Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γίνεται προσπάθεια οι εισφορές α' εξαμήνου του 2017 να μεταφερθούν στο δεύτερο»

«Εμείς θεσπίσαμε το αφορολόγητο για τους αγρότες»

INTIME

«Γίνεται προσπάθεια οι εισφορές α' εξαμήνου του 2017 να μεταφερθούν στο δεύτερο»

  • A-
  • A+

Απαντήσεις για ένα εύρος ζητημάτων δίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς ο αγροτικός κόσμος ετοιμάζεται να ξαναβγεί στους δρόμους.

Παραδέχεται το πρόβλημα με την καταβολή των εισφορών στον ΟΓΑ το α' εξάμηνο του 2017, ενημερώνει όμως ότι καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθούν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, ενώ αναφορικά με το φορολογικό των αγροτών αντιτείνει:

«Η διασφάλιση αφορολόγητου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε». Απευθυνόμενους στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την ύπαιθρο, αναφέρει ότι «έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να τους βοηθήσουμε», συμπληρώνοντας:

«Οποιος έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία τον καλώ να αναζητήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε θεσπίσει».

• Βαίνουμε προς νέες αγροτικές κινητοποιήσεις και, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε, αναμένονται τουλάχιστον σαν τις περσινές σε ένταση. Διαβάζοντας τα αιτήματα των παραγωγών, βλέπουμε ότι παραμένουν τα ίδια. Δεν δόθηκε καμία λύση;

Λύσεις στα περσινά αιτήματα δόθηκαν και οι αγρότες το ξέρουν. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές οι πολιτικές επιδιώξεις θολώνουν το τοπίο, αλλά πρέπει να σας πω ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού στα 25 σημεία που είχαν συζητηθεί πέρυσι υλοποιήθηκε σχεδόν κατά γράμμα.

Από τις ώς τώρα τοποθετήσεις των αγροτών που εμφανίζονται από τα μέσα ενημέρωσης να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων, δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων.

Εχουν προβλήματα; Και βέβαια έχουν, όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και οι υπόλοιποι Ελληνες. Για ακόμη μία φορά θέλω να τονίσω ότι οι αγρότες επιλέγουν οι ίδιοι τη μορφή του αγώνα τους. Δεν θα τους πω εγώ τι θα κάνουν.

Στην ομιλία μου στον προϋπολογισμό τούς κάλεσα σε διάλογο που, όπως γνωρίζουν, ποτέ από τη μεριά μας δεν ήταν προσχηματικός, για να βρούμε από κοινού τις λύσεις σε όσα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

• Ας εστιάσουμε στο φορολογικό. Σύμφωνα με τους αγρότες, η «πονηριά» κρύβεται στα τεκμήρια διαβίωσης. Για παράδειγμα: Αγρότης με 10.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώσει 2.120 ευρώ στον ΟΓΑ για το 2017, άρα του μένουν 7.880 ευρώ, δηλαδή κάτω από το αφορολόγητο όριο. Κανονικά δεν θα πλήρωνε φόρο, αλλά σε περίπτωση που είναι παντρεμένος και έχει ένα σπίτι 100 τ.μ., σύνηθες για τις αγροτικές περιοχές, θα φορολογηθεί για 12.000 ευρώ, βάσει τεκμηρίων. Με τα πρόσθετα χαράτσια, λένε, θα του μείνει περίπου το μισό εισόδημα. Τι απαντάτε;

Δεν υπάρχει καμιά πονηριά. Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για την πλειονότητα των αγροτών και το διασφαλίσαμε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου ορίου των 8.600 ευρώ.

Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016.

Η διασφάλιση αφορολόγητου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε. Είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο - μην το ξεχνάμε αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, εξετάζουμε την περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς την κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%, για να αποφύγουμε κάθε πιθανότητα εφαρμογής του τεκμηρίου.

Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τεκμήρια αφορούν όλους τους Ελληνες πολίτες και δυστυχώς όλοι σήμερα περνάνε δύσκολα…

• Διαμαρτύρονται επίσης για το ασφαλιστικό. Δεν συμφωνούν με την κατάργηση του ΟΓΑ, ενώ τους επιφυλάσσετε μια αύξηση των ασφαλίστρων αρκετά επώδυνη.

Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση προς τους δανειστές που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού.

Σε συνδυασμό δε με το φορολογικό, το 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους. Και η σύνταξή τους, από 145 ευρώ που είναι σήμερα (και το 2027 θα μηδενιστεί), θα φτάσει στα 384 ευρώ, συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρναν με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ. Εχω πει και το επαναλαμβάνω, ήταν ιστορική η μέρα αυτή για τον αγρότη. Εξασφάλισε Εθνική Σύνταξη.

Οντως υπάρχει ένα πρόβλημα με τις πληρωμές των εισφορών το πρώτο εξάμηνο του 2017, που επιβαρύνονται με τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Θα γίνει προσπάθεια αυτές του 2017 να μεταφερθούν όλες στο δεύτερο εξάμηνο, όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου.

• Πάντως οι φόβοι των αγροτών αποτυπώνονται σε μια φράση: ξεκλήρισμα. Μοιάζει να μην είναι υπερβολικοί όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωτογενής τομέας, από 25% του ΑΕΠ το 1980, σήμερα είναι στο 4%. Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές μπορούμε να μιλάμε για αγροτική ανάπτυξη; Πώς θα την πετύχουμε;

Ομως τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα γι’ αυτούς, αφού και το 2016 το εισόδημά τους συνεχίζει την ανοδική τροχιά του 2015, μετά από μια συνεχή μείωση τα προηγούμενα χρόνια.

Το αγροτικό επάγγελμα έχει δυνατότητες και προοπτική, αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό υπηρετούμε με το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για την ανάταξη και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Σας φέρνω ως παράδειγμα την κτηνοτροφία και ειδικά την αιγοπροβατοτροφία. Εχουμε ρίξει πολύ το βάρος εκεί γιατί είναι ένας τομέας που, με ναυαρχίδα τη φέτα, έχει μεγάλες προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

• Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο και την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού που γερνάει;

Με βασικό εργαλείο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουμε πραγματικές τομές. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να βοηθήσουμε τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους στο αγροτικό επάγγελμα.

Δεν θέλω εδώ να πω λεπτομέρειες, αλλά όποιος έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία τον καλώ να αναζητήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε θεσπίσει. Οσο για τη ρευστότητα, είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, όπως σε όλη την ελληνική οικονομία.

Σας αναφέρω όμως, ως μεγάλο βήμα, την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τη θέσπιση της «κάρτας του αγρότη» που ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με την Εθνική Τράπεζα και ακολουθούν κι άλλες.

• Βλέπουμε σε ορισμένα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να αυξάνονται οι δείκτες των εξαγωγών, αλλά σε πολλά βασικά είδη μένουμε ελλειμματικοί. Για αυτές τις περιπτώσεις τι πρωτοβουλίες θα πάρετε;

Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές εφέτος συνεχίζουν την ανοδική τροχιά του 2015, φτάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ.

Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2016 θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. τόνους. Η χώρα μας αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαντική παρουσία στις περισσότερες αγορές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ.

Μάχες όμως δίνουμε και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική, όπου για τη φέτα, για παράδειγμα, προβλεπόταν μετά τη μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν προϊόντα ως φέτα νότιας Αφρικής ή «Feta style» ή «feta type», ενώ εμείς καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν από τη λήξη της 5ετίας με στόχο την πλήρη προστασία.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενταση σε ημερίδα για την ΚΑΠ
Βάρος στην αιγοπροβατοτροφία και στους νεοεισερχόμενους αγρότες θέλει να ρίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την πρότασή του στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής...
Ενταση σε ημερίδα για την ΚΑΠ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού»
«Λίστα» πρωτοβουλιών για τον αγροτικό χώρο, ανάμεσα στις οποίες παρεμβάσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων, όπου «γίνεται πάρτι από τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται τους αγρότες και λυμαίνονται τον χώρο...
«Οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με ανθρώπους της παραγωγής»
Ενα πλέγμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών περιγράφει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, απευθύνοντας...
«Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με ανθρώπους της παραγωγής»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να συζητήσουμε με τους αγρότες μια μελλοντική παρέμβαση στο φορολογικό»
Τα θέματα πάνω στα οποία μπορεί να αποφέρει καρπούς ο διάλογος μεταξύ αγροτών και υπουργείου καταγράφει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η...
«Να συζητήσουμε με τους αγρότες μια μελλοντική παρέμβαση στο φορολογικό»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
«Μπλόκο» στην καθυστέρηση των πληρωμών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τους εμπόρους βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προωθώντας ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε...
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας