• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.1°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 26.0°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.2°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  24%
Οι αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με τα 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σε δάνεια, ποσά τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2026, παρουσιάζεται στη χώρα μας ως μάννα εξ ουρανού, ως σωσίβια λέμβος της ελληνικής οικονομίας. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να συμβεί αν τα χρήματα αυτά ήσαν πλεονάζοντα και ως πλεονάζοντα θα μπορούσαν να ενισχύσουν επιλεγμένους τομείς της οικονομίας μας, επιλεγμένους από την Αθήνα και όχι από τις Βρυξέλλες, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που αξιολογεί και εγκρίνει ποιοι τομείς θα χρηματοδοτηθούν. Ομως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως προβάλλονται.

Διότι κι αν ακόμη η χρηματοδότηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις εγχώριες ανάγκες και προτεραιότητες, το ποσό των 30,5 δισ. ευρώ υπολείπεται ήδη των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας μέσα στο 2020 και έκτοτε διευρύνονται. Η αγορά π.χ. των μαχητικών Ραφάλ θα στοιχίσει 2,5 δισ. ευρώ, ενώ των φρεγατών θα υπερβεί τα 5 δισ., ποσά που δεν επιβάρυναν πριν τους προϋπολογισμούς της χώρας. Το 2020 ο ελληνικός τουρισμός απώλεσε 14 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021, σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, οι απώλειες θα αγγίξουν τα 11 δισ. ευρώ.

Σε αυτά, αν προσθέσουμε και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που αποτελούν την ψηφοθηρική εμμονή των κυβερνήσεων, και άλλες παράπλευρες απώλειες, τότε το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τη συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι οι τομείς που καλύπτονταν με τα απολεσθέντα χρήματα των εξοπλισμών, του τουρισμού κ.ά. θα αιμορραγούν πλέον, ενώ τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτούν τομείς καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καθ' υπέρβαση των αναγκών της χώρας.

Οι πυλώνες της χρηματοδότησης που υπαγορεύει το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η πράσινη μετάβαση με την απολιγνιτοποίηση και άλλες δραστηριότητες όπως το «Εξοικονομώ», ή η ψηφιακή μετάβαση, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το εποικοδόμημα μιας υγιούς ήδη οικονομίας, όμως όταν λείπει η παραγωγική βάση στη χώρα μας, τότε πώς θα συμβάλει προωθητικά το «εποικοδόμημα» στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας; Οσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% για φέτος ή και 6% το 2022 και μελλοντικά για τα επόμενα χρόνια με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης, που προαναγγέλλουν, αυτά δεν θα πρέπει να δημιουργούν τις ψευδαισθήσεις πραγματικής ανάπτυξης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στη δεκαετία του 2000 με την ξέφρενη ανοικοδόμηση που οδήγησε στην κρίση, διότι «η αισιοδοξία στις χρηματοπιστωτικές αγορές», μας λέει ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, «έχει τη δύναμη να σηκώνει ορόφους, αλλά δεν μπορεί να κάνει ένα κτίριο να αποδώσει χρήματα». Το ίδιο θα συμβεί και τώρα χωρίς παραγωγική βάση. Θα δημιουργήσει μια επίφαση ανάπτυξης, διότι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση ως πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται να προωθήσουν προς το μέλλον πραγματικά αναπτυγμένες οικονομίες και όχι αρχέγονες καταστάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πάντα η Ε.Ε. χρηματοδοτούσε μόνο τις υποδομές και το περιβάλλον, ποτέ παραγωγικούς τομείς που θα ήσαν ανταγωνιστικοί, γι' αυτό η χώρα απαξιώθηκε παραγωγικά.

Επομένως η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνεται σε κλάδους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργεί το επενδυτικό περιβάλλον για να διεισδύσει στη χώρα μας το ευρωπαϊκό κεφάλαιο που είναι προηγμένο τεχνολογικά, παραβλέποντας τις παραγωγικές προτεραιότητες της χώρας. Γι' αυτό και το ποσό των 30,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να κατευθυνθεί στη χώρα μας είναι αυξημένο έναντι προηγμένων οικονομικά χωρών.

Γιατί επισημαίνονται όλα αυτά; Διότι είναι οξύμωρο να θέλει η χώρα μας να προηγηθεί κατά 15 χρόνια στην απολιγνιτοποίηση έναντι της Γερμανίας, δηλαδή το 2023 εμείς και το 2038 η Γερμανία, ή να επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων μέσων μεταφοράς που εισάγονται από ευρωπαϊκές χώρες, όταν τομείς καίριοι για την ελληνική οικονομία έχουν εγκαταλειφθεί ή υπολειτουργούν.

Για παράδειγμα, η Θράκη και η Βόρεια Ελλάδα στερούνται εδώ και μια δεκαετία παντελώς θα λέγαμε σιδηροδρομικών μεταφορών, επιβατικών ή εμπορικών, εκτός αν θεωρείται επιβατική μεταφορά η διάρκεια του ενός δρομολογίου μεταξύ Αλεξ/πολης - Θεσ/νίκης που υφίσταται σήμερα ημερησίως σε 8,5 ώρες έναντι 4,5 ωρών στο παρελθόν με Intercity. Ενώ παλαιότερα υφίσταντο δέκα δρομολόγια ημερησίως από Θράκη προς Θεσ/νίκη και Αθήνα και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες σαφέστατα θα έπρεπε να αναβαθμιστούν, αυτές ουσιαστικά μηδενίστηκαν. Συμβαίνει αυτό σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα; Οι βιομηχανικές ζώνες της Αλεξ/πολης, της Κομοτηνής και της Ξάνθης που έσφυζαν από ζωή έχουν μεταβληθεί σε βιομηχανικά νεκροταφεία. Αυτά δεν αποτελούν την πραγματική οικονομία; Δεν έχουν προτεραιότητα;

* πολιτικός μηχανικός

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022;
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022 σε σχέση τόσο με το επίπεδο στο οποίο «κατολίσθησε» το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όσο και με το επίπεδο στο οποίο...
Πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ρητορική της οικονομίας
Η χώρα με τους χειρότερους επιμέρους δείκτες έσπευσε να καταθέσει, δεύτερη μετά την Πορτογαλία, το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ρητορική της οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
Αν δεν χαλαρώσουν τα κριτήρια οι Ευρωπαίοι, πάνω από τα μισά κονδύλια θα χαθούν ή θα μοιράζονται από το παράθυρο, όπως έγινε με το τρέχον δημοσιονομικό ΕΣΠΑ.
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τοξική εξωστρέφεια
Ο κορονοϊός έγινε η αφορμή να συντριβούν πολλοί μύθοι που κατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν με περισσή επιμονή από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Απ’ όλους όμως αυτός που κατέρρευσε με τον θόρυβο και τη...
Η τοξική εξωστρέφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακρύς ο «δρόμος» για επάνοδο της οικονομίας στο επίπεδο του 2019
Στις αρχές Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της για τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2020 καθώς και τις προβλέψεις της για την αύξησή του τα έτη 2021 και 2022 στα...
Μακρύς ο «δρόμος» για επάνοδο της οικονομίας στο επίπεδο του 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας