Στις 5 Μαΐου επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου» και τα οποία είχε βανδαλίσει κατά την «έφοδο ιεροεξεταστή» ο βουλευτής της ακροδεξιάς Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος. Μάλιστα, ο βουλευτής διαγράφηκε από τη Νίκη (όχι ακριβώς βέβαια για τον «ακτιβισμό» του, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) και η Εθνική Πινακοθήκη προχώρησε σε αγωγή ύψους 500.000 ευρώ σε βάρος του, ενδεχομένως και για παραδειγματισμό. Αυτή τη στιγμή μπροστά από τα έργα έχει τοποθετηθεί προστατευτικό πλεξιγκλάς και όταν κάποιος πλησιάζει πιο κοντά από 50 εκατοστά χτυπάει συναγερμός – για να αναφερθούμε και στα μέτρα ασφαλείας.
Αρα, τέλος καλό όλα καλά; Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Για να γίνουν τα «αυτονόητα» έπρεπε να ενωθεί ένα ολόκληρο κίνημα καλλιτεχνών και της κοινωνίας των πολιτών υπό το όνομα «Πρωτοβουλία εναντίον της λογοκρισίας» και να πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις έξω από την Πινακοθήκη, όπως και να φτάσουν επιστολές καλλιτεχνών και συγγενών στη διοίκηση. Εξάλλου, αρχικά τα έργα είχαν αποσυρθεί υπό τις «απειλές» φανατικών θρησκόληπτων που είχαν επίσης βρεθεί έξω από την Εθνική Πινακοθήκη. Τα έργα έμειναν αρχικά ως installation στο πάτωμα πριν αποσυρθούν, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε εκφράσει τη «λύπη της για το περιεχόμενο συγκεκριμένων έργων της εν λόγω εκθέσεως και αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα προς την ελληνική κυβέρνηση».
Διάφοροι μικροί Παπαδόπουλοι συνεχίζουν να ζουν ανάμεσά μας, με τον κωμικό Χριστόφορο Ζαραλίκο να πέφτει επίσης θύμα επιθέσεων με στόχο τη λογοκρισία των παραστάσεών του – και μάλιστα πριν από αυτές, προληπτικά! Στην Ελλάδα του 2025 η τέχνη και η ελεύθερη έκφραση βρίσκονται ακόμα υπό κρίση από διάφορους θρησκόληπτους που ενεργούν όπως εκείνοι πιστεύουν. Τώρα, η τέχνη και η ελεύθερη έκφραση πρέπει να έχουν και κάποια όρια και να σέβονται ορισμένα ζητήματα; Εδώ ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση την οποία πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία μακριά από κραυγές, ιερές συνόδους, ιεροεξεταστές, δικαστήρια και φυσικά πράξεις βίας ή βανδαλισμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας