• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.1°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 20.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.6°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  0 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
Μεγάλη έκθεση για τα 100 χρόνια ΚΚΕ

Προθήκες με αντίτυπα από την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλη έκθεση για τα 100 χρόνια ΚΚΕ

 • A-
 • A+
Φωτογραφίες, εκδόσεις και ιστορικά κειμήλια εκτίθενται στο κτίριο του Περισσού στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του κόμματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Βρισκόμαστε εδώ μπροστά σας, κλείνοντας έναν αιώνα ζωής και δράσης. Για τα 100 τιμημένα και ηρωικά χρόνια του ΚΚΕ, νιώθουμε δικαιολογημένη περηφάνια... Το κόμμα άντεξε παλικαρίσια σε όλες τις στροφές της ταξικής πάλης. Και στα πέτρινα χρόνια της παρανομίας, των διώξεων, των εκτελέσεων, των φυλακίσεων και κατατρεγμών επί 56 χρόνια και στα χρόνια της αστικής νομιμότητας τα τελευταία 44 χρόνια».

Με αυτά τα λόγια ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε ξεκινήσει την εναρκτήρια ομιλία στην 20ή Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, τον Νοέμβριο του 2018, μιας χρονιάς-ορόσημο για το κόμμα, καθώς έκλεινε έναν αιώνα ιστορίας! Ιδρύθηκε το 1918 ως Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και είναι το μακροβιότερο από τα πολιτικά κόμματα που δρουν στην Ελλάδα.

Ηδη από το 2015 έως και φέτος, τη χρονιά που θα μας αφήσει σε λίγες ημέρες, το ΚΚΕ διοργάνωνε συνεχώς δράσεις με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του κόμματος. Σημαντικοί σταθμοί σ’ αυτή την πορεία ήταν ο εορτασμός των 70 χρόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 2016, οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 2017 και φυσικά οι εκδηλώσεις κορύφωσης του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ με τη μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2018, τις συναυλίες με τον Θάνο Μικρούτσικο, το φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» και τέλος, τις εκδηλώσεις για την ανέγερση μνημείων σε τόπους εξορίας: στη Γυάρο το 2019 και στη Μακρόνησο το 2020.

Το χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο του ΔΣΕ και του Φώτη Αγγουλέ που βρίσκονταν στο κατάστημα της Alpha Bank στη Χίο, από όπου και παραχωρήθηκε στο Αρχείο της Κ.Ε. Δεξιά, σύριγγα επαναχρησιμοποιούμενη και υγειονομικό υλικό από το ΔΣΕ, που διασώθηκαν από την ανθυπολοχαγό του Υγειονομικού του ΔΣΕ Ευανθία Κόντου.

Από τη μεγάλη αυτή πολιτικοπολιτιστική δραστηριότητα του ΚΚΕ την τελευταία πενταετία με κύρια αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ιστορίας του, δημιουργήθηκε... ή μάλλον, επαναδημιουργήθηκε και ανανεώθηκε η έκθεση στην είσοδο της έδρας της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό. Πρόκειται για μια πλούσια επιλογή φωτογραφικού υλικού από εκδηλώσεις του κόμματος (θεματικές εκδηλώσεις, πολιτικές ημερίδες, εκθέσεις έργων τέχνης, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, ντοκιμαντέρ και υλικό από τη δημιουργία μνημείων και μουσείων).

Θα υπάρχει ακόμη και η εκδοτική δραστηριότητα αυτής της πενταετίας, η οποία θα εκτίθεται σε ειδικά κατασκευασμένες βιτρίνες (σημαντικές εκδόσεις, μπροσούρες, βιβλία, μαρτυρίες, μονογραφίες κ.ά.), καθώς και βιτρίνες με τα υλικά από το Αρχείο του κόμματος, καθώς την περίοδο αυτή του εορτασμού προστέθηκε (από δωρεές) πολύ νέο υλικό στο Αρχείο του ΚΚΕ. Πρόκειται για αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από πολιτικούς κρατούμενους και εξόριστους, έργα τέχνης, αντικείμενα από την περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αλλά και υλικά από χρονικές περιόδους όπου το ΚΚΕ ήταν παράνομο.

«Η έκθεση αποτελεί ένα μόνο τμήμα όλης αυτής της μεγάλης δραστηριότητας που αναπτύχθηκε», λένε οι διοργανωτές της έκθεσης. «Ομως ακόμη και από αυτό το τμήμα που εκτίθεται, μπορεί κανείς να δει πως η διοργάνωση όλων αυτών των πρωτοβουλιών ήταν ένα μικρό «έπος» που έγραψε τη δική του ιστορία στην εκατοντάχρονη διαδρομή του ΚΚΕ.

Σε αυτό συνέβαλαν πολλοί άνθρωποι, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, φίλοι και συνοδοιπόροι, καλλιτέχνες και επιστήμονες, αλλά και άνθρωποι που για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια ένιωσαν την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά στο ΚΚΕ». «Ολη αυτή η δραστηριότητα άφησε τη δική της παρακαταθήκη στο να φωτιστεί με έναν ιδιαίτερο, πολύμορφο και δημιουργικό τρόπο η δυνατότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού ως απάντησης στο σημερινό βάρβαρο σύστημα», καταλήγουν.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Bήμα βήμα προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Προετοιμάζοντας το 21ο Συνέδριό του το ΚΚΕ έχει ήδη καταλήξει σε τρεις κεντρικούς άξονες, τους οποίους θα παρουσιάζει διαδοχικά έως ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν και το συνέδριο διεξαχθεί ζωντανά και όχι...
Bήμα βήμα προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
Αλλο να το περιμένεις, άλλο να το περιγράφεις κι άλλο να το βλέπεις. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το είχαμε ξαναδεί να γίνεται από την ΚΝΕ, κάθε φορά μας εντυπωσιάζει: το πόσο καλά είναι οργανωμένοι και πόσο καλά...
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ
Πρωτοβουλίες για ενίσχυση των πληγέντων από την έκρηξη στη Βηρυτό αλλά και για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα περιελάμβαναν οι φετινές εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλία του γ.γ. της...
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Big Brother» ή Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή;
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» βρίσκεται στον αντίποδα αυτού του βούρκου του συστήματος της εκμετάλλευσης. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ συναντιούνται όσοι προβληματίζονται, ανησυχούν, αμφισβητούν, όσοι έχουν...
«Big Brother» ή Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με αιμοδοσία και μέτρα ασφαλείας
Συνεχίζονται ανά την Ελλάδα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις • Οι διοργανωτές καλούν τους νέους να δώσουν αίμα ως απάντηση στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας.
Με αιμοδοσία και μέτρα ασφαλείας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Περιοδικό Δρόμου «Σχεδία»: Εκθεση φωτογραφίας
«Τα Βαλκάνια και η βάρκα της συμφιλίωσης» ονομάζεται η έκθεση φωτογραφίας με έργα του φωτογράφου Θοδωρή Νικολάου, που πραγματοποιείται στο σπίτι της «Σχεδίας».
Περιοδικό Δρόμου «Σχεδία»: Εκθεση φωτογραφίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας