθεί τη μοίρα του αστεριού του, του Ηλιου, και το τέλος του σχετίζεται με την ύπαρξή του, ύστερα από περίπου 4,5 δισ. χρόνια.

Το τέλος λοιπόν του πλανήτη είναι κοσμικό γεγονός και όχι μισαλλόδοξη απόφαση ενός είδους της κρούστας του, που βρίσκεται εκεί μόλις 3 εκατ. χρόνια. Το μόνο του πλεονέκτημα, που δεν το χρησιμοποιεί δυστυχώς, είναι «η δυνατότητά του να γνωρίζει και η μοναδική του αυτοσυνείδηση» και παρ’ όλα αυτά να εξακολουθεί να καταστρέφει!

Τι όμως; Τον πλανήτη; Οχι βέβαια. Ο πλανήτης πριν από αυτόν, μέσα στον απέραντο γεωλογικό του χρόνο, άλλαξε ο ίδιος τους «κατοίκους του» τέσσερις φορές, κάτω από την επίδραση τεράστιων φυσικών καταστροφών! Ενα παράδειγμα της τελευταίας του «επέμβασης» η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν από περίπου 35 εκατ. χρόνια. Ο πλανήτης «δεν καταστράφηκε» και ήταν παγερά αδιάφορος για το «ποιοι θα κατοικούσαν στην επιφάνειά του μετά». Τότε δεν υπήρχαμε εμείς, ένα ασήμαντο γεγονός γι’ αυτόν, οι οποίοι μόλις εμφανιστήκαμε, οικειοποιηθήκαμε τη λεπτή του κρούστα και θεωρήσαμε, οι άφρονες, ότι όλος ο πλανήτης πλάστηκε για την αφεντιά μας.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα! Από τα προηγούμενα πρέπει να βγαίνει το συμπέρασμα ότι η αναφορά στην «καταστροφή του πλανήτη» είναι αποκύημα της απεριόριστης μισαλλοδοξίας μας. Με την αλόγιστη κατανάλωση των πόρων της βιόσφαιρας και την καταστροφική τακτική αυτής της επέμβασης, το ανθρώπινο είδος εξαφανίζει τον εαυτό του, συμπαρασύροντας και πληθώρα πλασμάτων, που είχαν την ατυχία να συμπορεύονται μαζί μας στον παρόντα γεωλογικό χρόνο του πλανήτη. Για τον πλανήτη, που συνεχίζει την πορεία του μέσα στο άπειρο και μεγαλειώδες σύμπαν, αυτό το συμβάν θα αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά στον χρόνο του! Και πάλι βέβαια θα υπάρξει ζωή στην επιφάνειά του!!! Οπως και στις τόσες άλλες φορές! Και ο άφρων Homo sapiens τις γνωρίζει καλά! Βακτήρια αρχαία που ζουν σε περιβάλλοντα ακραία δισ. χρόνια, ιοί που τον ταλανίζουν, σκορπιοί που αντέχουν σε τεράστιες ποσότητες πυρηνικής έκθεσης, οι υπέροχες λειχήνες των βράχων που αντέχουν 2 εβδομάδες εκτεθειμένες στο κενό του διαστήματος! Μικρά, απειροελάχιστα και φοβερά στην ικανότητα επιβίωσης πλάσματα, που γεννήθηκαν πολύ πριν από αυτόν! Τα γνωρίζει, αλλά δεν θέλει να παραδεχτεί, μέσα στη ματαιόδοξη αφροσύνη του, ότι είναι εκεί, δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του και ακολουθούν τη γενετική τους μηχανή για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους. Είναι παγερά αδιάφορα στο τι σκέφτεται το «περιούσιο ον της Δημιουργίας». Αλλά το ίδιο παγερά αδιάφορος είναι και ο πλανήτης για το ποιος θα βρίσκεται στην επιφάνειά του μετά από 200 ή 1.000 χρόνια!

Καταστρέφουμε λοιπόν το είδος μας και όχι τον πλανήτη! Και μαζί με μας χάνονται και χιλιάδες άλλα πλάσματα! Η ζωή όμως θα ’ναι εκεί! Αυτό να πείτε στα παιδιά μας, ψεύτες, ματαιόδοξοι, μικρόνοες και επικίνδυνοι αριβίστες «ταγοί των λαών»! Αισθάνομαι ντροπή που ανήκω στο βιολογικό σας είδος! Πιστεύω όμως στα παιδιά!

 

* πολίτης του Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φύση και φύλο - Η διαλεκτική τους σχέση
Η έμφυλη τάξη είναι συνεπώς κοινωνική τάξη. Το πόσο απόλυτα και βίαια απαιτεί η κοινωνία από τα άτομα να «φέρονται» σύμφωνα με το φύλο με το οποίο έχουν ταυτοποιηθεί, είναι «κοινωνική υπόθεση».
Φύση και φύλο - Η διαλεκτική τους σχέση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απάντηση στον Χρ. Καπάταη για το ρέμα της Πικροδάφνης*
Ο κ. Καπάταης αγνοεί ότι την ημέρα που συζητήθηκε το θέμα των έργων της Πικροδάφνης από λεωφόρο Βουλιαγμένης ώς εκβολές, στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατατέθηκαν 5.000 υπογραφές εναντίον τους από φίλους της...
Απάντηση στον Χρ. Καπάταη για το ρέμα της Πικροδάφνης*
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δεν έχω ρέστα, να σας δώσω δύο σακούλες;»
Η γενιά της Κατοχής έμαθε να μην πετάει τίποτα. Σήμερα η πλαστική σακούλα συμβολίζει το εφήμερο και το ευτελές που κυριαρχούν στη ζωή μας ή, έστω, σε αρκετές περιοχές της ζωής μας. Πέρα από τις υπαρκτές...
«Δεν έχω ρέστα, να σας δώσω δύο σακούλες;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σμήνος από ακρίδες
Οχι, η φύση δεν εκδικείται· ούτε αυτή ούτε κανένα πλάσμα της δεν έχει την παθογένεια του ρεβανσισμού, αυτό είναι ανθρώπινο κουσούρι. Η φύση προσαρμόζεται· όλες οι αντιδράσεις κι οι μεταβολές των φαινομένων της...
Σμήνος από ακρίδες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι
Ο πωλητής των βοτάνων με βλέπει να κοιτώ προβληματισμένη το καλάθι. «Δεν ξέρω τι να πάρω», του λέω. «Από τι πάσχεις;», με ρωτά με ενδιαφέρον. «Αυτή τη στιγμή από τίποτα». «Από τίποτα;». «Από τίποτα». Γελάει,...
Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κορίτσι με τους βασιλικούς
Το κορίτσι με τους βασιλικούς σπρώχνει κάθε Τρίτη μια σιδερένια τετράγωνη πλατφόρμα γεμάτη γλάστρες. Η μισή είναι γεμάτη φουντωτούς βασιλικούς, κι έτσι όπως εκείνη στέκεται ακριβώς πίσω τους, το βαρύ καρότσι...
Το κορίτσι με τους βασιλικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας