Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Είναι αυτό Ευρώπη των δικαιωμάτων;»

Η Ανέτ Γκροτ, Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke

«Είναι αυτό Ευρώπη των δικαιωμάτων;»

  • A-
  • A+

Η Ανέτ Γκροτ, Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke, εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισκέφτηκε ξανά τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, όπως το κάνει συχνά τα τελευταία χρόνια, για να διαπιστώσει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οσα είδε την ανησύχησαν πολύ, όπως την ανησυχούν η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γερμανία, η ραγδαία υποχώρηση των δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη και οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

• Ποια ήταν η εμπειρία σας από τις επισκέψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς;

Με ανησύχησε πολύ το αίσθημα της ματαίωσης των προσφύγων. Μου το επιβεβαίωσε ένας στρατιωτικός στον Λαγκαδά. «Βλέπουμε ότι χάνουν κάθε ελπίδα», είπε.

Ζουν επί μήνες σε άθλιες συνθήκες, δεν προχωρούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, δεν λειτουργεί η μετεγκατάσταση. Είδα καταυλισμό στην Καβάλα χωρίς ηλεκτρικό από τον Μάιο, χωρίς ζεστό νερό για ντους.

Μπορεί να φανταστεί κανείς πώς είναι να κάθεσαι μετά τις έξι το απόγευμα στο σκοτάδι και στην παγωνιά; Είναι αυτό Ευρώπη των δικαιωμάτων; Φοβάμαι ότι αυτή η ματαίωση προετοιμάζει το έδαφος για να καλλιεργηθούν ακραίες ιδέες, ιδίως στους νέους.

Δεν είναι κρυφό ότι ορισμένες ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενες από θεοκρατικά κράτη της Μέσης Ανατολής, καλλιεργούν τη ρητορική του ριζοσπαστικού Ισλάμ και επιστρατεύουν κόσμο από τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Μοιράζουν ρούχα, ίσως και χρήματα, στους πρόσφυγες και κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους ώστε να τους χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να ερευνήσουν τι γίνεται πίσω από τη βιτρίνα τέτοιων οργανώσεων. Η λύση όμως είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διευκολυνθεί η οικογενειακή επανένωση.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες γυναίκες και παιδιά έχουν την οικογένειά τους στην Ευρώπη. Με ρώτησαν στο προξενείο της Θεσσαλονίκης: «Τι να κάνουμε αν δεν έχουν διαβατήριο;». Δώστε τους διαβατήριο, είπα, είναι εύκολο να αποδειχτεί η ταυτότητα των ανθρώπων. Αλλιώς τι; Θα ζουν για πάντα σ' έναν άθλιο καταυλισμό;

• Πώς εξηγείτε τις άθλιες συνθήκες παρ' όλο που φαίνεται ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα για τη φιλοξενία προσφύγων;

Χρήματα δίνονται πολλά, αλλά για τι; Εξοργίστηκα όταν είδα τόσες οργανώσεις του ΟΗΕ στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Πολύ μεγάλο ποσοστό της χρηματοδότησής τους πηγαίνει για διοικητικά έξοδα, μισθούς και βενζίνη.

Γιατί χρειάζονται τόσοι οργανισμοί με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες τη στιγμή που αναγκάστηκε ο ΟΗΕ να κόψει το διεθνές επισιτιστικό του πρόγραμμα; Πρόκειται για τεράστια οικονομική επιχείρηση στην πλάτη των προσφύγων.

Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές ΜΚΟ. Επισκέφθηκα έναν καταυλισμό στην Καβάλα. Πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων, όπου μάλιστα είδα μια νορβηγική εθελοντική οργάνωση να κάνει μαθήματα γιόγκα και αερόμπικ.

Αυτό λείπει από τους πρόσφυγες όταν δεν τρώγεται το φαγητό και δεν υπάρχει ηλεκτρισμός; Είναι ευκολότερο να δοθούν χρήματα για πολιτιστικές δραστηριότητες και όχι για ηλεκτρικό και υποδομές, κάτι που δημιουργεί τεράστιο κενό στη χρηματοδότηση.

Ας δούμε και το εξής: κάποιοι καταυλισμοί έχουν ιατρείο και γιατρό πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ δεν έχουν τίποτα τα διπλανά χωριά.

Ετσι βρίσκει έδαφος η καλλιέργεια μίσους. Αν επικεντρωνόμαστε στους πρόσφυγες και ξεχνάμε τους Ελληνες ή τους Γερμανούς που βρίσκονται σε ανάγκη, τότε κερδίζει η Ακροδεξιά, γιατί παίζει ακριβώς αυτό το χαρτί.

• Σας ανησυχεί η άνοδος της γερμανικής Ακροδεξιάς;

Με ανησυχεί βαθύτατα. Στη Γερμανία συμβαίνουν 800 ρατσιστικά επεισόδια καθημερινά. Αυξάνεται η ρητορική που μιλά για υγειονομική βόμβα, για εγκληματικότητα, για βιασμούς, ακόμα και αν είναι σκηνοθετημένα πολλά από αυτά.

Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μια μαζική επιχείρηση απελάσεων Ρομά από τη Γερμανία, κάτι που δεν είναι γνωστό διεθνώς, ενώ αρχίζουν και οι απελάσεις Αφγανών. Είμαι σίγουρη πως μια μέρα θα τιμωρηθούμε για όλα αυτά.

Ολη η Ευρώπη μετακινείται προς τα δεξιά. Ρίχνει τα ανθρώπινα δικαιώματα έξω από το παράθυρο. Το Διεθνές Δίκαιο και οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται.

Το μόνο που έχει μείνει είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων στη Δικαιοσύνη, αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Πρόκειται όμως για μια πορεία ορατή εδώ και μια δεκαετία, όταν προετοιμάζονταν τα μέτρα λιτότητας και οι νεοφιλελεύθερες εμπορικές συμφωνίες. Είναι ευκολότερο να περάσουν και να εφαρμοστούν μέσα σε αυταρχικές πολιτικές δομές παρά σε δημοκρατικές.

• Πώς βλέπετε την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό;

Μετά τις συλλήψεις των πολιτικών του HDP, πρέπει απαραιτήτως να ακυρωθεί και να επανεξεταστεί η θέση της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι δεν είναι ανεκτό στην Ευρώπη να φυλακίζονται δημοσιογράφοι και μέλη της αντιπολίτευσης.

Για το προσφυγικό, η λύση είναι μία: να υπάρξει νόμιμη πρόσβαση των προσφύγων στην Ευρώπη. Να τους δοθεί βίζα, να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου στην Ευρώπη, να τους παρασχεθεί στέγη. Ετσι θα κάναμε αν στη θέση των προσφύγων στην Τουρκία ήταν οι γονείς μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ασυλο σε όσους το δικαιούνται, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, παρουσιάζει στην «Εφ.Συν.» τις βασικές κατευθύνσεις υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, λίγο πριν γίνουν νόμος του κράτους. Μεταξύ άλλων,...
«Ασυλο σε όσους το δικαιούνται, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η ένταξη των προσφύγων αποτελεί βασική προτεραιότητά μας»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων που σχεδιάζει τώρα το υπουργείο κατά προτεραιότητα. Τοποθετείται σχετικά με τα πρόσφατα...
«Η ένταξη των προσφύγων αποτελεί βασική προτεραιότητά μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εξαιρετικά προβληματικές οι λογικές κλειστών συνόρων και αποκλεισμών»
Λίγο πριν από την κρίσιμη άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του,...
«Εξαιρετικά προβληματικές οι λογικές κλειστών συνόρων και αποκλεισμών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Με προβληματίζει η μυωπική στάση για το άσυλο»
Η Μαρία Σταυροπούλου μιλά στην «Εφ.Συν.», στην τελευταία συνέντευξη της θητείας της ως διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η υπηρεσία και για τα ανησυχητικά...
«Με προβληματίζει η μυωπική στάση για το άσυλο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Παραβιάζουμε τους νόμους που θεσπίσαμε για να εμποδίσουμε την επάνοδο του φασισμού»
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ μιλάει στην «Εφ.Συν.» λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για την πρώτη ελληνική προβολή του ντοκιμαντέρ «Sea Sorrow» που σκηνοθέτησε η ίδια. Θέμα του, όπως μας λέει, είναι η πολιτική της Ευρώπης...
«Παραβιάζουμε τους νόμους που θεσπίσαμε για να εμποδίσουμε την επάνοδο του φασισμού»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ας αναρωτηθούμε τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει η γκετοποίηση χιλιάδων ανθρώπων»
Ειδική έκθεση για το προσφυγικό εκπονεί αυτό το διάστημα ο Συνήγορος του Πολίτη, με ορίζοντα να την παρουσιάσει μετά το Πάσχα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του νέου Συνηγόρου, Ανδρέα Ποττάκη, για πιο...
«Ας αναρωτηθούμε τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει η γκετοποίηση χιλιάδων ανθρώπων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας