Ούτε μία, ούτε δύο φορές έχει παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να μη μιλήσουμε για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο καταδικάστηκε 948 φορές για διάφορες περιπτώσεις . Ομως από χθες έχουμε επιπλέον μία σημαντική μομφή, αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Ο διεθνής οργανισμός των 46 κρατών-μελών, ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός θεσμικός χώρος για την προστασία των δικαιωμάτων, αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς διαδικασίας επιτήρησης την Ελλάδα για θέματα κράτους δικαίου και προστασίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης τήρησης δεσμεύσεων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μonitoring Committee). Και η αιτία ποια άλλη από τη χρήση του spyware, στην προκειμένη περίπτωση από το Predator, με το οποίο παρακολουθήθηκαν παράνομα συνομιλίες πολιτικών, κρατικών και δικαστικών λειτουργών, επιχειρηματιών, παρουσιαστών, δημοσιογράφων και άγνωστος αριθμός άλλων πολιτών. Μάλιστα η απόφαση κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι η ΕΥΠ αδυνατεί να προφυλάξει τα κυβερνητικά στελέχη από τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ντροπιαστική για την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους επώνυμους πολιτικούς που αρνήθηκαν να υπερασπιστούν το απόρρητο των συνομιλιών τους, ενδεχομένως παζαρεύοντας μια αναβάθμιση στη νέα υπουργική τράπουλα που μπήκε στο τραπέζι μετά τις εθνικές εκλογές. Αλλά και αναμενόμενη μετά την αποδοχή της έκθεσης που κατέθεσε ο Ολλανδός δεξιός (βουλευτής του ΕΛΚ), Peter Omtzigt, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Οκτώβριο με θέμα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και του σχετικού ψηφίσματος που υποστηρίχτηκε από την ολομέλεια.
Η Ελλάδα είχε κληθεί, με ακόμη 4 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (PACE) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να διερευνήσουν τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων και να παράσχουν εντός τριών μηνών εξηγήσεις για το θέμα. Το πόσο πειστικές εξηγήσεις έδωσε η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται από την απόφαση να τεθεί η χώρα σε επιτήρηση. Μια απόφαση πρωτοφανή στα χρονικά για τη χώρα από έναν θεσμό που υπήρξε ο πρώτος στην καταδίκη της ελληνικής χούντας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας