Τι κοινό υπάρχει στην αντιμετώπιση της πρότασης για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastΜed και την πώληση νέων και την αναβάθμιση παλαιών F-16 από τις ΗΠΑ;
Η απάντηση είναι ότι επρόκειτο για ελιγμούς της Ουάσινγκτον ώστε να πιεσθεί ο Ερντογάν αλλά και να υποχρεωθεί να δώσει αντίτιμο για την ακύρωσή τους.
Η κατασκευή του EastMed αλλά και το βέτο για τα F-16 θα σήμαιναν την κλιμάκωση από τις πιέσεις προς μια πολιτική απομόνωσης και αποδυνάμωσης της Τουρκίας.
Μια εξέλιξη την οποία θα αξιοποιούσε ο Ερντογάν, πρώτον, για να αναζητήσει αλλού τα μαχητικά και το αλλού είναι με απλά λόγια Ρωσία ή Γαλλία και, δεύτερον, ως επιβεβαίωση του αφηγήματός του για σταυροφορία της άπιστης Δύσης εναντίον μιας χώρας που φιλοδοξεί να γίνει μεγάλη δύναμη.
Το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή είναι ποιο αντίτιμο δέχθηκε να πληρώσει ο Ερντογάν έναντι της διαφαινόμενης αίσιας έκβασης του ψυχοδράματος των F-16.
O Ερντογάν είναι η δεύτερη φορά που εισπράττει χειρονομία καλής θέλησης από τις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή.
Πριν από περίπου δύο μήνες, την ώρα που ο σύμβουλος ασφαλείας του Μπάιντεν, Σάλιβαν, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον ομόλογό του Καλίν, δικαστήριο της Νέας Υόρκης τερμάτιζε τη διερεύνηση του σκανδάλου της τουρκικής τράπεζας Ηalkbank που είχε γίνει εργαλείο παράκαμψης των κυρώσεων στο Ιράν με εμπλοκή προσώπων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Ερντογάν.
Ποιο θα είναι το αντίτιμο που θα καταβάλει ο Ερντογάν;
‑ Τη μείωση της έντασης με την Ελλάδα;
‑ Τη ματαίωση της χερσαίας εισβολής στη Συρία;
‑ Τον τερματισμό του βέτο στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;
Οσο και αν αυτό ακούγεται άσχημα στην Αθήνα η πώληση οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ με πολιτικούς όρους σε βάθος χρόνου θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι κάποια αμερικανικά οπλικά συστήματα περιέχουν λογισμικό που δίνει στην Ουάσινγκτον τον τελευταίο λόγο για ενδεχόμενη κρίση τους, ένας μόνιμος αστερίσκος από τη Γερουσία των ΗΠΑ με πολιτικά προαπαιτούμενα θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.
Τούτων λεχθέντων η όλη συζήτηση για αντισταθμιστικές κινήσεις από τον Ερντογάν πουθενά δεν αναφέρει πλέον την υπόθεση των S-400, μια εκκρεμότητα υψηλού συμβολισμού που βραχυκυκλώνει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας