• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.0°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.7°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.5°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 17.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  86%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  81%

«Μας ενοχλεί ο ασφυκτικός κλοιός των δανειστών» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μόνο για πολιτικούς λόγους μειοψηφιών της Ε.Ε. θα σέρνεται η β' αξιολόγηση»

 • A-
 • A+

 Απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, συνεχίζει τις ευθείες βολές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και καταγγέλλει τους δανειστές ότι προκαλούν συνθήκες ασφυξίας και πολιτικής ταπείνωσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επισημαίνει με νόημα πως η συμφωνία εφαρμόζεται «παρότι μπαίνουν πάρα πολλές τρικλοποδιές» και προειδοποιεί ότι περαιτέρω καθυστέρηση της β' αξιολόγησης θα οφείλεται μόνο σε πολιτικούς λόγους μιας «μειοψηφίας» στην Ε.Ε. Κλείνοντας τη συζήτησή μας, και αναφερόμενος στον Γκράμσι για το παλιό που πεθαίνει και το νέο που δεν έχει γεννηθεί, το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι μεγάλο καθήκον της Αριστεράς για την Ελλάδα και την Ευρώπη να αποσοβήσουμε την εμφάνιση των τεράτων σε αυτήν την κρίσιμη εποχή».

• Κύριε πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πολύ επιθετικές δηλώσεις της κυβέρνησης κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Εσείς μιλήσατε για «βλακείες», για «δολοφονικούς χειρισμούς». Γιατί αυτή η ένταση;

Δεν είναι κάτι προσωπικό. Εχει να κάνει με τη μεγάλη αντιπαράθεση που σοβεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ίδιο το μέλλον της και όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα.

Λέω ευθέως ότι πρέπει να αντιπαλέψουμε, να αποδομήσουμε και να ηττηθεί μια αντίληψη η οποία θέλει να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε πολλές ταχύτητες, με επικεφαλής έναν ηγετικό πυρήνα προνομιούχων χωρών και έναν υπερυπουργό των Οικονομικών.

• Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η απαξιωτική συμπεριφορά ορισμένων εκ των δανειστών; Δεν είναι ταπεινωτικό για μια χώρα να υποχρεώνεται ένας υπουργός της να στείλει «δήλωση μετανοίας»;

Μας ενοχλεί πάρα πολύ ότι στις δανειακές συμφωνίες υπάρχει ένας όλο και μεγαλύτερος ασφυκτικός έλεγχος επιτήρησης και μια αντιπαράθεση ακόμη και σε εύλογα επιχειρήματα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Π.χ. κάθε φορά που μιλάμε για έσοδα από τη φοροδιαφυγή, την πάταξη του λαθρεμπορίου, την αξιοποίηση λιστών όπως Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ., ώστε αυτά να προστίθενται στο δημοσιονομικό όφελος για να ελαφρύνουν τα αντικοινωνικά μέτρα που επιβάλλονται.

Οταν δεν γίνονται δεκτά -και συχνότατα δεν γίνονται δεκτά- προκαλούν μια ασφυξία και περαιτέρω αντικοινωνικές παρεμβάσεις. Αυτό είναι το πιο ενοχλητικό, αυτό είναι το πιο πολιτικά ταπεινωτικό σε αυτές τις συζητήσεις. Κατά τα άλλα, η επιστολή του υπουργού Οικονομικών αποσαφηνίζει απολύτως τα σημεία της συμφωνίας, η οποία είναι γνωστό ότι εφαρμόζεται παρότι μπαίνουν πάρα πολλές τρικλοποδιές από αρκετές πλευρές.

• Η κυβέρνηση από τη μία πλευρά λέει ότι δεν δεσμεύτηκε για νέα μέτρα και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται να κόψει τις συντάξεις αν χρειαστεί. Δεν είναι αντιφατικό;

Αυτό το κεφάλαιο της επιστολής αναφέρεται σ' αυτό που έχει ονομαστεί «κόφτης». Είναι αναγκαστικό να αναφέρεσαι και σε συντάξεις όταν το επίδομα δόθηκε σε συνταξιούχους. Με αυτήν την έννοια είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό μιας απάντησης και δεν προδιαθέτει για άσκηση αντικοινωνικής πολιτικής.

• Η αντιπολίτευση σας κατηγόρησε για ψηφοθηρία με το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους. Οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο ή μακροχρόνια άνεργοι δεν θα το είχαν και εκείνοι ανάγκη;

Δυστυχώς είναι μεγάλη η τάση φτωχοποίησης στην ελληνική κοινωνία και είναι πολλές οι ευπαθείς ομάδες. Η επιλογή που έγινε ήταν για συγκεκριμένη πολυπληθέστατη ομάδα, της οποίας η μεγάλη πλειονότητα καταφανώς βρίσκεται από την πλευρά των πολύ αδικημένων μέσα στην παρελθούσα επταετία. Επελέγη ακριβώς για να είναι ένα σήμα για τον τύπο της κοινωνικής πολιτικής που μεροληπτικά η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει μέσα σε απαγορευτικές συνθήκες.

• Φοβάστε μήπως η β' αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα και η χώρα σέρνεται έως το καλοκαίρι;

Με παρόντα και γνωστά όλα τα στοιχεία της μέχρι σήμερα αντιπαράθεσης, διότι δεν μπορώ να μιλήσω για εμπλοκή, αντιπαράθεση που παρέτεινε κατά ενάμιση μήνα το χρονικό όριο που είχε μπει στις 5 Δεκεμβρίου για την επίλυση συνολικά του ζητήματος της β' αξιολόγησης και του χρέους, δεν έχω τέτοιο φόβο.

Θα είναι πραγματικά μεγάλη αρνητική έκπληξη αν από ορισμένες μειοψηφικές πλευρές στην Ε.Ε. γινόταν ή γίνει επιλογή να βραδύνει περαιτέρω η β' αξιολόγηση για λόγους που μόνο πολιτικά θα μπορούσαν να εξηγηθούν.

• Αν η χώρα τελικά δεν βγει στις αγορές το 2017, τότε δεν είναι αναπόφευκτο ένα τέταρτο μνημόνιο;

Οι όροι της συμφωνίας υλοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Αρα πιστεύω ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η ανάπτυξη πάνω από 2%, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για το 2017, και η δυνατότητα να βγούμε από το μέσον του ’17 βιώσιμα στις αγορές, είναι ρεαλιστικοί στόχοι, για να μην πω και μετριοπαθείς. Αρα δεν έχει νόημα να εικοτολογούμε σε ένα καταστροφολογικό σενάριο.

• Αν όμως πάει κάτι στραβά και προκύψει ανάγκη για νέα μέτρα ή νέο μνημόνιο, υπάρχει ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος;

Εργαζόμαστε για να μην υπάρξει αυτό το ακραίο και άκρως προκλητικό ή και εκβιαστικό δίλημμα από μέρους μιας μειοψηφικής μερίδας των δανειστών. Δεν έχουμε προετοιμαστεί, ούτε μας ενδιαφέρει να προετοιμαστούμε για απευκταία σενάρια.

• Το θέμα του νομίσματος και του Grexit έχει κλείσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική απέναντι σε ένα 4ο ή ένα μόνιμο μνημόνιο;

Ποτέ δεν μας απασχόλησε η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και με την έννοια μάλιστα της εθνικής αναδίπλωσης και τελικά του εθνικού απομονωτισμού.

Τη στιγμή, δε, που στην Ευρώπη ο μεγάλος κίνδυνος είναι ακριβώς από εθνικιστικές αναδιπλώσεις και όχι από μια θαρραλέα προοδευτική διεκδίκηση μιας Ευρώπης των λαών με κοινωνικές συγκλίσεις και με μια διαφορετική αρχιτεκτονική για το ενιαίο νόμισμα.

Θα ήταν ιστορικά διπλό λάθος αν σήμερα φλερτάραμε με αυτήν την ιδέα. Παρ' όλα αυτά έχουν σημασία οι αναλύσεις που γίνονται για το μέλλον της Ε.Ε. να συμπεριλαμβάνουν τις διαθέσεις που δημιουργούνται στους λαούς από την άγρια και ανιστόρητη εμμονή στη στρατηγική της λιτότητας.

• Βλέπουμε τελευταία πολεμική ρητορική της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, οι περιοδείες στην περιφέρεια πυκνώνουν. Πάμε για εκλογές ή έστω για εκλογές ως plan B; Σκέφτεστε «ηρωική έξοδο»;

Οχι, είμαι πάρα πολύ σαφής. Αργησε η κυβέρνηση και αργήσαμε ως κόμμα, ως ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουμε συστηματική αυτήν την άμεση επαφή με τον λαό.

Η πολιτική εξόρμησης είναι απολύτως χρήσιμη και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με ενδεχόμενο εκλογών. Θέλουμε να φτάσουμε οπωσδήποτε μετά τον εκλογικό κύκλο της Ευρώπης και οπωσδήποτε με τη χώρα να βγαίνει στις αγορές και να αρχίσει η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

• Αφού και εσείς δεσμεύεστε στο ίδιο Μνημόνιο, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί έχουμε περάσει έξι χρόνια με κατηγορίες για «γερμανοτσολιάδες, προδότες, μερκελιστές»;

Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ αυτές τις εκφράσεις και έγιναν ενδιάμεσα τρεις εκλογές κρίσιμες, τον Ιανουάριο, το δημοψήφισμα και τον Σεπτέμβριο. Πάντοτε η αντιπαράθεσή μας ως κόμμα ήταν άκρως πολιτική, αυστηρή, σκληρή, με πολιτικά επιχειρήματα.

Από εκεί και πέρα στον δημόσιο χώρο υπήρξε η εκφορά τέτοιων εκφράσεων. Πλην όμως, αυτό το οποίο αποδεικνύεται είναι ότι πάρα πολλά πράγματα έγιναν λάθος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις λόγω της τυφλής πολιτικής υπακοής στις βασικές θεραπείες που είτε το ΔΝΤ είτε ακραίοι κύκλοι της Ε.Ε. εισηγούνταν για τη χώρα μας.

Στη δικιά μας κυβέρνηση προσπαθούμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που έχουν ένα μεροληπτικό κοινωνικό πρόσημο, πράγμα που δεν γινόταν σε καμία περίπτωση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

• Ναι, αλλά ζητάτε συναίνεση από την αντιπολίτευση και την ίδια ώρα τούς κατηγορείτε ως τρόικα εσωτερικού και ως συμμάχους του Σόιμπλε.

Οταν υπάρχει πραγματικό διακύβευμα και κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όπως π.χ. η Νέα Δημοκρατία, δεν παίρνουν μια θέση υπεύθυνη και καθαρή υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ του συμφέροντος της χώρας είναι απολύτως εύλογο και πολιτικά σωστό να υπάρχει μια αυστηρή κριτική και μια σκληρή αντιπαράθεση.

Για παράδειγμα, στο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών που υπήρχε μια βαριά ευθύνη από πλευράς Ν.Δ. που δεν βοηθούσε να τακτοποιηθεί όπως πρέπει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή σε σχέση με το επίδομα-13η σύνταξη, όπου η Ν.Δ. και δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επέλεξαν το «παρών» και την αποχή, όταν όλος ο κόσμος βοούσε περί της ανάγκης για το αντίθετο.

• Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί ως ο ένας πόλος του πολιτικού συστήματος ή φοβάστε μια κατάρρευση και επιστροφή στο 4%, κατά το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ;

Δεν μιλάμε για μία συγκυριακή και στιγμιαία εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ιστορικά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι πρωτοφανές το γεγονός μιας τόσο μεγάλης ανόδου και μιας διακυβέρνησης από την Αριστερά.

Σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε ένα κοινωνικό σώμα που επένδυσε την ελπίδα του πάνω στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου δεν φοβάμαι μια ενδεχόμενη κατάρρευση ή ότι θα κλείσει ένας κύκλος και τα πράγματα θα γίνουν ίδια, με την Αριστερά στο περιθώριο.

Αυτό το οποίο είμαι υποχρεωμένος να φοβάμαι είναι μια διαρκής δοκιμασία των σχέσεων της κυβερνητικής πολιτικής με την ίδια την κοινωνία.

• Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της διετίας;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ότι όλος ο κόσμος βλέπει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα σαν μία υπαρκτή εναλλακτική μέσα σε έναν κόσμο που έχει κυριαρχήσει η ΤΙΝΑ (There Is No Alternative).

Παρά τις αντιφάσεις και τα μπρος-πίσω, αυτό αναγνωρίζεται από παντού. Αυτό το λέω για τις απίστευτες μεμψιμοιρίες, τους αρνητικούς εξισωτισμούς και τη χλεύη που εμφανίζεται σαν κριτική κατά της κυβέρνησης, προκειμένου να εξωθηθεί σε παραίτηση, από ένα μέτωπο στο οποίο ανομολογητί συμπράττουν δυνάμεις και από τα αριστερά της κυβέρνησης.

• Εδώ είστε αντιμέτωποι με μια διπλή κριτική. Η Ν.Δ. σας κατηγορεί για καθεστώς τύπου Μαδούρο και οι πρώην σύντροφοί σας στη ΛΑ.Ε. σάς κατηγορούν ως «υποταγμένους και εθελόδουλους».

Δεν θα κάνω μια κριτική ως προς τις πολιτικές απόψεις που δεν εμπεριέχουν ακραίους υβριστικούς ή άκρως διχαστικούς προσδιορισμούς. Δυστυχώς από ορισμένες πλευρές, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από πλευράς συντρόφων της Αριστεράς, υπάρχουν και τέτοιου τύπου κριτικές.

Ως προς αυτές πρέπει να είμαστε όλοι αυστηροί, διότι είναι απολύτως απαράδεκτες. Μιλάω για ηθικές αιτιάσεις και αναφορές για προδότες κ.λπ. Αυτά τα πράγματα πιστεύω πως έχουν εξοβελιστεί από τον δημόσιο λόγο, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ακροατήριο για όλα αυτά. Απεδείχθη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και θα αποδειχθεί πολύ περισσότερο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Τύπος θα πρέπει να μείνει όρθιος

• Ως παλιός εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού, πώς βλέπετε αυτήν τη στιγμή την κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ;

Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, η οποία οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και στις δομικές αλλαγές στον τομέα της ενημέρωσης και την εμφάνιση του ίντερνετ. Εκτός αυτού υπάρχει και μια προϊούσα απαξίωση Μέσων στο κοινό τους, με αφορμή την πολιτική στάση που τήρησε ο καθένας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αυτή η ταυτόχρονη κατάσταση οδηγεί σε ασφυκτικές καταστάσεις. Πιστεύω ότι ο Τύπος θα πρέπει να μείνει όρθιος, είναι πολύ σημαντικός και διακριτός ο ρόλος του και θα πρέπει να υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία σε όλους για τις εφημερίδες γνώμης.

Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» διαμορφώνει ένα σημαντικό υπόδειγμα εναλλακτικής συνεταιριστικής δημοσιογραφίας, που μπορεί να είναι οδηγός και για άλλα εγχειρήματα στον χώρο. Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια μέσα στην κρίση που θα πρέπει να κάνει υπερήφανους πρώτα απ’ όλους όσους συμμετέχουν σ' αυτήν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Γυρίζουν την πλάτη στο «βάλτε πλάτη»
​Η πρόβα συναίνεσης που επιχείρησε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση συνάντησε την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση επεκτάθηκε και σε δύο άρθρα νομοσχεδίου του υπουργείου...
Γυρίζουν την πλάτη στο «βάλτε πλάτη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απάντηση Βούτση στην κριτική για το 2015
«Σημαία» έγιναν στα κυβερνητικά μέσα οι δηλώσεις του Νίκου Βούτση για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής να δίνει, σήμερα, στη δημοσιότητα δήλωση – απάντηση.
Απάντηση Βούτση στην κριτική για το 2015
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τα σκανδαλώδη δώρα στους ολιγάρχες αποτελούν αντικίνητρο για τις επενδύσεις»
«Η μείωση του συντελεστή κατά το ίδιο ποσοστό τόσο για τα ολιγοπώλια όσο και για τα μικρομάγαζα, την ώρα που η προπληρωμή παραμένει η ίδια για όλους,...
«Τα σκανδαλώδη δώρα στους ολιγάρχες αποτελούν αντικίνητρο για τις επενδύσεις»
ΒΟΥΛΗ
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
Εντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία - σκάνδαλο που έφερε κατεπειγόντως η κυβέρνηση. Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη...
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά διαμόρφωσε όρους νέας Μεταπολίτευσης»
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στο ξεκάθαρο διακύβευμα μεταξύ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο έναντι της «νεοφιλελεύθερης λαίλαπας» της...
«Η Αριστερά διαμόρφωσε όρους νέας Μεταπολίτευσης»
ΒΟΥΛΗ
Με ονομαστική ψηφοφορία όλα τα νομοσχέδια
Εφεξής για όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης θα διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και τόνισε ότι «είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η...
Με ονομαστική ψηφοφορία όλα τα νομοσχέδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας