Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 17.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 15.0°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 17.2°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  41%
Ποιοι θέλουν το ευρώ και ποιους ωφελεί το εθνικό νόμισμα

Ποιοι θέλουν το ευρώ και ποιους ωφελεί το εθνικό νόμισμα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα τεράστια οικονομικά αδιέξοδα και η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ευρώ και το εθνικό νόμισμα. Δεν πρόκειται ασφαλώς για το «χρώμα», αλλά για τη «μυρωδιά του χρήματος», δηλαδή τις πολιτικές που σηματοδοτεί η λειτουργία του.

Για τον καθημερινό πολίτη είναι δύσκολο να συλλάβει τη διαφορά, λόγω παραπληροφόρησης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τους διάφορους «αναλυτές» και εκπροσώπους των μνημονιακών κομμάτων.

Η ασφαλέστερη «πυξίδα» προσανατολισμού στη διαμόρφωση σωστής άποψης είναι η απάντηση στο ερώτημα: Ποιοι έχουν συμφέρον από την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη και ποιους «εν δυνάμει» ωφελεί το εθνικό νόμισμα;

Οι υποστηρικτές των μνημονίων αποφεύγουν αναφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος, ενώ στο δεύτερο καταφεύγουν σε άκρατη κινδυνολογία που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας. Δείγμα τέτοιων απόψεων, η συνέντευξη του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή στην «Εφ.Συν.» (20.2.17), όπου μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι «καλύτεροι προπαγανδιστές της δραχμής είναι οι Ελληνες κερδοσκόποι που θα διπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους από την υποτίμηση»… και «μαζί τους βεβαίως συμφωνεί και ο Σόιμπλε που βιάζεται να ξεφορτωθεί την Ελλάδα, αδίκως ή δικαίως»!!!

Ποιοι στ’ αλήθεια έχουν συμφέρον από την παραμονή στο ευρώ; Προφανώς αυτοί που ωφελούνται από τα μνημονιακά μέτρα και τις «εν γένει» νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωζώνης και Ε.Ε. με τους πυλώνες της (ΕΚΤ, Σύμφωνο Σταθερότητας, ΕΜΣ, Δημοσιονομικό Σύμφωνο κ.ά.).

Ειδικότερα ωφελούνται με συντριβή θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, λεηλασία δημόσιας περιουσίας από εγχώριους και ξένους ολιγάρχες, αυξανόμενη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, πλειστηριασμούς κατοικιών κ.ά.

Ολα αυτά έχουν οδηγήσει σε τεράστια ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου, από εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, υπέρ επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων κατόχων χρηματιστικού κεφαλαίου και μιας στεφάνης μεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται μαζί τους, καθώς των πολιτικών και ιδεολογικών εκπροσώπων τους. Με λίγα λόγια, ωφελημένη είναι η άρχουσα τάξη, όπως επίσης οι κυρίαρχες ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου.

Ωστόσο ο λόγος παραμονής στο ευρώ δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά και πολιτικός. Η ευρωζώνη λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας της, κάτι σαν «λιμάνι απαντοχής» για διατήρηση της κυριαρχίας της, πληρώνοντας βέβαια ανάλογα «λύτρα» στα υπερεθνικά αφεντικά (μειωμένη εθνική κυριαρχία, ξεπούλημα ΔΕΚΟ, δημόσιας περιουσίας κ.ά.), σε βάρος του ελληνικού λαού.

Το αντίστροφο ισχύει με το εθνικό νόμισμα, όπου ωφελημένος θα είναι ο ελληνικός λαός. Η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας αποτελεί «εν δυνάμει» κρίσιμο βήμα εφαρμογής φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου από την κρίση, με κατάργηση λιτότητας και μνημονίων, αναστολή πληρωμής χρέους με στόχο τη βαθιά διαγραφή, εθνικοποίηση τραπεζών και εφαρμογή «σεισάχθειας» στα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, μετατροπή της Τραπέζης της Ελλάδος σε δημόσια κεντρική τράπεζα για χρηματοδότηση προγραμμάτων παραγωγικής ανόρθωσης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, μείωσης της ανεργίας κ.ά. Το εθνικό νόμισμα διευκολύνει πάνω απ’ όλα την ανάκτηση του ελέγχου της οικονομικής πολιτικής και μαζί της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Αυτά βέβαια προϋποθέτουν και ανάλογη κυβέρνηση που, στηριγμένη στον λαό, θα αντιμετωπίσει τα όποια εμπόδια και δυσκολίες θα προβάλλουν οι κυρίαρχες ελίτ, σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Οσο για την ταύτιση της πρότασης μετάβασης στο εθνικό νόμισμα με εκείνη του Σόιμπλε, είναι δείγμα του επιπέδου σκέψης η οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα του, με «σοφίσματα» του τύπου: το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυφύλακας είναι όργανο, άρα ο αστυφύλακας είναι μπουζούκι!..

Το ίδιο λένε και για όσους αντιτίθενται στην πολιτική της Ε.Ε., ότι… παίζουν το χαρτί του Τραμπ που θέλει τη διάλυσή της! Ωστόσο, δεν χρειάζεται η κατασκευή φαντασμάτων. Η ίδια η ΟΝΕ έχει «στοιχειώσει»! Το ζήτημα είναι να απαλλαγούν το συντομότερο δυνατόν απ’ αυτό οι ευρωπαϊκοί λαοί και πρώτα απ’ όλα ο ελληνικός!

* διδάκτωρ Οικονομικών

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
O Τζον Μέιναρντ Κέινς είναι πάλι παρών
Για τον Κέινς οι οικονομικές κρίσεις προέρχονται από τα εμπορικά πλεονάσματα και οι χώρες που τα παράγουν είναι υπεύθυνες και όχι οι χρεωμένες με ελλείμματα στα ισοζύγια πληρωμών. Ετσι από το 1942 προτείνει τη...
O Τζον Μέιναρντ Κέινς είναι πάλι παρών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντιφιλελεύθερη Ν. Δημοκρατία
H ερώτηση της Ν.Δ. για το σύστημα παράλληλων πληρωμών-νομισμάτων που ετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιεικώς ανόητη. Κατ' αρχάς, όπως γνωρίζει όποιος έχει σπουδάσει έστω και ένα χρόνο οικονομικά, η...
Η αντιφιλελεύθερη Ν. Δημοκρατία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ευρώ και οι (μη) εναλλακτικές
Επιμένουν πολλοί, όχι κατ’ ανάγκη ευρωπαϊστές δεδηλωμένοι, ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ, ότι η πορεία της είναι ταυτισμένη με την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος· δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους...
Το ευρώ και οι (μη) εναλλακτικές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δραχμή: μια εύκολη, αλλά αδιέξοδη επιλογή
Τι σημαίνει πράγματι η επιστροφή στη δραχμή; Γιατί μόνο εμείς από τους 19 εταίρους μας, που συμμετέχουν στο ευρώ, επιζητούμε αυτήν τη λύση; Γιατί 141 χώρες σε σύνολο 187 επιδιώκουν τη σταθερότητα της ισοτιμίας...
Δραχμή: μια εύκολη, αλλά αδιέξοδη επιλογή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απάντηση στο δίλημμα €υρώ ή Δραχμή είναι Δυαδικό €υρώ (Μέρος 1)
Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί μια νομισματική πρόταση, συνεπικουρούμενη από ένα αναγκαίο συνδυασμό παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη με κατεύθυνση τη σύγκλιση, επιχειρώντας να σκιαγραφήσω μια ορθολογική απάντηση...
Η απάντηση στο δίλημμα €υρώ ή Δραχμή είναι Δυαδικό €υρώ (Μέρος 1)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε όλοι κεϊνσιανοί;
«Κεϊνσιανές πολιτικές» θα υπάρξουν, ήδη υλοποιούνται. Μόνο που αποκλείεται να είναι «φιλολαϊκές». Το κόστος τους θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί σε πολύ σύντομο χρόνο -τα εντόπια θατσερικά σαΐνια...
Είμαστε όλοι κεϊνσιανοί;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας