«Τέμπη, Παλαιστίνη, ενδοοικογενειακή βία. Παιδεραστία, γυναικοκτονίες. Φωτιές, κακοποιημένα ζώα. Αιχμάλωτα βουνά και πεδιάδες, φτωχοποίηση. Διαλυμένο ΕΣΥ, ανθρωποφάγο εγώ. Ιδρωμένη μπλούζα σε στιγμή μέθεξης σε προσωπικό live. 15 μέρες μετά τη συναυλία κιτρινίλα και γλίτσα. Στροφή στο ανούσιο για να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι το σημαντικό. Δεν τρώμε κουτόχορτο...». Εβλεπα το βίντεο της Ματούλας Ζαμάνη στο Instagram ως απάντηση για τη χυδαία σεξιστική επίθεση που δέχτηκε και την προτροπή της: «Να είμαστε πάντα ο εαυτός μας. Οσο πιο ευάλωτοι τόσο πιο ελεύθεροι».
Συμπτωματικά, διάβαζα εκείνες τις μέρες το βιβλίο της Σούζαν Σόνταγκ «Περί γυναικών» (εκδ. Gutenberg, μετ. Δανάη Σιώζιου), όπου μεταξύ άλλων περιγράφει την υποχρέωση και την υποταγή των γυναικών σε πρότυπα ομορφιάς.
«Δεν είναι αυτή καθαυτή η επιθυμία να είσαι όμορφη λανθασμένη, αλλά η υποχρέωση να είσαι – ή να προσπαθήσεις να είσαι», αναφέρει η σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια. «Το ιδανικό της ομορφιάς αποδίδεται σαν ένα είδος αυτοκαταπίεσης, καθώς οι γυναίκες “εκπαιδεύονται” να βλέπουν το σώμα τους σε μέρη και να αξιολογούν κάθε μέρος διαφορετικά. Στήθος, πέλματα, γοφοί, μέση, λαιμός, μάτια, μύτη, επιδερμίδα, μαλλιά κ.λπ.– καθένα με τη σειρά του υπόκειται σε έναν αγχώδη, νευρικό και συχνά απεγνωσμένο εξονυχιστικό έλεγχο. Ακόμα και αν μερικές κρίνονται ικανοποιητικές, κάποιες πάντα θα κρίνονται ανεπαρκείς. Τίποτε λιγότερο από το τέλειο δεν είναι αποδεκτό».
Σύμφωνα με τη Σόνταγκ, η ομορφιά είναι «μια ατελείωτη διαδικασία κοινωνικής ανέλιξης», ενώ οι «σταρ» λανσάρουν μια «νέα και αυθάδη ιδέα ομορφιάς», που μιμείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Εχουν περάσει χρόνια από τότε που γράφτηκαν αυτά, αλλά οι καιροί δύσκολα αλλάζουν, ενώ οι εικόνες που προωθούν οι διαφημίσεις και τα κοινωνικά δίκτυα δεν ευνοούν αυτό που κρίνεται «άσχημο». Αραγε, πού θα καταλήξουμε με την ΑΙ, που παράγει την εξωπραγματική, την «τέλεια» ομορφιά;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας