Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στόχος η έξοδος το 2018 από το Μνημόνιο και την επιτροπεία»

«Περιμένω να ακούσω από τον πρωυπουργό στοχευμένες δράσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φυσικά την αναπτυξιακή ατζέντα», λέει ο Πάνος Ρήγας, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Στόχος η έξοδος το 2018 από το Μνημόνιο και την επιτροπεία»

  • A-
  • A+

Από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «υπάρχουν πολλά σημεία που γίνονται πράξη» τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας και επισημαίνει ότι εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οι τάσεις πρέπει «να λειτουργούν αμιγώς πολιτικά και όχι ως μηχανισμοί νομής της εξουσίας»

• Σήμερα ο πρωθυπουργός πρόκειται να εξαγγείλει μια σειρά δεσμεύσεις. Τι διασφαλίζει ότι δεν θα δούμε ξανά την αποτυχία του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης»;

Είναι αλήθεια ότι στο δημοσιονομικό κομμάτι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες μας από τη στιγμή που καταλήξαμε στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα όμως, από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλά σημεία που γίνονται πράξη.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τους ψηφισμένους νόμους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, την απλή αναλογική, τις άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.

Περιμένω να ακούσω από τον πρωθυπουργό στοχευμένες δράσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φυσικά την αναπτυξιακή ατζέντα. Το αφήγημά μας για τη δίκαιη ανάπτυξη, το πώς αυτή θα επιτευχθεί, για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής, με σαφείς όμως τους μέχρι εκεί ενδιάμεσους σταθμούς.

• Συμπληρώνετε θητεία ως γραμματέα ενός χρόνου του κόμματος. Ο απολογισμός σας έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο;

Ηταν ένας πολύ πυκνός πολιτικά χρόνος. Το κόμμα βγήκε από τη διαδικασία της διάσπασης, ενώ την ίδια στιγμή κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη συνειδητή πολιτική απόφαση που πήραμε.

Να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που συνιστά προϊόν εκβιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αντιμέτωποι με τη λαίλαπα παραπληροφόρησης από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, κερδίσαμε τη μάχη της δημόσιας παρουσίας και της επαφής με την κοινωνία μέσα από σειρά μεγάλων εκδηλώσεων που οργανώσαμε και έχω την αίσθηση πως τελικά, παρά τις αδυναμίες μας, το πρόσημο είναι θετικό.

Πρόκειται για μια δύσκολη, καθημερινή μάχη που δίνουμε συλλογικά και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσανατολισμένος να μάχεται το παλιό πολιτικό κατεστημένο, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη και το μιντιακό σύστημα, που πάντα επιδίωκε να διαμορφώνει πολιτική γραμμή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση του 1ου Συνεδρίου του, είχε στόχο «την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης». Τώρα τι στόχο έχει;

Το κόμμα και η κυβέρνηση κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν συγκεντρώσει πολύτιμες εμπειρίες και έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεδομένα που προσδίδουν στην κοινωνία νέα, μόνιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά, απολύτως χρήσιμα στη διαρκή προσπάθεια για βαθιές τομές και ανατροπές.

Στόχος μας παραμένει η οριστική έξοδος το 2018 από τη μέγκενη των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας και η χάραξη του δρόμου μιας δίκαιης και βιώσιμης Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων εταίρων μας για την απομείωση του χρέους.

• Γίνεται αρκετή συζήτηση για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος. Παρενέβη ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, ώστε να αλλάξει μια απόφαση της κυβέρνησης και να κινηθεί σε θετική κατεύθυνση;

Η εμπειρία είναι για όλους μας πρωτόγνωρη, κατά συνέπεια είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο βελτιώνεται, υπήρξαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με απτό και θετικό αποτέλεσμα.

Η συμφωνία για μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην υπάρξουν νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς επίσης και το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συνολικά.

Η συλλογική λειτουργία κυβέρνησης-κόμματος-κοινοβουλευτικής ομάδας είναι το μοντέλο που ενισχύει την αποτελεσματικότητα και εξασφαλίζει την υλοποίηση του πολιτικού μας σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να διαμορφώσει ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης και σχέσης με την κοινωνία.

Το κόμμα είναι αυτό που έχει την υποχρέωση ως συλλογικός διανοούμενος να συμβάλλει στην αναδιάταξη των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δυνάμεων που θα είναι στον αντίποδα όλων όσοι επιδιώκουν την παλινόρθωση ακραίων νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών και την επαναφορά ενός διαβρωμένου αξιακού μοντέλου.

• Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν το μοντέλο και η λειτουργία των τάσεων. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την ίδρυσή του ένα πολυτασικό δημοκρατικό κόμμα. Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις αποτελούν πλούτο για εμάς και η δυνατότητα έκφρασής τους εντός του κόμματος συνιστά στοιχείο σεβασμού στην ελευθερία της γνώμης, είναι στοιχείο αριστερής αντίληψης και δημοκρατίας.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι οι τάσεις να λειτουργούν αμιγώς πολιτικά και όχι ως μηχανισμοί νομής της εξουσίας, είτε εντός είτε εκτός κόμματος. Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις της συγκυρίας απαιτούν από εμάς να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός και να κινηθούμε συλλογικά και δημοκρατικά.

Οφείλουμε να υπερβούμε τις αδυναμίες μας και να απευθυνθούμε προς την κοινωνία με μια ενιαία έκφραση άποψης, με έναν ενιαίο τρόπο που θα πείθει τους πολίτες ότι υπηρετούμε όλοι μας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο.

• Μήπως όμως με τις αλλαγές στις τάσεις εντυπώνεται ο αρχηγισμός στην ηγεσία του κόμματος;

Ο ειλικρινής και συλλογικός τρόπος λειτουργίας αποτελεί τη δικλίδα ασφαλείας απέναντι σε κάθε είδους μηχανισμούς εξουσίας και αρχηγισμό. Οι ανοικτές, δημοκρατικές, πλουραλιστικές διαδικασίες είναι αυτές που διασφαλίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Συμφωνούμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από μια διαδικασία σύνθεσης απόψεων στα όργανα του κόμματος και τα μέλη εμπλέκονται στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, διασφαλίζεται η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογική ευθύνη των οργάνων.

• Σας ενδιαφέρει να παραμείνετε στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ;

Η συμμετοχή μου στην Αριστερά δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη με το «ενδιαφέρον» για θέσεις. Η μάχη που δίνουμε σήμερα για την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών είναι μεγάλη, και μάλιστα στο πεδίο της εφαρμογής.

Είμαι πεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εφόσον η συλλογική λειτουργία, αξιακό στοιχείο της Αριστεράς, είναι πάνω από προσωπικές επιλογές. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Αριστερά δεν μας οφείλει, εμείς της οφείλουμε, όπως και όλοι μας οφείλουμε να υπηρετούμε την κοινωνία.

Η συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια δεν εξαρτάται από προσωπική στρατηγική. Ολοι θα αξιολογηθούμε για την αποτελεσματικότητά μας στην υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νίκος Παππάς: «Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό»
«Η θεωρία της αριστερής παρένθεσης στα μυαλά ορισμένων αμετανόητων είναι ακόμα ζωντανή» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Επικρατείας. Καταλογίζει στον Γ. Πανούση «ασάφειες, αντιφάσεις...
Νίκος Παππάς: «Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αν κάνουμε την κυβέρνηση αυτοσκοπό χάνουμε τον στόχο»
Αποχώρησε χτες από τον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία των στελεχών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στα στελέχη που αποχώρησαν περιλαμβάνεται και ο Ηλίας Παντελεάκος, μέχρι πρότινος γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος...
«Αν κάνουμε την κυβέρνηση αυτοσκοπό χάνουμε τον στόχο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ζητά από τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, "στηρίζω...
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η αιχμαλωσία στο ευρώ έφερε το 3ο μνημόνιο
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλάει στην «Εφ. Συν.» και υπογραμμίζει για την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ «όσους εκβιασμούς κι αν δεχόταν, έδινε όρκους πίστης και προσήλωσης στο ευρώ», επισημαίνοντας ότι...
Η αιχμαλωσία στο ευρώ έφερε το 3ο μνημόνιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ράνια Σβίγκου: «Ανοιξαν ρωγμές στο δόγμα της λιτότητας»
Οι καναλάρχες χρησιμοποιούν ως «ασπίδα προστασίας» τους εργαζομένους τους, υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ότι στη διαπραγμάτευση υποτιμήθηκε πως το Grexit συνιστά απειλή...
Ράνια Σβίγκου: «Ανοιξαν ρωγμές στο δόγμα της λιτότητας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»
Ο Νίκος Φίλης δεν μασάει τα λόγια του. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ήταν χειμαρρώδης, μίλησε για όλους και για όλα: για το Μακεδονικό, για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μα περισσότερο εξέφρασε τις...
«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας