Η Χάνα Αρεντ, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή της το 1964, την οποία παραχώρησε στον Γιόαχιμ Φεστ, αναφέρθηκε στον λεγόμενο «ναζιστικό λειτουργισμό», με αφορμή τον Αϊχμαν, τον οποίο όρισε ως εξής: «Η πράξη εκφυλίζεται όταν εκπίπτει σε απλή λειτουργικότητα. […] Ο Αϊχμαν ήθελε απλώς να συμπράξει. Ηθελε να ακολουθήσει το ρεύμα. Η θέληση να συμπράξει και να ακολουθήσει το ρεύμα αρκούσε για να καταστήσει δυνατά τα στυγερότερα εγκλήματα. […] Εδώ τα πάντα λειτουργούν στον αυτόματο. Δεν πιστεύω ότι ο ίδιος εμφορούνταν από εξουσιομανία. Τουναντίον, ήταν τυπικό παράδειγμα δημόσιου λειτουργού. Μάλιστα ένας δημόσιος λειτουργός που ζει και αναπνέει για την υπηρεσία του συνιστά έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο».
Συγχωρήστε μου το μεγάλο παράθεμα, αλλά όπου ακούτε «εγώ κάνω απλώς τη δουλειά μου», να φοβάστε. Θυμάστε εκείνον τον ανεκδιήγητο Σημίτη που κράταγε και μπλοκάκι και επαναλάμβανε συνέχεια «εγώ κάνω καλά τη δουλειά μου»; Ποια ήταν η δουλειά του; Εισήγαγε όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα στην Ελλάδα, με τους «απασχολήσιμους», την ελαστική εργασία και τους αστέρες του ασφαλιστικού Γιαννίτση και Τήνιο, που εισηγούνταν από τότε περικοπές και αυξήσεις ορίων ηλικίας, τα οποία εφαρμόζει τώρα ο Μητσοτάκης.
Υπήρξε ο πρωθυπουργός της ανοχής στη λαμογιά και στη ρεμούλα και ακόμα δεν ξέρουμε πόσα κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επί ημερών του άνθησε η διαφθορά και εκείνος απλώς «προήδρευε»: Τσοχατζόπουλος, Σμπώκος, Τσουκάτος, Παπαντωνίου και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Και σήμερα ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά ότι «κάνει καλά τη δουλειά» του. Οι αποκαλύψεις σκανδάλων είναι διαρκείς, αλλά παραίτηση καμία! Μένει να δούμε ποιοι στο μέλλον θα αντικαταστήσουν τα ονόματα των υπουργών του σημιτικού ΠΑΣΟΚ στις βρόμικες «μπίζνες», κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας