Καταχωρισμένη στην κατηγορία «feel good» ρομαντική κομεντί και με μεγάλο προσόν της το καστ κι από αυτό μια «τσουπωτή» τότε Ρενέ Ζελβέγκερ (είχε πάρει ειδικά για τον ρόλο καμιά 15αριά κιλά), η «Μπρίτζετ Τζόουνς» πρωτοσυστήθηκε το 2001. Χαριτωμένη, γοητευτική κι εξοπλισμένη με γερές δόσεις βρετανικού χιούμορ, όπως και με δύο δημοφιλείς ηθοποιούς, ακαταμάχητους ερμηνευτικά κι εμφανισιακά, τους Κόλιν Φερθ και Χιου Γκραντ, η Μπρίτζετ, μακριά από τα πρότυπα των κινηματογραφικών φαμ φατάλ, γνώρισε τεράστια επιτυχία και πήρε το αίμα των αληθινών κοριτσιών πίσω.
Σωστά ο κινηματογραφικός κριτικός Γ. Βασιλείου τονίζει (στη Lifo) πως «η Μπρίτζετ Τζόουνς ήταν μια body positive κομεντί, πολλά χρόνια πριν ενταχθεί στην καθομιλουμένη ο όρος». Εκτός αυτού ακόμα και στο πλαίσιο της κωμικής μυθοπλασίας, η ηρωίδα ήταν μια χειραφετημένη νέα γυναίκα που παρότι αυτοκαταπιεζόταν από τα πρότυπα για το ιδανικό γυναικείο σώμα, τελικά αναθεωρούσε, πνίγοντας τις επαγγελματικές ή ερωτικές της απογοητεύσεις σε αλκοόλ και σνακ τίγκα στις θερμίδες, χωρίς τα παραπάνω κιλά να εμποδίζουν τους δύο άντρες της ζωής της να τη διεκδικούν. Φυσικά το franchise που έφτασε αισίως στην τέταρτη ταινία του δεν είχε σινεφίλ αξιώσεις.
Υπήρξε εξ αρχής ένα καλοφτιαγμένο, εύπεπτο και διασκεδαστικό «ρομ-κομ», κατάλληλο κυρίως για κοριτσίστικες παρέες. Η επανάληψη όμως κουράζει και ήταν λογικό η τωρινή ταινία, άρτι αφιχθείσα στις ευρωπαϊκές αίθουσες, να κάνει την πλειονότητα των κριτικών ν’ αδιαφορεί ή να κατακεραυνώνει τη συνταγή που βάζει αυτή τη φορά στο κάδρο μια ώριμη Μπρίτζετ Τζόουνς, χήρα με δύο ανήλικα παιδιά, αδύνατη πια και με τη Ζελβέγκερ τόσο στοχοποιημένη για τις «πλαστικές» που έχει κάνει, ώστε να μη δικαιολογεί καν εκείνο το body positive παρελθόν της. Μα τότε γιατί η Γαλλίδα κριτικός σινεμά της «Monde» συστήνει την «Τρελή από έρωτα. Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή» ως τον «φεμινιστικό εκσυγχρονισμό μιας ρομαντικής κωμωδίας»; Μα γιατί σε έναν κόσμο πιο οπισθοδρομικό και πιο τσιγκούνη στα αυτονόητα δικαιώματα και στην αυτοδιάθεση των γυναικών απ’ ό,τι ήταν το 2001, η Μπρίτζετ Τζόουνς επέστρεψε στις αίθουσες ως μια 45άρα μαμά που τα φτιάχνει με έναν 29χρονο. Για όσες αγαπήσαμε την ελαφρότητα αυτής της ηρωίδας ως την ένοχη απόλαυση ενός χαλαρού κυριακάτικου μεσημεριού, η επιστροφή της κόντρα στα στερεότυπα μπορεί να είναι κουρασμένη, αλλά βγάζει, χαριτωμένα πάντα, τη γλώσσα στον συντηρητισμό και τον νεο-μισογυνισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας