• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 21.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.9°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.4°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 18.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.7°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.0°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  59%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γεωπολιτικοί γλωσσοδέτες

 • A-
 • A+

Ενα από τα σημεία που προξενούν έκπληξη στην AUKUS και χρήζουν ανάλυσης είναι ο κοινός γλωσσικός παρονομαστής. Δεν θυμόμαστε άλλον στρατιωτικό άξονα βασισμένο στη γλώσσα. Ακόμα και όταν οι Αυστριακοί υποδέχονταν με ναζιστικά σημαιάκια τον Χίτλερ στη Βιέννη, το Ανσλους παρέμενε ωμός κατακτητικός καταναγκασμός, ενώ το ναζιστικό φυλετικό εγχείρημα ξεπερνούσε κατά πολύ έναν άξονα γερμανοφωνίας. Οι Γάλλοι δεν διανοήθηκαν να συστήσουν συμμαχία με το γαλλόφωνο Βέλγιο και το Κεμπέκ. Και οι λατινοαμερικανικές χώρες τονίζουν συνέχεια τις διαφορές παρά τις ομοιότητες μεταξύ τους, πολύ περισσότερο δεν συνάπτουν συνασπισμό με την Ισπανία.

Αυτό λοιπόν μοιάζει με κοσμοϊστορικό γεγονός. Το αν είναι πράγματι, θα φανεί σύντομα. Γεγονός είναι πάντως ότι ο μεγάλος αυτός συνασπισμός της αγγλοφωνίας (λείπει μόνο η Νότια Αφρική της εποχής του απαρτχάιντ) δηλώνει μάλλον πανικό -απέναντι στην κινεζική άνοδο- παρά καλοζυγισμένη κίνηση αφού δεν προκαλεί μόνο συσπείρωση δυνάμεων αλλά και αποσυσπείρωση ταυτόχρονα. Οταν η αγγλική γλώσσα αποτελεί lingua franca, όταν χρησιμοποιείται κατά κόρον ως τέτοια τόσο στο εμπόριο, όσο και στα σαλόνια των Βρυξελλών, ο διαχωρισμός των γνήσιων ομιλητών της από αυτούς που τη μαθαίνουν υποχρεωτικά ως δεύτερη γλώσσα, αποτελεί παράτολμη κίνηση. Δηλώνει περιφρόνηση προς τους άλλους (δείχνοντας ποιοι πρέπει να θεωρούνται τα πραγματικά αφεντικά της Δύσης) όσο και υπαρξιακό άγχος για τη διατήρηση της τεράστιας ισχύος της.

Δηλώνει αντανακλαστική στάση και επιστράτευση των δυνάμεων του πυρήνα απέναντι σε έναν -εκτιμώμενο από τους ίδιους ως- τεράστιο κίνδυνο. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναβιώσει παρωχημένους γλωσσικούς ανταγωνισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως εάν η μείωση της σημασίας της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενδεχομένως και της νατοϊκής προστασίας, αποδειχθούν στρατηγικές επιλογές μακράς πνοής. Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ δεν πρόσφεραν στην Ευρώπη μόνο στρατιωτική ομπρέλα, ώστε αυτή να αναπτύσσεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια, της πρόσφεραν και γλωσσική/πολιτισμική ομπρέλα. Η ομπρέλα της αγγλικής γλώσσας αλλά και η ομπρέλα της σύνολης Δύσης ως ενοποιητικού πολιτισμικού στοιχείου στάθηκαν de facto καθοριστικές συγκολλητικές ουσίες για την ήπειρο των συνεχών πολέμων και η απώλειά τους ίσως αναδείξει -καλώς ή κακώς- φυγόκεντρες πολιτισμικές τάσεις και τάσεις επιστροφής στο παρελθόν.

Με αυτή την έννοια, η -κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα- υπενθύμιση του κ. Σαμαρά στα «ΝΕΑ» ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη Γαλλία, άρα όλα αυτά μπορεί να αποτελούν και ευκαιρία, μοιάζει νοητικό άλμα. Δύσκολα φαντάζεται κανείς τη Γερμανία να αναγνωρίζει τέτοιο ρόλο (και μάλιστα δίπλα στη Γαλλία!) στο «γκαρσόνι της Ευρώπης», τον «τεμπέλη», τον χθεσινό επαίτη των δανείων της και σημερινό υποτακτικό της. Η μόνη πραγματικά έξυπνη κίνηση σε αυτή τη χώρα θα ήταν η δημιουργία στέρεης, φιλικής στο περιβάλλον και πολυδιάστατης παραγωγικής βάσης, η οικονομική και πολιτισμική της ανόρθωση. Τα υπόλοιπα έχουν ίσως τη σημασία τους, αλλά έπονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα: «πρόθυμος όμηρος» των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ
Οι τυμπανοκρουσίες κυρίαρχων ΜΜΕ για τη νέα «αμυντική συμφωνία» Ελλάδας - ΗΠΑ συνεχίζονται και εντείνονται, αναμασώντας ένα και μοναδικό ευτελές επιχείρημα, ότι έτσι διασφαλιζόμαστε από την τουρκική...
Ελλάδα: «πρόθυμος όμηρος» των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμμαχίες και συμφέροντα
Η Ουάσινγκτον με τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει παρακάμπτει επί της ουσίας τη Συμμαχία και αδιαφορεί για την πραγματική της ενότητα και αξιοπιστία.
Συμμαχίες και συμφέροντα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο νέος μπαμπούλας
Η συμφωνία ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας αιφνιδίασε την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκάλεσε την οργή της Κίνας, την έντονη δυσφορία της Γαλλίας και πλήθος αναλύσεων που καταλήγουν στην εκτίμηση ότι έχουμε νέο...
Ο νέος μπαμπούλας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολεμική επιλογή η συμμαχία AUKUS
Λίγα χρόνια πριν λήξει ο Ψυχρός Πόλεμος (1985), διαλύθηκε ουσιαστικά η συμμαχία ANZUS, που είχε συγκροτηθεί το 1951 από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, καθώς η τελευταία με αριστερή κυβέρνηση είχε ήδη...
Πολεμική επιλογή η συμμαχία AUKUS
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλό αιφνιδιασμό προκάλεσε η AUKUS
Εκτός από τις διπλωματικές αρχές της Ε.Ε., η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας προβλημάτισε και την ηγεσία του ΝΑΤΟ, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που...
Διπλό αιφνιδιασμό προκάλεσε η AUKUS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας