Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τα ψέματα της Ν.Δ.
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τα ψέματα της Ν.Δ.

  • A-
  • A+
Ο λαός χρειάζεται καθημερινή ενημέρωση και αυτό λείπει και είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η καθημερινή στρέβλωση της αλήθειας χρειάζεται καθημερινή απόκρουση και παρουσίαση της πραγματικότητας.

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 για την επομένη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια ότι πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι πήραν μέρος και προφανώς συνεισέφεραν με τις απόψεις και τις σκέψεις που διατύπωσαν. Φοβάμαι όμως ότι αυτή η συζήτηση σήκωσε και πολύ κουρνιαχτό στα μάτια και στη σκέψη χιλιάδων φίλων και υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα του δημοκρατικού λαού μας.

Αυτό συνέβη, κατά την άποψή μου, επειδή οι μετέχοντες σ’ αυτή τη συζήτηση με τα γραπτά και τις σκέψεις τους απευθύνονταν όχι σε ολόκληρο το δημοκρατικό κόμμα μας άλλα σ’ ένα μικρό τμήμα του κόσμου σε σχέση με το σύνολο που μπορούσε να καταλάβει και να αξιολογήσει τις προτάσεις τους. Τι όμως περιμένει ο λαός μας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έδωσε επιτυχημένες εξετάσεις στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε μια εμβληματική ημερομηνία της ιστορίας του λαού μας, δηλαδή την 3η του Σεπτέμβρη, που λαός και στρατός με επικεφαλής τον Μακρυγιάννη έκαναν κίνημα και υποχρέωσαν τον βασιλιά Οθωνα να συμφωνήσει να βασιλεύσει ως συνταγματικός μονάρχης και όχι ως απόλυτος και ανεξέλεγκτος αφέντης, έντυσε αυτή τη σημαδιακή ημερομηνία με τους πόθους και τις ανάγκες του βασανισμένου λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση και πέτυχε από άκρου εις άκρον να ενώσει τον δημοκρατικό λαό μας, να προσελκύσει κάθε δημοκράτη, κεντρώο, οικολόγο, ΕΔΑΐτη, ανένταχτο κτλ. και να οδηγήσει το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, στην εξουσία.

Σήμερα αυτός ο ρόλος δικαιωματικά πρέπει να παιχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κατ’ εξοχήν κόμμα της Αριστεράς, που πήρε μαζί του μετά τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ μεγάλο αριθμό του λαού που το υποστήριζε, σχεδόν επαναλαμβάνοντας την ιστορική προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν είναι σήμερα τα προβλήματα του λαού μας, μετά την επέλαση της Ν.Δ. να καταλάβει το κράτος, συνδεδεμένα με την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση;

Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της ζητούσαν και υπόσχονταν επιστροφή στην «κανονικότητα». Τι εννοούσαν με αυτό το σύνθημα; Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας έδειξαν και τα πρώτα δείγματα, δηλαδή επιστροφή στον παλαιοκομματισμό με κατάληψη των διοικήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και της στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, ανατροπή της κανονικής λειτουργίας των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, κατάργηση της ομαλής πρόσβασης στην Υγεία, εσφαλμένη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, παραχωρήσεις προς την εταιρεία του επιχειρηματία κ. Λάτση με τη δικαιολογία έναρξης λειτουργίας των εργασιών στο Ελληνικό, που ενώ σε μια εβδομάδα, όπως υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης θα ξεπερνούσε τις δυσκολίες τις γραφειοκρατικές, που εμπόδιζαν δήθεν την έναρξη λειτουργίας του έργου, ήδη μετά δύο μήνες και παρά τις παραχωρήσεις η έναρξη των εργασιών δεν έγινε, προφανώς γιατί ο επενδυτής περιμένει τα χρήματα από την πώληση των αδειών λειτουργίας του καζίνου και δεν προτίθεται να ξοδέψει δικά του χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο φυσικά μπορεί ο καθένας να εμφανιστεί ως επενδυτής.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης της Ν.Δ., φαίνεται ότι κινούνται με γνώμονα ότι το κράτος είναι ιδιοκτησία τους και εφόσον η «ελίτ» που κατέχει τα μέσα ενημέρωσης για την προστασία των συμφερόντων της με την παρουσίαση κάθε ψεύτικης κατάστασης ως αληθινής, με την απόκρυψη της αλήθειας κάθε επιτυχημένης προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η επαναφορά μιας στοιχειώδους προστασίας της εργασίας, η έξοδος από τα μνημόνια, η ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, επέτυχε την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία.

Τι παρουσίαζαν καθημερινά στο κοινό; Οτι είμαστε κράτος ανομίας, ότι υπάρχει ανασφάλεια, ότι υπάρχει κράτος των Εξαρχείων και σε συνέχεια μιας σειράς εγκλημάτων πάσης φύσεως που δηλητηρίαζαν την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Με την κυβερνητική αλλαγή και περίπου για περισσότερο από έναν μήνα, τα παραπάνω μέσα ενημέρωσης έπαυσαν να παρουσιάζουν αυτή την ψεύτικη εικόνα και φαινόταν ότι ως διά μαγείας η χώρα μπήκε στην κανονικότητα. Αλίμονο όμως, αυτό το δήθεν θαύμα δεν κρατά περισσότερο από τρεις ημέρες, αποδείχνεται ψεύτικο και τα γεγονότα των Εξαρχείων συνεχίζονται, τα εργατικά δικαιώματα ποδοπατούνται, οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και η όλη κατάσταση στη χώρα, παρά το χοντρό μαξιλάρι που βρήκε η νέα κυβέρνηση, επιδεινώνεται και δεν θα αργήσει η κατάσταση αυτή να γίνει εκρηκτική.

Αυτοί είναι οι λόγοι που πιστεύω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να σκέπτεται κανείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Ο λαός χρειάζεται καθημερινή ενημέρωση και αυτό λείπει και είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η καθημερινή στρέβλωση της αλήθειας χρειάζεται καθημερινή απόκρουση και παρουσίαση της πραγματικότητας. Τα αιτήματα για δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση από τον ζυγό των δανειστών είναι καθημερινά και παρόντα. Η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων αποτελεί άμεση ανάγκη καθώς και η υποστήριξη του πανεπιστημιακού ασύλου, της Παιδείας και της Υγείας.

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στρατολόγηση μελών και αυτή η σκέψη ακούγεται στα αυτιά μου κακόηχη. Ο λαός μας διεκδικεί σχεδόν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, που μέχρι σήμερα δεν δικαιώθηκε και φυσικά αυτοβούλως ο κάθε δημοκράτης θα συστρατευτεί με το κόμμα που θα υποστηρίζει και θα αναδεικνύει τα παραπάνω δίκαιά του. Σήμερα αυτό το κόμμα είναι χωρίς αμφιβολία ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Επ. δικηγόρος

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μπορούν; Θέλουν;
Κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Αυτή η νέα κατάσταση προκαλεί δυσφορία σε πολλούς. Δεν αρέσει καθόλου στον πρωθυπουργό. Δεν αρέσει στα πρωτοκλασάτα στελέχη της...
Μπορούν; Θέλουν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντιπολίτευση μπροστά στο μίσος
Το 2019, έτος εκλογών, χάθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η στιγμή για μια νέα κατάκτηση. Ολα τα δεδομένα πλέον κατευθύνονται σε μια δεύτερη φάση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι νικηφόρα και να...
Αντιπολίτευση μπροστά στο μίσος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλει αρετή και τόλμη η ανασυγκρότηση
Το σοκ της ήττας επιδρά καταλυτικά στην αντιπολιτευτική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανές. Μάλλον εμφανής και η απροθυμία αναστοχασμού. Τι έφταιξε; Εχασε. Οφείλει να ανασυγκροτηθεί, να αντιπολιτευτεί σοβαρά και να...
Θέλει αρετή και τόλμη η ανασυγκρότηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα προοδευτική πλειοψηφία
Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι αν θα μετασχηματιστεί σε σοσιαλδημοκρατικό ή κεντροαριστερό κόμμα, αλλά πώς θα καταφέρει να συγκροτήσει μια νέα προοδευτική πλειοψηφία στην ελληνική...
Νέα προοδευτική πλειοψηφία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέο πολιτικό τοπίο, νέες επιλογές
Ο δρόμος μας είναι ένας. Ενα σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σαφή φυσιογνωμία, που έχει αιχμηρό λόγο, που προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον, «ανοίγει» θέματα, αγγίζει με τον λόγο και τις παρεμβάσεις...
Νέο πολιτικό τοπίο, νέες επιλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής;
Οταν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συγκεντρώνουν άνω του 80% των ψήφων, αποδεχόμενα τη μνημονιακή «διευθέτηση», η συστημική σταθεροποίηση έχει, εν πολλοίς, επιτευχθεί, η νέα «κανονικότητα» είναι ήδη...
Τέλος εποχής;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας