Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου

«Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη»

  • A-
  • A+

«Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπορεί να υποδυθεί τη λευκή περιστερά» επισημαίνει η Ράνια Σβίγκου, ενώ αναφερόμενη στην εφαρμοζόμενη πολιτική επισημαίνει ότι «είμαστε εδώ, όρθιοι, και αγωνιζόμαστε καθημερινά για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο από την εποπτεία».

Οσον αφορά τις εσωκομματικές τάσεις, υπογραμμίζει ότι «οι μηχανισμοί ανθίζουν όταν ατροφούν οι συλλογικές διαδικασίες», ενώ σημειώνει ότι «το πρόβλημα των δυνάμεων καταστολής στη χώρα μας είναι βαθύ και χρόνιο». Οσον αφορά δε τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη και στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα, σημειώνει ότι «οι κοινοί προγραμματικοί στόχοι και το κοινό αξιακό πλαίσιο» είναι απαραίτητα.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση βίας απέναντι σε διαδηλωτές δεν είναι ανεκτή. Σίγουρα ο εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας, η δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας όπου ο διαδηλωτής δεν θα φαντάζει ως εχθρός, είναι κάτι το οποίο απαιτεί συγκροτημένο σχέδιο, που θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του συνεδρίου όπως και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φτιάχνει τη δική του διαπλοκή. Η περίπτωση Καλογρίτσα έδωσε λαβές για τέτοια σχόλια...

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να ξεχαστεί από τους πολίτες η μεγάλη ιστορία διαφθοράς και διαπλοκής του κόμματός του. Εμφανίζεται στη Βουλή, δεν απαντά σε κανένα απολύτως ζήτημα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν βρίσκει ούτε μια λέξη να πει για τους συνεργάτες και ομοϊδεάτες του, που βαρύνονται με διάφορα σκάνδαλα, σιωπά για τη Siemens, διαψεύδει τον ίδιο του τον πατέρα για το «θαλασσοδάνειο» του «Κήρυκα» Χανίων.

Επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι δεν έχει το περιθώριο να υποδυθεί τη λευκή περιστερά (δεν χρειάζονται, άλλωστε, τρία πτυχία για να το αντιληφθεί κάποιος αυτό), θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος άμυνας είναι η σπίλωση, το «όλοι ίδιοι είναι». Οσον αφορά την περίπτωση Καλογρίτσα, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όποιος δεν τηρεί τους όρους του διαγωνισμού για τις άδειες, κηρύσσεται έκπτωτος. Οπως και έγινε.

• Είστε ικανοποιημένη με τη διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών;

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, αφενός μπαίνει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και αφετέρου εισρέουν στα ταμεία του κράτους εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε κοινωνικές δράσεις υπέρ των ασθενέστερων.

Η λυσσώδης προσπάθεια των καναλαρχών, σε σύμπνοια με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, για τη διατήρηση του καθεστώτος παρανομίας, ασυδοσίας και άνευ όρων κατοχής και εκμετάλλευσης ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες, δεν μας φοβίζει. Αντίθετα, διατρανώνει τη θέλησή μας να προχωρήσουμε στην προσπάθειά μας να επιβληθεί παντού η νομιμότητα, για χάρη του δημοσίου συμφέροντος.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενος στην εξουσία εφαρμόζει Μνημόνιο. Υπάρχει διέξοδος διαφυγής από αυτή την κρίση ταυτότητας;

Από τον Ιανουάριο του 2015 βρεθήκαμε σε έναν πόλεμο, δεχθήκαμε επιθέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε, αποδεχόμενοι σκληρούς όρους. Ούτε στιγμή δεν σκεφτήκαμε να φυγομαχήσουμε.

Είμαστε εδώ, όρθιοι, και αγωνιζόμαστε καθημερινά για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο από την εποπτεία. Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η πρώτη μας έγνοια η προστασία των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε περισσότερο η κρίση. Ημασταν και παραμένουμε αριστεροί, κι αυτό πρέπει κάθε φορά να το αποδεικνύουν οι πράξεις μας κι όχι τα λόγια.

Αριστερή πολιτική είναι η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η προστασία και η διεύρυνση των δικαιωμάτων και η εμβάθυνση της δημοκρατίας.

• Η διακριτή λειτουργία του κόμματος από την κυβέρνηση πώς μπορεί να εξασφαλιστεί; Για να το θέσουμε «ωμά», πρέπει η κυβέρνηση να ρωτά τον ΣΥΡΙΖΑ προτού κινηθεί;

Ενα ισχυρό, δημοκρατικό, μαζικό κόμμα, όπου κάθε μέλος του να θεωρεί ότι η άποψή του θα ακούγεται και θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, είναι στοιχεία απαραίτητα, όχι μόνο για την καλή λειτουργία του κόμματος, αλλά και για τη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση.

Το ζήτημα δεν τίθεται με όρους «άδειας». Τόσο το κόμμα όσο και η κυβέρνηση οφείλουν να υπηρετούν και να προάγουν ένα κοινά συμφωνημένο σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στον κοινωνικό μετασχηματισμό.

• Υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των εσωκομματικών τάσεων, αφήνοντας αιχμές για μηχανισμούς νομής εξουσίας. Συμφωνείτε;

Τα ρεύματα ιδεών είναι πλούτος για το κόμμα. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν οι εσωκομματικές τάσεις λειτούργησαν ως μηχανισμοί νομής εξουσίας. Δικλίδα ώστε να μη μετατρέπονται σε μηχανισμούς είναι η δημόσια και ανοιχτή λειτουργία τους, όπως και η ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας και η αναβάθμιση των διαδικασιών του κόμματος.

Οι μηχανισμοί ανθίζουν όταν ατροφούν οι συλλογικές διαδικασίες. Το ίδιο και ο παραγοντισμός και οι προσωπικές στρατηγικές.

• Υπάρχει πρόβλημα με την Αστυνομία; Σε ποιο βαθμό ευθύνεται ο αρμόδιος υπουργός;

Το πρόβλημα των δυνάμεων καταστολής στη χώρα μας είναι βαθύ και χρόνιο. Η αντιδημοκρατική παράδοση της «καχεκτικής», μετεμφυλιακής δημοκρατίας, αλλά και της χούντας, έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χρήση βίας απέναντι σε διαδηλωτές δεν είναι ανεκτή. Σίγουρα ο εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας, η δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας όπου ο διαδηλωτής δεν θα φαντάζει ως εχθρός, είναι κάτι το οποίο απαιτεί συγκροτημένο σχέδιο, που θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του συνεδρίου όπως και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Τα πρόσωπα έρχονται να υλοποιήσουν το συμφωνημένο σχέδιο.

• Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του για όσους έφυγαν κατά καιρούς από τις τάξεις του, είτε προς την Κεντροαριστερά είτε προς «αντιμνημονιακά» σχήματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να έχει –και έχει– τις πόρτες του διάπλατα ανοιχτές στην κοινωνία, στα συμφέροντα των υποτελών τάξεων, στους αδύναμους, τους πληττόμενους από την κρίση. Αυτό που μας απασχολεί κι αυτό που θεωρούμε ως πρώτο καθήκον μας είναι η θεμελίωση κοινωνικών συμμαχιών.

Η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα ζήτημα προσώπων, ούτε «καλών» ή «κακών», «αριστερών» ή «δεξιών» μεταγραφών. Η υποστήριξη κοινών προγραμματικών στόχων και το κοινό αξιακό πλαίσιο συνιστούν τις προϋποθέσεις για μια κοινή συμπόρευση.

• Το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά κάθε συνεργασία μαζί σας. Την ίδια ώρα ασκείτε κριτική σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Με ποιους θα συνεργαστείτε στο μέλλον;

Επιζητούμε ευρύτερες συνεργασίες ως προς μείζονα, επί μέρους θέματα, όπως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ και τον απομονωτισμό του, η συνεργασία με κόμματα που δεν απεμπλέκονται ούτε μετανιώνουν για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους αλλά, αντίθετα, μάλλον τείνουν να γίνουν παρακολούθημα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρικυμία στη Ν.Δ., αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση
Επιταχύνονται από σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Βλέποντας το αντίπαλο στρατόπεδο να βρίσκεται σε δίνη από τον αντίκτυπο της υπόθεσης Novartis, στο Μαξίμου συσπειρώνονται και...
Τρικυμία στη Ν.Δ., αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο καθένας θα κριθεί για τη στάση του στην υπόθεση και θα κριθεί αυστηρά»
Στο σκάνδαλο Novartis ο καθένας θα κριθεί αυστηρά «όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από τον νόμο», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συστήνει στον Αντώνη Σαμαρά «να θυμάται ότι είναι πρώην πρωθυπουργός...
«Ο καθένας θα κριθεί για τη στάση του στην υπόθεση και θα κριθεί αυστηρά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της Ν.Δ. αλλά η αποχή»
«Τα πιο δύσκολα τα ξεπεράσαμε» συμπεραίνει ο Πάνος Σκουρλέτης, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι καθυστέρησης της τρίτης αξιολόγησης και επισημαίνει ότι τα σχόλια περί «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών...
«Η απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της Ν.Δ. αλλά η αποχή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ κατά ριπάς κατά Καμμένου
Τον Πάνο Καμμένο συνεχίζει να «χτυπά» η Ν.Δ., χαρακτηρίζοντάς τον «υπουργό της ρουλέτας» και υποστηρίζοντας ότι «καίει την κυβέρνηση και σέρνει στην πλήρη απαξίωση τον κ. Τσίπρα». «Η Ν.Δ. έχει δίκιο. Η...
Πυρ κατά ριπάς κατά Καμμένου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δώρο στην κυβέρνηση» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ανάπτυξη για λίγους» σχολίασε η Φώφη
Σχετικά με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento» για «σχέδιο για να περάσουν τα δάνεια του κόμματος σε fund ώστε να χαθούν από τον χάρτη των τραπεζών», ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν έδωσε...
«Δώρο στην κυβέρνηση» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ανάπτυξη για λίγους» σχολίασε η Φώφη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»
Ενα τελεσίγραφο την πρώτη φορά προκαλεί εντύπωση και ανησυχία. Την τρίτη, θυμηδία και ερωτήματα. Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας της Eldorado Gold περί της αναστολής των εργασιών της δεν είναι πρωτόγνωρες, ενώ...
Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας