Στο φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είδαμε (από ελληνικές) κυρίως δύο ειδών ταινίες, αν τις ομαδοποιήσουμε θεματικά: ταινίες με θέμα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και δυστοπικές (με θέμα την άκρατη ανελευθερία, τον κανιβαλισμό, την αποκοπή, τον κοινωνικό συντηρητισμό, τη μοναξιά, τον θάνατο). Ούτε μία κωμωδία (εκτός ίσως από το «MJ», που είχε στοιχεία ειρωνείας και σάτιρας, και το εξαιρετικό «Zange» που είχε χιούμορ), ούτε μία απλή ιστορία αγάπης. Γενικά αυτά τα δύο ως θεματικές είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν σενάριο προφανώς. Ελπίζοντας στο «κάθε χρόνο και καλύτερα... ίσως», παραμένοντας ωστόσο στο τι συμβαίνει ήδη, ήταν πραγματικά σχεδόν άθλος για τους θεατές να βλέπουν παρόμοιας θεματικής ταινίες, τη μία μετά την άλλη. Είναι άδικο και για τις ίδιες τις ταινίες, γιατί στην τρίτη ΛΟΑΤΚΙ ταινία κάπως θα έχεις κουραστεί... ίσως.
Ευτυχώς δεν είδαμε να ισχύει το ίδιο όσον αφορά τις ταινίες από το εξωτερικό, των οποίων τα θέματα ποίκιλλαν και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ως σενάρια και ως ευρήματα και ως φόρμα. Οι Ελληνες κινηματογραφιστές απέδειξαν πως κατέχουν τεχνικές γνώσεις, αλλά πάσχουν σε σενάριο και ουσία: Γιατί κάνεις την ταινία που κάνεις; Τι θέλεις να δείξεις;
Τα βραβεία, όπως έχουν θεσπιστεί (τόσο στο Φεστιβάλ Δράμας, όσο και σε άλλα ελληνικά μεγάλα φεστιβάλ) δεν βοηθούν. Το ακούσαμε σχεδόν από παντού και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες πως προτίμησαν να κάνουν μια ταινία με θέμα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ώστε να λάβουν υποψηφιότητα σε περισσότερες από μία κατηγορίες, καθώς έχει θεσπιστεί ειδικό βραβείο ΛΟΑΤΚΙ ταινίας. Μήπως να μην; Είναι δυνατόν να μιλάμε για «αποδοχή» και «συμπληρωματικότητα» όταν απομονώνουμε ένα βραβείο σε τόσο στενή θεματική; Γιατί; Για να δώσουμε ορατότητα; Μήπως τελικά εργαλειοποιείται, όχι συνειδητά πάντα ή με κακό σκοπό, και έτσι χάνει τον όποιο αρχικό σκοπό του; Ο χρόνος πάντως έως τώρα δείχνει πως μάλλον προς τα εκεί βαδίζουμε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας