Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το λάδι, η ελιά και η «κυβερνώσα Αριστερά»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το λάδι, η ελιά και η «κυβερνώσα Αριστερά»

  • A-
  • A+

ΜΠΟΡΕΙ να έχουν σχέση σήμερα το λάδι και η ελιά (και δη η Καλαμών), με την «κυβερνώσα Αριστερά»; Κατά την άποψή μου άμεση, αφού η παραγωγή τους αφορά χιλιάδες οικογένειες της υπαίθρου, ενώ αποτελούν εξαγώγιμα προϊόντα με προοπτική, που μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αν βεβαίως επιλυθούν τα μακροχρόνια δομικά προβλήματά τους.

ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Το ελαιόλαδο αντιστοιχεί στο 9% της αξίας της αγροτικής μας παραγωγής. Αφορά περίπου 600.000 οικογένειες, οι οποίες καλλιεργούν σχεδόν 10 εκατ. στρέμματα. Είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μετά από Ισπανία και Ιταλία. Ετησίως η μέση παραγωγή κυμαίνεται από 280 έως 300 χιλ. τόνους. Από αυτούς το 27% τυποποιείται, ενώ το 33% οδηγείται στην αυτοκατανάλωση ή στο παραεμπόριο. Στον αντίποδα η Ιταλία τυποποιεί το 80% και η Ισπανία το 50%.

Διεθνώς η παραγωγή λαδιού διπλασιάστηκε. Αγγίζει τους 3 εκατ. τόνους από 1,5 εκατ. το 1990, κυρίως εξαιτίας του διπλασιασμού της παραγωγής της Ισπανίας, η οποία καλύπτει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Σημαντική αύξηση πέτυχαν και νέες χώρες, όπως η Τουρκία, η Τυνησία και το Μαρόκο. Η Ιταλία καλύπτει κοντά στο 14% της παγκόσμιας παραγωγής και εμείς το 11%.

Ομως εξαγωγικά η Ιταλία απέχει παρασάγγας ημών. Κατασκεύασε ισχυρό brand name με πρόσβαση στις αγορές και στα δίκτυα διακίνησης. Εισάγει χύμα ελαιόλαδο από εμάς και την Ισπανία, το οποίο επανεξάγεται τυποποιημένο. Κερδίζει υπεραξία τυποποίησης της τάξης του 1,3 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας το 2015. Το μερίδιό μας στη διεθνή αγορά περιορίστηκε από 6% στο 4%, περίπου 30.000 τόνοι ετησίως.

Ο πρώην υπουργός Β. Αποστόλου, σε συνέντευξή του (CNN Greece) το 2017, ανέφερε: «Οι Ιταλοί χονδρέμποροι έρχονται στην Ελλάδα και πληρώνουν μετρητά ή σχεδόν με μετρητά, γεγονός που εξυπηρετεί τις ανάγκες ρευστότητας των παραγωγών. Από την στιγμή που δεν υπάρχει πλέον η Αγροτική Τράπεζα και η οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι τόσο δυσμενής, είναι δύσκολο ο παραγωγός να καλύψει τις ανάγκες του για ρευστότητα». Ετσι, το ελληνικό λάδι βαφτίζεται ιταλικό!

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ μας βιώνουν μια ακόμη καταστροφική χρονιά. Η φετινή τιμή υπολείπεται κατά 13,5% της μέσης τιμής της τελευταίας 5ετίας, με απόθεμα 859.000 τόνων, διπλάσιο του «κανονικού». Η αστάθεια του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος και η επιβολή δασμών των ΗΠΑ στις οξειδωμένες ισπανικές ελιές, μείωσαν τις εξαγωγές προς ΗΠΑ κατά 50%, με αποτέλεσμα το ισπανικό προϊόν να προωθηθεί σε άλλες αγορές και σε τιμές ανταγωνιστικές των ελληνικών ελιών.

Οσον αφορά τις ελιές (Καλαμών, σε άλμη και σε ξίδι), οι εξαγωγές έφτασαν τους 198 χιλ. τόνους έναντι εισαγωγών 17 χιλιάδων. Θετικό ισοζύγιο 492 εκατ. ευρώ. Ο μέσος όρος των τιμών των εξαγωγών ανέρχεται σε 2.600 ευρώ/τόνο, σχεδόν υπερδιπλάσιος των εισαγωγών. Οι τιμές κυμαίνονται από 2.259 ευρώ/τόνο η ελάχιστη (σε άλμη, προς τρίτες χώρες), έως και 3.342 ευρώ/τόνο η μέγιστη (σε ξίδι, προς τρίτες χώρες).

Ομως οι παραγωγοί Καλαμών βιώνουν φέτος απαράδεκτα χαμηλές τιμές, από 1,10 έως 1,20 ευρώ/κιλό το 200άρι και 6,64 ευρώ/κιλό στη λιανική, παρόλο που η μέχρι τώρα συγκομιδή κινείται σε λογικά όρια (100.000 τόνοι), ενώ, σε περιοχές όπως η Κρήτη, παρουσιάστηκαν πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας της δακοκτονίας.

ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ κατατάσσονται σε δύο μεγάλες ενότητες:

Η πρώτη αφορά τον κατακερματισμό του κλάδου, τον εξατομικευμένο τρόπο παραγωγής, τις συνεταιριστικές παθογένειες και αντιπαλότητες, καθώς και την έλλειψη πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών. Ο ρόλος των μεσαζόντων/εμπόρων και η «σχέση» τους με τους παραγωγούς και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αποτελεί μια ακόμη πτυχή του προβλήματος. Το ψηλό εργατικό κόστος, οι «ελληνοποιήσεις», η έλλειψη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των παραγωγών, η μη επίλυση του ζητήματος των εργοσήμων, διογκώνουν το πρόβλημα.

Η δεύτερη ενότητα προβλημάτων αφορά τον μικρό βαθμό τυποποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας του ελαιολάδου. Το «μοντέλο» της Ισπανίας που εξετάζεται ως λύση (έκθεση McKinsey), δύσκολα θα προχωρήσει στη χώρα μας. Στην εξαγωγική μας διείσδυση είμαστε διπλά εγκλωβισμένοι. Ακριβοί στην τιμή σε σχέση με τους Ισπανούς, προβληματική αναγνωρισιμότητα σε σχέση με τους Ιταλούς. Υπολειπόμαστε τόσο σε τεχνογνωσία όσο και στο επιχειρηματικό savoir faire, σε αντίθεση με τον κλάδο των οινοπαραγωγών, οι οποίοι όμως τώρα κινδυνεύουν και αυτοί εξαιτίας της επιβολής των αμερικανικών δασμών.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ της «κυβερνώσας Αριστεράς»: Οφείλει να ξεδιπλωθεί τώρα, ως προγραμματικές θέσεις, συμμαχίες και παρεμβάσεις που θα εκφραστούν στην αυριανή διακυβέρνηση της χώρας.

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. το θέμα είναι λυμένο από το «αόρατο χέρι» της αγοράς. Γι’ αυτό και ο Βορίδης δεν παίρνει θέση στο πρόβλημα των παραγωγών ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι πρώτη φορά περιελήφθησαν στον εθνικό κατάλογο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι «στρεβλώσεις» προσφοράς και ζήτησης θα διορθωθούν αυτομάτως... Αλλά ακόμη και αν παρενέβαινε, θα ευνοούσε τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των παραγωγών. Τα πρώτα δείγματα γραφής σε ασφάλιση/ΕΛΓΑ και συμμετοχή ιδιωτών με 35% στο νέο θεσμικό πλαίσιο των συνεταιρισμών, είναι ενδεικτικά.

Τα μέτρα ανακούφισης-στήριξης του αγροτικού τομέα την περίοδο 2015-2019 ήταν αναγκαία, όχι όμως και επαρκή στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ειδικά για τον κλάδο του λαδιού και της ελιάς. Απαιτούνται διορθωτικές βελτιώσεις καθώς και τολμηρές και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις επίλυσης των δομικών προβλημάτων. Η μείωση του κόστους παραγωγής, όπως για παραδειγμα με τα προγράμματα της «ευφυούς γεωργίας», η δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας αγροτών, η παροχή κινήτρων για συγκρότηση ομάδων παραγωγών/συνεταιρισμών, η μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών στη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η κρατική υποστήριξη της τυποποίησης και της εξωστρέφειας, είναι ορισμένες από αυτές.

ΣΚΟΠΟΣ η στήριξη του παραγωγού και της παραγωγής, με την ταυτόχρονη δημιουργία των προϋποθέσεων για την τυποποίηση και την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου/ελιάς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

* Εκπαιδευτικός, πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Καβγάς χωρίς μέλλον
Ενας εσωκομματικός καβγάς, και μάλιστα σε κόμμα της Αριστεράς, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ειδικά μετά από ήττες και όταν δεν διακυβεύεται τίποτα σοβαρό, όπως π.χ. η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας, οι καβγάδες...
Καβγάς χωρίς μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
Αυτή την περίοδο, παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια στήριξης της Ν.Δ., πολλαπλά κέντρα συστημικών δυνάμεων, «επιτρέπουν» αρθρογραφίες -όχι τυχαία- που σχετίζονται με την ανάγκη «συναινέσεων» που θα γίνουν...
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μυρσίνη Αθανασιάδου θα ζει μέσα από τους αγώνες μας
Μαύρο και πόνος προστέθηκαν στην ήδη καταθλιπτική ατμόσφαιρα των ημερών μας για όσους γνωρίζαμε τη Μυρσίνη Αθανασιάδου, η οποία τελείως ξαφνικά έφυγε χθες από τη ζωή.
Η Μυρσίνη Αθανασιάδου θα ζει μέσα από τους αγώνες μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ;
Για ακόμη μία φορά τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχα με αυτά ενός υπερήλικα. Ενα κόμμα δυσκίνητο, το οποίο δυσκολεύεται να εκμεταλλευτεί προς όφελος των πολιτών τα εργαλεία που διαθέτει στα χέρια...
Ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
Αν θα παρακολουθήσουμε ταινία φρίκης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίσταση που θα προβάλουν όσοι κατηγορούνται για μειωμένη εθνική συνείδηση. Και τέτοιοι, σύμφωνα με το αφήγημα των αρίστων που μας κυβερνούν,...
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Προοδευτική Συμμαχία και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ
Η διαδικασία ανασυγκρότησης του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στην πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ, «κόμματος εν κινήσει» –ρητορικό σχήμα που υποδηλώνει ένα κόμμα διατεθειμένο να προσαρμοστεί στα «εφικτά» (πραγματισμός) και ως εκ...
Η Προοδευτική Συμμαχία και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας