• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%

Ταινίες τεκμηρίωσης

 • A-
 • A+

Ανοίγει αύριο η αυλαία για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επειτα από 18 επιτυχημένες διοργανώσεις, μπορούμε πια να πούμε ότι «ενηλικιώθηκε», τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά. Μαζί του, σε μια παράλληλη, μαγική πορεία, ενηλικιώθηκαν και πολλοί από μας: από τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου μέχρι τους απλούς θεατές.

Σ’ αυτούς τους τελευταίους αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά. Είτε πρόκειται για κατοίκους της συμπρωτεύουσας, είτε γι’ αυτούς που επισκέπτονται την πόλη εξαιτίας του Φεστιβάλ, και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για άτομα ζυμωμένα κινηματογραφικά, λόγω του πολύ προγενέστερου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τολμώ να πω ότι πολλοί από αυτούς μού είναι ιδιαίτερα οικείοι.

Επειτα από τόσα χρόνια συμμετοχής σε αυτό το ιδιότυπο ετήσιο ραντεβού, αυτή την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στην κινηματογραφική μας μητρόπολη, την επί μέρες διαρκή συνάντηση πότε στη μία και πότε στην άλλη αίθουσα, στην προβολή αυτής ή της άλλης ταινίας, αναπόφευκτα, κάποια οικειότητα δημιουργείται.

Στην ίδια ουρά θα περιμένεις για την έκδοση των εισιτηρίων, στις ίδιες σειρές θα στριμωχτείς για την είσοδο στην αίθουσα, σε θέσεις διπλανές θα καθίσεις. Με το ίδιο λίγο-πολύ ενδιαφέρον θα συμμετάσχεις στη συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας που μόλις παρακολούθησες, ανταλλάσσοντας σχόλια με τους διπλανούς σου.

Θα ζητήσεις τη γνώμη τους για την ταινία, θα τους ρωτήσεις ποιες άλλες έχουν προγραμματίσει να δουν, ποιες ξεχώρισαν απ’ όσες είδαν μέχρι στιγμής ή ακόμη και ποιο καφέ ή εστιατόριο προτιμούν και προτείνουν. Με τα χρόνια, για τους πιο τακτικούς από αυτούς, ξέρεις τα «χούγια» και τις προτιμήσεις τους.

Οχι μόνο για τις ταινίες, αλλά και σε ποια καθίσματα τους αρέσει να κάθονται, από ποια γωνία θεωρούν ότι βλέπουν καλύτερα τη μεγάλη οθόνη. Ξέρεις ποια είναι τα τρία συγκεκριμένα καθίσματα στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» που κάθεσαι και βλέπεις άνετα (τα οποία δεν θα αποκαλύψω, βέβαια).

Ηταν λοιπόν μεγάλη η χαρά που δοκίμασα, όταν το 1999, στην πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, είδα πολλούς απ’ αυτούς να το αγκαλιάζουν και να προσέρχονται στις προβολές με το ίδιο ενδιαφέρον και ζέση. Και αυτό να συνεχίζεται σε όλες τις διοργανώσεις που ακολούθησαν.

Για τους συστηματικούς και τακτικούς θεατές του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δικαιώνει τον υπότιτλό του «Εικόνες του 21ου αιώνα», έχοντας καταξιωθεί ως ένας απαράμιλλος τρόπος εναλλακτικής ενημέρωσης.

* (Ph.D.)2, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κι εμείς γελούσαμε, σαν τα παιδιά...
Δεν θέλω να γράψω για τον Μητσοτάκη, που δείχνει το μαστιγιάκι, δίνοντας το ψιχουλάκι, με αξύριστο μουσάκι. Δεν θέλω, δεν δεν δεν και δεν! Θέλω να γράψω για τον Αρτ, για τον Ντέσμοντ, την Μπετίνα. Θέλω να...
Κι εμείς γελούσαμε, σαν τα παιδιά...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κινηματογραφικό ξεμασκάρεμα
Ο Χατζιδάκις σχολίαζε αρχές δεκαετίας του 1960: «Η Αμερική απέκτησε το αληθινό της πρόσωπο. Αντιδραστικότης, εθνικισμός, νοικοκυροσύνη». Δεν μπορούσε να τα έχει πει καλύτερα. Για τότε και για τώρα. Και όχι...
Κινηματογραφικό ξεμασκάρεμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «λύκος» από τη Χιλή
Με φόντο το γαλάζιο του Θερμαϊκού και τον ορεινό όγκο του Ολύμπου που σημαδεύει κατά τρόπο μοναδικό τον ορίζοντα προς τον Νότο, ξεκινά την επόμενη...
Ο «λύκος» από τη Χιλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχαία γνώση
Η τελευταία παραγωγή του Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου «Σπόρος» προκαλεί αίσθηση. Περνά από το ζήτημα της επερχόμενης διατροφικής κρίσης στο ζήτημα της καλλιέργειας αποκλειστικά γενετικά τροποποιημένων...
Αρχαία γνώση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μια αξέχαστη εμπειρία για το απερχόμενο συμβούλιο»
Δεν απομένει παρά μια ευχή για καλύτερη κινηματογραφική χρονιά: αν η νέα διοίκηση του ΕΚΚ λάβει υπόψη τη σύντομη αυτή αλλά αποκαλυπτική εμπειρία, το Κέντρο θα θωρακιστεί απέναντι σε παλιούς και νέους...
«Μια αξέχαστη εμπειρία για το απερχόμενο συμβούλιο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξένες σε ξένη χώρα!
Εμένα μου άρεσαν πάντα τα αστυνομικά, που δυστυχώς ήταν λίγα και επιπλέον «ακατάλληλα». Ετσι, δεν μπόρεσα να τα δω την εποχή που εμφανίστηκαν στις αρχές του 1960. Τι τύχη όμως που μπόρεσα να τα δω… 25 χρόνια...
Ξένες σε ξένη χώρα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας