Ηταν η μεγαλύτερη αντικυβερνητική συγκέντρωση από την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Κι όχι μόνο γιατί ο καιρός ήταν υπέροχος και η συμμετοχή των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ -που κατά τις εκτιμήσεις της ίδιας της συνδικαλιστικής κίνησης έφτασαν τους 30.000- όπως πάντα δυναμική.
Ούτε καν η διάχυτη αίσθηση ότι το καθεστώς (Δημητριάδη - Μητσοτάκη) «αρχίζει να καταρρέει από τις ίδιες τις εσωτερικές του αντιφάσεις», όπως εύστοχα αποτίμησε ο Μενέλαος Γκίβαλος προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό μαγκαζίνο του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο», αρκεί για να ερμηνεύσει την σπουδή των ανθρώπων να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας και να διαδηλώσουν παρά τα εμπόδια που έβαλαν ξαφνικά οι δικαστές χαρακτηρίζοντας παράνομες τις στάσεις εργασίας των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.
Κι ούτε φυσικά αυτό το ογκώδες και πολύχρωμο σε ηλικίες πλήθος σηματοδοτεί την πτώση της κυβέρνησης αύριο. Οχι βέβαια.
Αν και σε οποιαδήποτε άλλη προηγμένη αστική δημοκρατία ακόμη και η παραμικρή ένδειξη ή υπόνοια και υποψία για διασύνδεση του ονόματος Μητσοτάκη και της «αγίας» οικογένειας με υποκλοπές (και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη θα βγάλει η δημοσιογραφική έρευνα) θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης και άρση της εμπιστοσύνης σε αυτήν από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το σύστημα για να διασωθεί επιχειρεί τώρα να καταλογίσει ευθύνες μόνο σε ιδιώτες, τους οποίους μάλιστα προτρέπει να μην εμφανιστούν δημοσίως για να συντηρεί το μυστήριο της ενοχής τους και ίσως της ποινικής δίωξής τους.
Και γι' αυτόν τον λόγο μπορεί από μόνη της μια διαδήλωση σαν την προχθεσινή να μην αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το σύστημα, ωστόσο είχε ένα νέο χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει: ξαναντάμωσαν οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι, οι οποίοι μετά το δημοψήφισμα του 2015 «βασανίστηκαν από την ήττα των ιδεών που με αγνό τρόπο υποστήριζαν»*. Βγήκαν ξανά στον δρόμο και φαίνεται ότι ανανεώνουν την προσδοκία μιας μεγάλης αλλαγής.
* Φράση που δανείστηκα από την εισαγωγή του Γ. Κουβαρά για τον Τάσο Λειβαδίτη στη σειρά «Ελληνες ποιητές»
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας