Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Φιντέλ Κάστρο και ο ιρλανδικός αγώνας

Ο Μπόμπι Σαντς σε γκράφιτι

Ο Φιντέλ Κάστρο και ο ιρλανδικός αγώνας

  • A-
  • A+

Ο πρόσφατα εκλιπών Κουβανός επαναστάτης, Φιντέλ Κάστρο, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ιρλανδικής ελευθερίας, των Iρλανδών απεργών πείνας και του Μπόμπι Σαντς.

Συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σιν Φέιν,  Τζέρι Ανταμς, το 1981 και ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που εκφράστηκαν θετικά και στήριξαν ηθικά  τον αγώνα  των απεργών πείνας. Ενώ ο Ανταμς είχε επικριθεί για τη συγκεκριμένη συνάντηση, τόνισε την υποστήριξη του Κουβανού ηγέτη ως σημαντική παράμετρο για την πορεία του δημοκρατικού κινήματος.

Ο Κάστρο έκανε την υποστήριξή του σαφή, το 1981, με τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του όταν οι απεργίες πείνας στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονταν σε κατακόρυφο σημείο. Ο Μπόμπι Σαντς, σημειωτέον, πέθανε στις 5 Μαΐου του 1981, στο νοσοκομείο της φυλακής Μέιζ, περίπου δεκατέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπέλφαστ, μετά από εξήντα έξι  μέρες απεργίας πείνας, στην ηλικία μόλις των είκοσι επτά ετών. 

Όταν μιλάμε για διεθνή πολιτική, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Ιρλανδία. Θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να αναφερθώ σ’ αυτό το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου, οι Ιρλανδοί πατριώτες τώρα γράφουν  ένα από τα  ηρωικότερα κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έχουν κερδίσει το σεβασμό και το θαυμασμό του κόσμου, και γι’ αυτό αξίζουν την υποστήριξή του. Δέκα από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει με την πιο συγκινητική χειρονομία της θυσίας, της ανιδιοτέλειας και του θάρρους που θα μπορούσε κάποιος ποτέ να φανταστεί...  

Και συνέχιζε «η ανθρωπότητα θα έπρεπε να αισθάνεται ντροπή γι’ αυτό το τρομερό έγκλημα που διαπράττεται μπροστά στα μάτια της. Αυτοί οι νέοι μαχητές δεν ζητούν ανεξαρτησία ή απίθανα αιτήματα για να θέσουν τέρμα στην απεργία τους. Ζητούν μόνο κάτι τόσο απλό,  όσο είναι η αναγνώριση του τι πραγματικά είναι, δηλαδή πολιτικοί κρατούμενοι...

»Το πείσμα, η αδιαλλαξία, η σκληρότητα και η έλλειψη ευαισθησίας της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το πρόβλημα των Ιρλανδών πατριωτών και την απεργία πείνας μέχρι θανάτου, μας θυμίζουν τον Torquemada και τις αγριότητες που διαπράχθηκαν από την Ιερά Εξέταση κατά τη διάρκεια του απόγειου του Μεσαίωνα...  Οι τύραννοι πρέπει να τρέμουν τους άνδρες οι οποίοι είναι σε θέση να πεθάνουν για τα ιδανικά τους, μετά από εξήντα  μέρες σε απεργία πείνας!  ...Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να θέσει ένα τέλος σε αυτή τη αποκρουστική  θηριωδία μέσω της καταγγελίας και της πίεσης...». 

Ο Τζέρι Ανταμς, συναντήθηκε με τον Κουβανό ηγέτη όπου του  παρουσίασε μια έκθεση των γεγονότων, ενώ ο τελευταίος   απέτισε φόρο τιμής στους απεργούς πείνας  τον δραματικό εκείνο Δεκέμβριο. Το BBC ανέφερε: «Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, αποκάλυψε ένα μνημείο στην Αβάνα στη μνήμη των δέκα φυλακισμένων  απεργών πείνας οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη Βόρεια Ιρλανδία, το 1981.

»Πέθαναν στη φυλακή Μέιζ, όπου προσπαθούσαν να κερδίσουν πολιτικά οφέλη και  το καθεστώς που θα τους εξαιρούσε  από τη φυλάκιση. Ο κ. Ανταμς... είπε ότι ήθελε να αναγνωρίσουμε την υποστήριξη του Προέδρου Κάστρο στην απεργία πείνας».

Ενώ, λοιπόν, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν γνωστός για την υποστήριξή του στα κινήματα ανεξαρτησίας στην Αγκόλα, στη Νότια Αφρική, τη Νικαράγουα και ακόμη τη Γαλλική Πολυνησία, λιγότερα ήταν γνωστά σχετικά με την υποστήριξή του στο ιρλανδικό αγώνα.

Αλλά το 1981, όταν οι κρατούμενοι του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Κόμματος, βρίσκονταν  στη μέση μιας ιστορικής απεργίας πείνας ενάντια στο βρετανικό κράτος,  ο Φιντέλ, για άλλη μια φορά, τάχθηκε μαζί με τους καταπιεσμένους. Η απεργία πείνας ήταν το αποκορύφωμα μιας μάχης, διάρκειας πέντε ετών, μεταξύ των Ιρλανδών εθνικιστών και της βρετανικής απολυταρχίας, που άφησε εκτεθειμένους αρκετούς πολιτικούς για τις θέσεις τους πάνω στο ζήτημα των πολιτικών κρατούμενων. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας απ’ τους πιο άγριους ​​και θανατηφόρους πολιτικούς  διαχωρισμούς στην ιστορία της Βρετανίας.

Με επικεφαλής τον Μπόμπι Σαντς, αξιωματικό του προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ένας προς ένας οι κρατούμενοι άρχισαν να αρνούνται την πρόσληψη τροφής. Δέκα απεργοί πείνας, συμπεριλαμβανομένου του Σαντς, πέθαναν από την πείνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωναν αλλά η πρωθυπουργός Θάτσερ έμεινε ασυγκίνητη. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε την κατάσταση ως ειδική κατηγορία για ορισμένες ομάδες ατόμων που εκτίουν ποινές για έγκλημα. Το έγκλημα είναι έγκλημα, είναι έγκλημα, και δεν είναι πολιτική», είπε κάποια στιγμή. Οι απόψεις της, φυσικά, βρήκαν σύμφωνους τους δυτικούς ηγέτες, αλλά όχι και τον Φιντέλ Κάστρο.

Ο Κουβανός επαναστάτης που συναντήθηκε με τον αρχηγό του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, το 1981, μίλησε όπως είδαμε με πάθος για το γεγονός. Με το θάνατο του Κάστρο, ο Τζέρι Ανταμς, βρέθηκε πάλι στην Κούβα, αυτή τη φορά για να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν άλλο πεσόντα ήρωα. Τον Φιντέλ Κάστρο!

Για δεκαετίες η Κούβα ήταν κυριολεκτικός φάρος για όλους τους επίδοξους επαναστάτες, ενώ ακόμα παρείχε την απαραίτητη στρατιωτική εκπαίδευση σε δεκάδες ριζοσπαστικών ομάδων, οι οποίοι και έστειλαν τους εκπροσώπους να υποβάλουν τα σέβη τους στον Κάστρο που τους αποχαιρετούσε.

Έτσι κι ο Τζέρι Ανταμς, δεν θα μπορούσε να λείπει από εκείνο το προσκλητήριο, όταν στεκόταν στην μακριά σειρά των ανθρώπων στην πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα. «Είμαι εδώ γιατί ο Φιντέλ ήταν ένας καλός φίλος της Ιρλανδίας», είπε ο Τζέρι Ανταμς. Άλλοι με την άφιξή τους εκεί, στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας, δήλωσαν ότι ο Φιντέλ ήταν ο ηγέτης όλων των επαναστατών. 

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, έγινε γνωστός στο Μπέλφαστ και στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, πολύ γρήγορα. Στο Μπέλφαστ, ο Τζέρι Ανταμς από το Σιν Φέιν, άφησε  κάποια λουλούδια στο γνωστό τείχος του Μπόμπι Σαντς σε αναγνώριση της έντονης και ειλικρινούς υποστήριξης του Κουβανού επαναστάτη στους απεργούς πείνας εκείνης  της δύσκολης εποχής, κάνοντας και την παρακάτω δήλωση:

Εκ μέρους του Σιν Φέιν, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη προς τον Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, στην οικογένεια του Φιντέλ Κάστρο και του κουβανικού λαού για τη θλιβερή είδηση ​​του θανάτου του. Ο Φιντέλ ήταν ένας παγκόσμιος ηγέτης, ένα μέρος της επανάστασης που απελευθέρωσε την Κούβα. Έζησε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δει την δικαίωση των θυσιών του λαού του, κι όταν ακόμα ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε τη διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν. Ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί τελείως

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, πρόσθεσε εκείνο το Σάββατο, «Έχω καλές αναμνήσεις από τη συνάντησή μου με τον Φιντέλ. Ήταν πολύ εξοικειωμένος με την ιρλανδική ιστορία, καλός φίλος με τον ιρλανδικό λαό και θαυμαστής του αγώνα μας, ειδικά με τους απεργούς πείνας του 1981». 

Εκτός από το Μπέλφαστ, και στην πόλη του Ντέρρυ, το Σάββατο, η κουβανική εθνική σημαία υψώθηκε μεσίστια, σε ένδειξη σεβασμού, στο αντίστοιχο τείχος της πόλης από τα μέλη του Σιν Φέιν, τα οποία επίσης προέβησαν σε παρεμφερείς δηλώσεις. «Οι άνθρωποι του Ντέρρυ, ένοιωθαν πάντα μεγάλη συγγένεια με το λαό της Κούβας και μέρη όπως η Παλαιστίνη, η Χώρα των Βάσκων και η Νότια Αφρική», έλεγαν οι περισσότεροι.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Viva Cuba libre
Πολλοί αγωνιστές της Αριστεράς θαύμαζαν την προσωπικότητα του Κάστρο και του Γκεβάρα, ελάχιστοι όμως επιχείρησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ανάμεσά τους ο Στέργιος Κατσαρός, που έφτασε μέχρι την Κούβα...
Viva Cuba libre
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φιντέλ Κάστρο
Το μίσος καταλήγει σε παραζάλη, δηλαδή σε πλήρη σύγχυση των ανθρώπινων διανοητικών λειτουργιών. Κάποιοι λοιπόν, εκ των συντελεστών των διεθνών συσχετισμών, χαρακτήρισαν «δικτάτορα» τον εκδημήσαντα πολιτικό...
Φιντέλ Κάστρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική ανυπακοή και κλιματική δικαιοσύνη
Η πάλη της νεολαίας για την κλιματική δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάλειπτα υπερβαίνοντας, μάλιστα, τις παραδοσιακές μορφές. Αυτή η υπέρβαση συνίσταται στην «άμεση πάλη χωρίς βία» υπό διάφορες εκδοχές.
Πολιτική ανυπακοή και κλιματική δικαιοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα επιτόκια, οι ανόητοι και οι «ανόητοι»
Τα επιτόκια δεν λένε απολύτως τίποτα γι’ αυτούς που ξέρουν να αποτιμούν. Οι υπόλοιποι, αυτοί που αγνοούν αυτό το αξίωμα, επιλέγουν είτε το στρατόπεδο των ανόητων είτε το άλλο των «ανόητων».
Τα επιτόκια, οι ανόητοι και οι «ανόητοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη και την οργανώνουμε με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τσακίσουμε τις επιθέσεις της Δεξιάς.
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το αύριο του συνδικαλιστικού κινήματος...
Το τι ήταν η Εργατική Πρωτομαγιά του 1886 μπορεί ο καθένας να το βρει εύκολα. Αρκεί να το θέλει και να ψάξει στις ανάλογες πηγές... Στιγμές ένδοξες, λοιπόν, που κάποιοι άνθρωποι, πραγματικοί εξεγερμένοι και...
Για το αύριο του συνδικαλιστικού κινήματος...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας