Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η χώρα είναι δεσμευμένη σε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να υλοποιηθεί»

«Η χώρα είναι δεσμευμένη σε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να υλοποιηθεί»

  • A-
  • A+

Δεσμευμένη σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει θεωρεί τη χώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας και στους υπευθύνους γι’ αυτό κατατάσσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εταίρους.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύει πως οι τελευταίοι δεν θα σταθούν εμπόδιο σε μια τεκμηριωμένη πρόταση από κυβέρνηση της Ν.Δ. για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων «που θα επιτρέψει με τη σειρά της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Δηλώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμβάλει «είτε επισήμως είτε ανεπισήμως, στην επίτευξη εθνικών στόχων», στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ για το ενδεχόμενο εκλογών εκτιμά ότι «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία».

• Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η νέα κυβέρνηση θέτει ως αποστολή της να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πιστεύετε πως αυτό είναι δυνατόν και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Πολύ φοβούμαι ότι η χώρα είναι δεσμευμένη, από την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και με τη συνυπευθυνότητα των εταίρων, σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, παρά τις μεγάλες θυσίες τις οποίες υφίστανται οι πολίτες.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, από τον οποίο δεν υπάρχει διέξοδος, με τις συγκεκριμένες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά και με αυτή τη συνολικά ακολουθούμενη πολιτική.

Η όλη κατάσταση επιδεινώνεται από ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπως δείχνουν η πρόσφατη εκλογή Τραμπ και το Brexit. Οπως άλλωστε έχει αποδειχθεί, ουδείς ανασχηματισμός μπορεί να διασώσει μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει την κατιούσα στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Αλλά και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού, όσον αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό.

• Η Ν.Δ. βοηθά τη χώρα ζητώντας συνεχώς εκλογές; Ακόμη κι αν γίνει κυβέρνηση, τι περισσότερο θα κάνει από τη σημερινή όταν το πλαίσιο το κανονίζουν οι δανειστές;

Από τη στιγμή κατά την οποία είναι πασιφανές ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, η δημοκρατική λύση είναι μία: κάλπη για να αποφασίσουν οι πολίτες.

Οσον αφορά τη Ν.Δ. έχουμε καταστήσει σαφές –και δεν διαπιστώνω τεράστιες αντιδράσεις από πλευράς εταίρων– ότι από την πρώτη στιγμή θα θέσουμε το ζήτημα της μείωσης των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία απαιτούνται από μία χώρα σε επταετή οικονομική κρίση.

Μια μείωση που θα επιτρέψει με τη σειρά της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως και τη μείωση του φόρου ακινήτων.

Από την εμπειρία μου στη διαπραγμάτευση ως υπουργός Ανάπτυξης, έχω διαπιστώσει ότι όταν ο στόχος παραμένει ο ίδιος, αλλά προτείνεις τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα διαφορετικά μέσα επίτευξής του, τελικά οι δανειστές δεν στέκονται εμπόδιο.

• Η κυβέρνηση δεν εισακούει, όπως φαίνεται, το αίτημά σας για εκλογές. Αν δεν πέσει σύντομα, από κάποια άλλη αιτία, δεν νομίζετε ότι η Ν.Δ. πρέπει να αλλάξει τακτική; Θα ζητάει καθημερινά ώς το 2019 εκλογές;

Σαφώς και δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις εκλογές, αν και τις επιζητούμε. Αλλά από τη δική μας πλευρά δεν θέτουμε σε δοκιμασία τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος, ούτε υιοθετούμε ακραίες αντιδράσεις. Το αντίθετο.

Οπως φάνηκε στην περίπτωση των διαμαρτυριών των αγροτών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, αποδοκιμάζουμε το κλείσιμο των δρόμων και την ομηρία των υπολοίπων πολιτών, παρότι ενδεχομένως έχουμε πολιτικό κόστος από αυτό.

Οι αιτίες που μας αναγκάζουν όμως να ζητούμε εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν. Εκτιμώ πάντως ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορεί από την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η καλύτερη λύση και για τον ίδιο και για τον τόπο αλλά και για την Ελληνική Δημοκρατία. Ας μη μας διαφεύγει ότι αν η εικόνα αδιεξόδου στο πολιτικό σύστημα παγιωθεί, ελλοχεύουν ακραία στοιχεία για να αξιοποιήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη κατάσταση.

• Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως θα οδηγηθούμε σε τέταρτο μνημόνιο αν δεν κλείσει γρήγορα η β΄ αξιολόγηση, αν δεν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του χρέους κι αν τα ελληνικά ομόλογα δεν μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αν συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση, πώς πιστεύετε πως πρέπει να συμβάλει η Ν.Δ. ώστε να μην έρθουν τα χειρότερα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε σύντομα προσφυγή στις κάλπες;

Υπάρχει ακόμη και χρόνος και τρόπος ώστε να αποφευχθεί το τέταρτο μνημόνιο. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει κάθε εθνική προσπάθεια είτε για το χρέος είτε για οτιδήποτε άλλο.

Να υπενθυμίσω ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είχε συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του Eurogroup, στις 27/11/2012 ήδη. Αλλά, αν και μία ρύθμισή του χρέους είναι καλοδεχούμενη, πρέπει να συνδυαστεί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, όπως στο μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να έχει βιώσιμο αποτέλεσμα και να μην επιστρέψουμε σε λίγα χρόνια στην ίδια κατάσταση.

Προσωπικά, δεν συμφωνώ με την επιλογή να κατευθύνονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς σημαντικό μέρος τους τουλάχιστον θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του ασφαλιστικού.

Σε ό,τι μας αφορά, επαναλαμβάνω ότι συμβάλλαμε, συμβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως, στην επίτευξη εθνικών στόχων. Να σας υπενθυμίσω τη στάση μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, παρά τις μεγάλες μας διαφωνίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

• Το ΕΣΡ επιτέλους συγκροτήθηκε. Αλλά γιατί δεν συμβάλατε από την αρχή στη συγκρότησή του και έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες; Πιστεύατε ότι συγκινεί τον ελληνικό λαό αυτό το ζήτημα και το κρατούσατε τόσο ψηλά στην πολιτική αντιπαράθεση;

Κατανοώ ότι το ζήτημα είχε προκαλέσει κόπωση στην κοινή γνώμη. Αλλά το ερώτημα αυτό πρέπει να απευθυνθεί στην κυβέρνηση, γιατί τα όσα «μετά κόπων και βασάνων» υποχρεώθηκε τελικά να δεχτεί, τα απέρριπτε μέχρι την Πέμπτη;

Από τη δική μας πλευρά δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε λόγω «κόπωσης» –παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση να βρεθεί μία λύση και παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας– την επιμονή της κυβέρνησης στο ίδιο σκεπτικό που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και την απόπειρα χειραγώγηση του ΕΣΡ.

Από την πλευρά μας αποδείξαμε με τη στάση μας στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων ότι όταν υπάρχει η διάθεση μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για να υπάρξει ένα minimum έστω συνεννόησης.

Ας μη μας διαφεύγει ότι συναινέσαμε στη συγκρότηση άλλων τεσσάρων ανεξάρτητων αρχών πρόσφατα και συμβάλαμε στο να μην υπάρξει εμπλοκή στη λειτουργία τους.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ν.Δ. να εκφράσει με συνέπεια τον χώρο του Κέντρου»
​«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» είναι η φράση με την οποία ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι δεν συνιστά κανένα άνοιγμα προς το Κέντρο, το οποίο πιστεύει πως πρέπει να...
«Η Ν.Δ. να εκφράσει με συνέπεια τον χώρο του Κέντρου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το μόνο αδίκημα είναι ότι είμαι εξάδελφος του πρωθυπουργού»
Ο ξάδελφος του πρωθυπουργού και προϊστάμενος του οικονομικού του γραφείου, Γιώργος Τσίπρας, απαντά στις κατηγορίες της Ν.Δ. υποστηρίζοντας πως το μόνο του αδίκημα είναι η συγγένειά του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Το μόνο αδίκημα είναι ότι είμαι εξάδελφος του πρωθυπουργού»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επενδύει στην καταστροφολογία
Στην καταστροφολογία και στον μηδενισμό επενδύει η Ν.Δ. όλη την αντιπολιτευτική τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση. Μιλώντας χθες στους τομεάρχες του κόμματος, ο Κ. Μητσοτάκης δεν άφησε την παραμικρή...
Επενδύει στην καταστροφολογία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εμείς το 2014 τα πήγαμε καλύτερα
Τίποτα το θετικό δεν βρήκε η Ν.Δ. στο αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές. Αντίθετα, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί αποτυχημένη αυτή την έξοδο που πραγματοποίησε η κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι...
Εμείς το 2014 τα πήγαμε καλύτερα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση κατάφερε και ένωσε τους δανειστές»
Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση η χώρα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε εκλογές, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας. Παραδέχεται ότι η εκκρεμότητα παραμένει και λόγω διαφωνιών των...
«Η κυβέρνηση κατάφερε και ένωσε τους δανειστές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολίτευση με κάθε μέσο
Η Ν.Δ. επιμένει στη με κάθε τρόπο φθορά της κυβέρνησης και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που σχολιάζει τον ανασχηματισμό και από το ότι συνεχίζει να επενδύει στα δημοσιεύματα του «Ελεύθερου Τύπου» για το...
Αντιπολίτευση με κάθε μέσο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας