Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αύξηση ανισότητας Βορείων/Νοτίων και μεγαλύτερη Γερμανίας/Ελλάδας
dreamstime

Αύξηση ανισότητας Βορείων/Νοτίων και μεγαλύτερη Γερμανίας/Ελλάδας

  • A-
  • A+

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις ανισότητες ανάμεσα στα 6 νότια κράτη-μέλη της (δηλαδή Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία) και τα υπόλοιπα 13 βόρεια και, ειδικότερα, ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, με βάση τη μεταβολή τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 το έτος 2015 σε σχέση με το 2008 (τα σχετικά στοιχεία είναι από τη βάση δεδομένων της Eurostat).

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 των βόρειων και των νότιων κρατών-μελών της ευρωζώνης το 2008, στη 2η το 2015 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή του. Στις ίδιες στήλες του δεύτερου μέρους του πίνακα δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία της Γερμανίας και της Ελλάδας.

Από τον πίνακα φαίνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 το 2015 σε σχέση με το 2008:

  • Των βόρειων κρατών αυξήθηκε ενώ εκείνο των νότιων μειώθηκε με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των βόρειων κρατών το 2015 να είναι κατά 42% υψηλότερο εκείνου των νότιων, ενώ το 2008 ήταν κατά 26% υψηλότερο. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 9 κρατών αυξήθηκε (ανάμεσα στα οποία και η Μάλτα) και 10 μειώθηκε (ανάμεσα στα οποία 5 από τα 6 νότια). Η αύξηση κυμάνθηκε από 29,1% στην Ιρλανδία μέχρι 0,3% στη Γαλλία και η μείωση από 24,8% στη χώρα μας μέχρι 0,3% στη Λετονία.
  • Των νότιων κρατών το 2015 ήταν κατώτερο εκείνου του 2000, της Πορτογαλίας κατώτερο του 2005, της Ισπανίας του 2004, της Κύπρου του 2001, της χώρας μας του 2000 και της Ιταλίας του 1998. Μόνο της Μάλτας ήταν το υψηλότερο από όλα τα προηγούμενα έτη.
  • Της χώρας μας μειώθηκε και της Γερμανίας αυξήθηκε με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας το 2015 να είναι δύο φορές μεγαλύτερο εκείνου της χώρας μας, ενώ το 2008 ήταν λιγότερο από 1,5 φορά μεγαλύτερο.
  • Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σταθερές τιμές προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές με τον πληθυσμό. Κατά συνέπεια πρέπει να δούμε πώς μεταβλήθηκαν τα δύο αυτά στοιχεία στα βόρεια και τα νότια κράτη από τη μια μεριά και στη Γερμανία και την Ελλάδα από την άλλη. Λόγω χώρου δεν μπορούμε να παραθέσουμε σχετικούς πίνακες, ανάλογους με εκείνο για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Θα σημειώσουμε μόνο τις μεταβολές αυτές. Πιο συγκεκριμένα το 2015 σε σχέση με το 2008:
  • Το 2015 το συνολικό ΑΕΠ σε σταθερές τιμές του 2010 των βόρειων κρατών αυξήθηκε κατά 5,2%, ενώ εκείνο των νότιων μειώθηκε κατά 7,5% με αποτέλεσμα το μερίδιο των βόρειων κρατών στο συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης να αυξηθεί από 66,8% σε 69,6% και των νότιων να μειωθεί από 33,2% σε 30,4%.
  • Το συνολικό ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 6,3%, ενώ της χώρας μας μειώθηκε κατά 26,2% με αποτέλεσμα το 2015 το συνολικό ΑΕΠ της Γερμανίας να είναι 15 φορές μεγαλύτερο από εκείνο της χώρας μας, ενώ το 2008 ήταν 10,5 φορές μεγαλύτερο. Τέλος
  • Ο πληθυσμός των βόρειων κρατών αυξήθηκε κατά 2,1% ενώ των νότιων κατά 1,3%. Της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1%, ενώ της χώρας μειώθηκε κατά σχεδόν 2%.

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό φάνηκε ότι η ανισότητα που υπήρχε στο κατά κεφαλήν και στο συνολικό ΑΕΠ (και τα δύο σε σταθερές τιμές) ανάμεσα στα βόρεια και τα νότια κράτη-μέλη της ευρωζώνης το 2008 αυξήθηκε το 2015 και το ίδιο συνέβη, και μάλιστα περισσότερο, στο κατά κεφαλήν και το συνολικό ΑΕΠ της Γερμανίας σε σχέση με εκείνο της χώρας μας.

Την αύξηση της ανισότητας βόρειων/νότιων κρατών-μελών της ευρωζώνης προκάλεσε γενικά η πολιτική που έχει επιβάλει σ’ αυτήν η Γερμανία και ειδικότερα τα μέτρα των Μνημονίων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα μέτρα αυτά δεν προκάλεσαν μόνο συρρίκνωση του συνολικού και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της και εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά μείωσαν και τον πληθυσμό της για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα για το μέλλον του τόπου θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο).

*πρώην: αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργού και καθηγητή της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τους Ιταλούς ή με τους Γερμανούς;
Η Ελλάδα έχει μόνο υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους-δανειστές. Στα αιτήματά της, η απάντηση είναι «κάνε αυτό που σου λέμε και θα δούμε»... Για ποιον λόγο να τηρήσει μια ελαστική στάση η Γερμανία;». Ελα,...
Με τους Ιταλούς ή με τους Γερμανούς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γερμανικό ζήτημα
Με το διογκούμενο πλεόνασμά της, η Γερμανία αποσπά από τον υπόλοιπο κόσμο περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως... Οι διεθνείς ανισορροπίες -είτε ελλείμματα είτε πλεονάσματα- αναγνωρίζονται ως...
Το γερμανικό ζήτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Deutschland über alles (Γερμανία υπεράνω όλων)
Ολόκληρη την πενταετία που πέρασε από τότε που γράφτηκε το άρθρο εκείνο, η υπεροπτική και αλαζονική αυτή συμπεριφορά της Γερμανίας, διά του υπουργού της Οικονομικών Β. Σόιμπλε, συνεχίστηκε με τις κατά καιρούς...
Deutschland über alles (Γερμανία υπεράνω όλων)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαπραγμάτευση και συντάξεις
Παραγνωρίζουν οι δανειστές ότι αν οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά την περίοδο 2010-2014, δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες ύφεσης και εκρηκτικής αύξησης της...
Διαπραγμάτευση και συντάξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μύθος οι υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε μόνο το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνεται στις συντάξεις και ειδικότερα τις συντάξεις γήρατος οι οποίες και αποτελούν στη χώρα μας το 85% των συντάξεων γήρατος και επιζώντων.
Μύθος οι υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιδείνωση της ρευστότητας
Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, που σήμανε και το τέλος του διπολικού συστήματος της Γιάλτας, η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι σκληρή. Δεν πρόκειται για μια μακρά μεταβατική περίοδο, για μια...
Επιδείνωση της ρευστότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας