Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εγιναν λάθη, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει το ταξίδι της»

Ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντάρα Μέρφι

«Εγιναν λάθη, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει το ταξίδι της»

  • A-
  • A+

Ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντάρα Μέρφι, εκλέγεται βουλευτής από το 2011, ανήκει στο κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ και αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επιπτώσεις του Brexit στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, στον οποίο δήλωσε την αλληλεγγύη της χώρας του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό και είμαστε μία από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που έχουμε πετύχει τους στόχους της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ιρλανδία», τόνισε στην «Εφ.Συν.», επισημαίνοντας τους στενούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο φίλες χώρες, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον της Ιρλανδίας για την ενιαία ψηφιακή αγορά που θα απασχολήσει την Ε.Ε. πολύ σύντομα.

• Η Ε.Ε. είχε αρκετά προβλήματα και πριν από το Brexit. Εγιναν λάθη; Και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και σε ποια κατεύθυνση;

Εχουμε κοινές ανησυχίες με τους 27 εναπομείναντες εταίρους μας για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, για το μέλλον της Ευρώπης, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας, για το πώς θα έχουμε στις χώρες μας περισσότερη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία.

Και σε αυτούς τους δύσκολους, απαιτητικούς καιρούς να υπενθυμίσουμε σε όλους και στους εαυτούς μας ότι σ' αυτό το ταξίδι, από τη δεκαετία του '50, εμείς γίναμε μέλος το 1973, η Ελλάδα λίγο αργότερα, η Ε.Ε. παραμένει ένα πετυχημένο εγχείρημα και μια ζώνη ειρήνης.

Φυσικά έγιναν λάθη, αλλά το όλο εγχείρημα είναι θετικό, συνολικά, αλλά και για τη χώρα μας.

Από το 1973, όταν η Ιρλανδία έγινε μέλος της Ενωσης ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλαξαν οι σχέσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η ένταξη βοήθησε στο να επιτευχθεί η ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία και μπήκε τέλος στην αιματοχυσία.

Η Ευρώπη συνεχίζει το ταξίδι της, βέβαια κάποιοι μπορεί να πουν ότι έγιναν και λάθη σε σχέση με τη βιασύνη της και την υποστήριξη του κοινού νομίσματος, αν και πιστεύω ότι τώρα το ευρώ υποστηρίζεται από ικανούς κανονισμούς και κανόνες.

Σε σχέση με το πώς λειτουργεί η οικονομία, επίσης, θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική σε ορισμένα στοιχεία επ' αυτού, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει μια δύσκολη δυναμική μεταξύ των μελών να διαχειριστούν τις χρηματοροές.

Πιστεύω ότι το ταξίδι συνεχίζεται και πρέπει να συμβάλουμε εκ των έσω, παρά να πούμε ότι είναι ριζικά λάθος.

• Ναι, αλλά η Ευρώπη δεν έχει μόνο την οικονομική της παράμετρο, έχει και κοινές αξίες και βεβαίως μια κοινωνία, νιώθετε ότι απειλείται κάτι σήμερα;

Πάντα υπάρχουν απειλές. Δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε την Ευρώπη ως δεδομένη, γι' αυτό και στη Μάλτα αλλά και στην 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, τον Μάρτιο, θα δώσουμε την προσοχή μας σε αυτά τα θέματα.

Δεν λαμβάνουμε ως δεδομένη την υποστήριξη των πολιτών.

Οταν μιλάμε για ανισότητες στην Ευρώπη, θα πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας ότι στην Ε.Ε. η κοινωνική προστασία ως μέγεθος είναι ίση με τις μισές κοινωνικές παροχές από όσες καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο.

Θα έλεγα ότι πουθενά σε όλο τον πλανήτη δεν υπάρχει σύγκριση με την E.E., στο πόσο εστιασμένοι είμαστε σε θέματα ισότητας, ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, και μάλιστα σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Βεβαίως υπάρχουν ακόμη ανισότητες και πρέπει οι «27» να εργαστούμε για να μειωθούν, αλλά νομίζω ότι είναι ουτοπία να πιστεύουμε πως θα εξαλειφθούν.

Και πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία να κάνουμε την Ευρώπη ανταγωνιστική και καινοτόμα και να δώσουμε σε όλους τους πολίτες το αίσθημα πως μπορούν να ευημερήσουν.

Βέβαια πρόκειται για μια παραδοσιακή διαμάχη μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς για το πού πρέπει να βρίσκεται αυτή η ισορροπία.

Ωστόσο, η βασική αρχή πρέπει να είναι ότι έχουμε μια ανοιχτή κοινωνία και να στηρίζουμε εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που είναι λιγότερο προνομιούχο με όσους διαθέσιμους πόρους μπορούμε.

Βέβαια, ορισμένες χώρες έχουν περισσότερο δύσκολες οικονομικές περιόδους, και αυτό το βίωσαν τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ελλάδα.

• Τι επιπτώσεις θα έχει το Brexit στην Ιρλανδία;

Η Συνθήκη της Ε.Ε. προβλέπει τα πάντα για την είσοδο μιας χώρας, αλλά δεν αναφέρεται σε διαδικασία εξόδου.

Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η επίτευξη προόδου στο θέμα, αν και εμείς έχουμε κάνει σημαντική προεργασία και γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες.

Πρέπει να αναθεωρηθούν αμέτρητες διατάξεις, νόμοι και συμφωνίες, πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα πάρει επίσης πολύ χρόνο.

Από τη δική μας πλευρά, θα διαπραγματευτούμε μαζί με τους εταίρους μας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τονίζουμε ότι η Ιρλανδία είναι δεσμευμένο και αφοσιωμένο μέλος της Ε.Ε.

Βεβαίως συμμεριζόμαστε με την Ελλάδα και τους εταίρους μας τις ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit, αλλά έχουμε και τις δικές μας ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από το 1973 που έγινε μέλος της Ε.Ε., έχει ψηφίσει πολλούς νόμους που τώρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Υπάρχουν πολλά σοβαρά θέματα που επηρεάζονται από το Brexit.

Η συμφωνία της ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία, για παράδειγμα, έχει διάταξη προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ υπάρχει και το πολύ σημαντικό θέμα της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο χώρες είχαν εγκαθιδρύσει κοινό χώρο ελεύθερης διακίνησης, πολύ πριν από τη Συμφωνία του Σένγκεν, στην οποία δεν μετέχουν. Κάθε ημέρα μετακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς διατυπώσεις, ενώ ελεύθερη ήταν, χωρίς σύνορα, και η διακίνηση προϊόντων.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες επιχειρήσεις της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν παραγωγικές μονάδες και στις δύο χώρες και διακινούν διασυνοριακά πρώτες ύλες και εμπορεύματα.

Σημαντικό είναι και το ζήτημα με το 1,5 εκατ. πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, πέραν των φοιτητών.

Η χώρα μας επηρεάζεται άμεσα, πιο πολύ από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ενωση και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο, η διαδικασία του Brexit μόλις αρχίζει και θα πάρει αρκετό χρόνο για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στήριξα το Brexit για να διευρύνω τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου»
Ο αντισυμβατικός Βρετανός υπουργός, εκ των πρωτεργατών του Brexit και πετυχημένος πρώην δήμαρχος Λονδίνου, μίλησε αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» για τους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς στην έξοδο από την...
«Στήριξα το Brexit για να διευρύνω τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου»
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ότι διαφωνούν κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων που άρχισε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες στη βελγική πρωτεύουσα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, που εκπροσωπεί την Ε.Ε.,...
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι συγχρονίζει τα ρολόγια του Brexit
Ενω η Τερέζα Μέι κατευθυνόταν προς την Ουαλία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ουαλών στα σχέδιά της για το Brexit, ο εκπρόσωπος Τύπου της αποκάλυπτε ότι τελικά στις 29 Μαρτίου θα σταλεί η πολυσυζητημένη...
Η Μέι συγχρονίζει τα ρολόγια του Brexit
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Brexit, αλλά με πρόσβαση στην κοινή αγορά»
«Δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι στις 23 Ιουνίου η Βρετανία πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση για μια ριζική - ιστορική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, έξι μήνες μετά, οι συνολικές επιπτώσεις της επιλογής αυτής δεν...
«Brexit, αλλά με πρόσβαση στην κοινή αγορά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Brexit δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως ευαγγελίζονταν οι υπέρμαχοί του»
Ενάμιση μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Αντώνης...
«Το Brexit δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως ευαγγελίζονταν οι υπέρμαχοί του»
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
Ηταν που ήταν θολή η κατάσταση γύρω από το brexit, μετά την καταψήφιση όμως από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ των 27 εταίρων και της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι...
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας