Δεν έχουν υπάρξει λίγες δηλώσεις σε συνεντεύξεις, ούτε λίγα ντοκιμαντέρ πάνω στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπου μέλη της διαπιστώνουν (και ορθώς) πως η πατριαρχία και οι εδραιωμένες εξουσιαστικές συμπεριφορές συναντώνται και μέσα στην ίδια την κοινότητα, καθώς και σε κινήματα για τα δικαιώματα, την ισότητα κ.λπ. Δυστυχώς αυτές οι διαπιστώσεις δεν γίνονται ευρέως γνωστές, καθώς θεωρείται πως μειώνουν τις διεκδικήσεις των σχετικών κινημάτων - κάτι που δεν το ασπαζόμαστε, καθώς ό,τι μιλιέται λύνεται και η αλήθεια είναι πως αν έχεις βιώσει τον ρατσισμό, την ομοφοβία και τη βία σε κάθε της μορφή είναι πολύ πιθανό να φέρεις μέσα σου παρόμοια στοιχεία, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις.
Ισως αυτό να συνέβη και στην Κάρλα Σοφία Γκασκόν, η οποία είναι η πρώτη τρανς ηθοποιός υποψήφια για Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Emilia Pérez» που σαρώνει στις φετινές υποψηφιότητες (έχει λάβει συνολικά 13!) - δεν τη δικαιολογούμε, εξήγηση ψάχνουμε. Η Γκασκόν έχει προκαλέσει σάλο για παλαιότερες αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα που μπορούν να χαρακτηριστούν από ακραίες έως νεοφασιστικές και ρατσιστικές. Για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 είχε γράψει: «Πιστεύω ειλικρινά ότι πολύ λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τον Τζορτζ Φλόιντ, έναν τοξικομανή και απατεώνα, αλλά ο θάνατός του χρησίμευσε για να αναδείξει για άλλη μία φορά ότι υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να θεωρούν τους μαύρους ανθρώπους πιθήκους χωρίς δικαιώματα και εκείνοι που πιστεύουν πως η αστυνομία δολοφονεί. Ολα λάθος». Είχε προτείνει την απαγόρευση του ισλαμισμού ως θρησκείας, γιατί έβλεπε πολλές μαντιλοφορούσες στο σχολείο της κόρης της. Οσο για τα Οσκαρ, είχε σχολιάσει υποτιμητικά παλαιότερα πως «δεν ήξερα εάν παρακολουθούσα ένα αφροκορεάτικο φεστιβάλ ή μια διαδήλωση του Black Lives Matter».
Το Netflix, ως παραγωγός του φιλμ «Emilia Pérez», έχει πάρει απόλυτες αποστάσεις από την πρωταγωνίστρια του φιλμ - δεν υπάρχει καν φωτογραφία της στο επίσημο site! Δεν είναι λίγοι που πιστεύουν πως το Οσκαρ έχει απομακρυνθεί πολύ πλέον από την Γκασκόν. Ωστόσο το ζήτημα είναι πως όχι, αν είσαι τρανς ή γκέι δεν είσαι στο απυρόβλητο. Ούτε όμως πρέπει να υποτιμάσαι. Η ισότητα είναι το ζητούμενο - και η ίση μεταχείριση επί ίσοις όροις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας