• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 19.0°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.7°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.1°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 17.4°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 19.2°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το άβατο του πατέντουμ

 • A-
 • A+

Τι σημαίνει πατέντα για τις πολυεθνικές; Είναι ό,τι η Ιερουσαλήμ για τους Χριστιανούς και η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους. Είναι η θεσμοθέτηση ενός χρονικού διαστήματος στη διάρκεια του οποίου κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει στην παραγωγή αντιγράφων φαρμάκων από τα πρωτότυπα των εταιρειών.

Είναι τόσο υψηλά προσηλωμένες οι πολυεθνικές του φαρμάκου στην προστασία της πατέντας των φαρμάκων τους που, μέχρι σήμερα, μέσα από την επιρροή που ασκούν σε κυβερνήσεις και σε ΜΜΕ, δεν είχε ανοίξει η συζήτηση και κυρίως η αμφισβήτηση του απολυταρχικού τους δικαιώματος στη λεγόμενη πνευματική ιδιοκτησία των φαρμάκων τους.

Ομως η πανδημία, μέσα στα πολλά αρνητικά που έχει αναδείξει, εκ των πραγμάτων συμβάλλει στο να ανοίξει και μια συζήτηση εξαιρετικά κρίσιμη, που μέχρι σήμερα ήταν σαν ιεροσυλία.

Η απειλή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες, και η απειλή καταστροφής της παγκόσμιας οικονομίας επιβάλλουν την αναστολή ισχύος του πατέντουμ, ώστε να αποφευχθούν οι προκλητικές ανισότητες σε βάρος των φτωχών λαών. Κι εδώ, οι δημοκρατίες των ισχυρών χωρών κινδυνεύουν για άλλη μια φορά να αποθεσμοποιηθούν, αφού, παράλυτες, δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των πανίσχυρων λόμπι της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά υποκύπτουν στη λογική της κερδοσκοπίας, σε βάρος και της υγείας και της οικονομίας.

Η πρόσφατη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη είναι υπόδουλη σε δουλείες των φαρμακευτικών λόμπι. Οταν η Ευρώπη τόλμησε για πρώτη φορά να διαπραγματευτεί από κοινού την προμήθεια και την τιμή των εμβολίων -πράγμα που θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και αρκετά χρόνια για την τιμή των καινοτόμων φαρμάκων- όλοι πιστέψαμε ότι βαδίζουμε σε μια νέα εποχή. Πως η Δημοκρατία υπηρετεί τους λαούς και όχι τις εταιρείες των εξωθεσμικών οικονομικών κέντρων. Αλλά «πριν αλέκτορα φωνήσαι»… διαπιστώθηκε το οικτρό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που φανέρωσε πόσο λίγη αποδείχτηκε η Ευρώπη μπροστά στη δύναμη αυτών των εταιρειών.

Ομως έχουμε μια εξαιρετική εξέλιξη. Η συζήτηση που απαγορευόταν με κάθε τρόπο να ανοίξει, άνοιξε και κεντρίζει τον προβληματισμό των λαών. Ευσταθεί το επιχείρημα που επικαλούνται οι εταιρείες για τη λεγόμενη πνευματική τους ιδιοκτησία; Μπορούν να διαψεύσουν ότι έχουν αξιοποιήσει τα τελευταία 40 χρόνια, τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουν Πανεπιστήμια και άλλα δημόσια ερευνητικά κέντρα με κρατικές χρηματοδοτήσεις; Μπορούν να αρνηθούν ότι οι συμβάσεις με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για την παραγωγή του εμβολίου ήταν ουσιαστικά προαγορές, με συνέπεια οι εταιρείες να μη διακινδυνεύουν κανένα οικονομικό ρίσκο;

Ακόμα και οι συμβάσεις του ΠΟΕ που επέβαλαν και καθιέρωσαν την πατέντα στα φάρμακα έχουν προβλέψει ότι σε εξαιρετικές παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις, όπως η τωρινή, επιτρέπεται η αναστολή του περίφημου πατέντουμ. Η κοινωνία πρέπει ακόμα να ξέρει ότι είναι σκοπίμως τόσο συγκεχυμένη η διάρκεια του πατέντουμ για κάθε φάρμακο που ούτε οι κυβερνήσεις γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο ισχύος της.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν αυτή την ιστορική συζήτηση. Δεν μπορώ να πειστώ ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, ελαφρά τη καρδία, έκανε αυτή την ιστορική τοποθέτηση. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι Ευρωπαίοι είναι ότι η Αμερική αύξησε το ηθικό και πολιτικό της κεφάλαιο παγκοσμίως, μόνο και μόνο με τη διατύπωση αυτής της πανανθρώπινης πρότασης.

 * βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Μια Ευρώπη πατενταρισμένη
Δεν ξέρω ποιος την πατεντάρισε, την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί πάει μακριά η βαλίτσα των ευρωπαϊκών μεταλλάξεων (από τα οράματα στα φαντάσματα…), αλλά στο θέμα της πατέντας των εμβολίων του Covid-19/21, φαίνεται...
Μια Ευρώπη πατενταρισμένη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και η πνευματική ιδιοκτησία κλοπή είναι
Οι μεγάλες εταιρείες αγοράζουν αφειδώς ιδέες και τις κατοχυρώνουν κυρίως για να τις αχρηστέψουν. Μόνο και μόνο για να αποκλείσουν τους ανταγωνιστές τους από την πιθανότητα να τις χρησιμοποιήσουν αυτοί.
Και η πνευματική ιδιοκτησία κλοπή είναι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαρμακοβιομηχανίες και δημόσια υγεία: Ένα έγκλημα με πολλά ονοματεπώνυμα
Ζήτημα αιχμής είναι η ανάπτυξη της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας. Είναι φανερό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και με τα εμβόλια με τα φάρμακα όχι μόνο απέναντι στον COVID-19. 
Φαρμακοβιομηχανίες και δημόσια υγεία: Ένα έγκλημα με πολλά ονοματεπώνυμα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γαλλία επιβεβαιώνει την αύξηση της τιμής των εμβολίων, η Ε.Ε. «δεν σχολιάζει»
«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση της Επιτροπής για το δημοσίευμα των Financial Times, ότι οι Pfizer και Moderna ζήτησαν και θα πληρωθούν αυξημένες τιμές για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις νέες συμβάσεις που...
Η Γαλλία επιβεβαιώνει την αύξηση της τιμής των εμβολίων, η Ε.Ε. «δεν σχολιάζει»
ΕΥΡΩΠΗ
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό
Τα καινούργια συμβόλαια που υπέγραψαν οι εταιρείες Pfizer και Moderna με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση εμβολίων κατά της ασθένειας Covid-19 θα κοστίσουν ακριβότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial...
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας