Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Συμφέρει την Τουρκία η επιλογή του ευρωπαϊκού δρόμου»
Μάριος Βαλασόπουλος

«Συμφέρει την Τουρκία η επιλογή του ευρωπαϊκού δρόμου»

  • A-
  • A+

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από τον Πόντο, έφερε στη Βουλή το ζήτημα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που εκκρεμεί τουλάχιστον μία δεκαετία.

Επαναλαμβάνει την πάγια ελληνική θέση για άρση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο, με πρόσθετο επιχείρημα την ανάμιξη Τούρκων αξιωματικών από τα Κατεχόμενα στο πραξικόπημα.

Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» υπογραμμίζει πως για το συμφέρον όλων, τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν ό,τι συμφωνήθηκε για το προσφυγικό. 

⚫  Αλήθεια, γιατί δεν βγήκε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπως θα περίμενε κανείς; 

Δεν ξέρω τι ανακοίνωση και αν θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εις γνώσιν τους το γεγονός. Οι υπουργοί Φίλης και Παρασκευόπουλος είπαν το αυτονόητο: ότι είναι απαράδεκτη η διατάραξη της λειτουργίας. Και προσωπικά την καταδικάζω.

Θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο η όποια ενέργεια, χωρίς να προκαλέσουν το θρησκευτικό συναίσθημα ή να διακόψουν τη λειτουργία.

Με τον ίδιο τρόπο, είναι δυνατόν να μπει κάποιος σε ένα τζαμί και να μοιράσει φυλλάδια ή σε μια συναγωγή; Η θρησκευτική ελευθερία και η ανεμπόδιστη έκφρασή της είναι για μας αδιαπραγμάτευτες. 

⚫  Μιλάτε για τζαμί... μόλις φέρατε τη σχετική διάταξη προς ψήφιση. 

Οπως απορρέει και από το Σύνταγμά μας, έχουμε υποχρέωση να μπορούν όλοι οι Ελληνες πολίτες να ασκήσουν, ελεύθερα και σε ασφαλές μέρος, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των θρησκευτικών κοινοτήτων προστατεύονται από τον νόμο. Η έλλειψη τεμένους ήταν περισσότερο από εμφανής.

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δεν επέτρεψαν την ανέγερσή του εδώ και 10 χρόνια, φέρνουμε στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση. Είναι μια συλλογική δουλειά που κάνουμε εδώ και μήνες.

Με το που ψηφιστεί, το έργο θα ξεκινήσει αμέσως, στον Ελαιώνα, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθηναίων και παράλληλα θα γίνουν και άλλα έργα ανάπλασης του εκεί χώρου.

Η λειτουργία του τεμένους θα εναπόκειται σε ειδικό ίδρυμα, υπό τον έλεγχο του κράτους. Ο ιμάμης θα είναι σίγουρα απ' το μετριοπαθές Ισλάμ.

Το χειρότερο είναι ότι ήδη λειτουργούν τζαμιά που είναι άλλα νόμιμα, αλλά και πολλά παράνομα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εις βάρος της προστασίας των πολιτών.

Με την ολοκλήρωσή του, θα ενισχυθεί η διεθνής εικόνα της χώρας μας, καθώς η χώρα μας προβάλλεται ως παράγοντας διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, οπότε ένας λόγος παραπάνω για την κατασκευή του.

Ολοι πρέπει να μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, με αξιοπρέπεια. 

⚫  Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έχουμε νέα δεδομένα στην περιοχή. Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό και πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις στην Τουρκία; 

Το πραξικόπημα ουσιαστικά ανέδειξε πως οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από την Κύπρο και πως ο θεσμός των εγγυήσεων δεν είναι μόνον αναχρονιστικός, αλλά είναι και αναποτελεσματικός και δημιουργεί εμπόδια σε ένα ενιαίο κυπριακό κράτος.

Το πραξικόπημα και οι αναφορές για πιθανή εμπλοκή Τούρκων αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων ανέδειξαν το επιχείρημά μας πως αυτό το καθεστώς πρέπει να σταματήσει.

Προς το παρόν υφίσταται και λειτουργεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Εχουμε δείξει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας στο πραξικόπημα και αυτό εκτιμήθηκε, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που το καταδίκασε. 

Οσο απομακρυνόμαστε από τις πρώτες αντιδράσεις, νομίζω ότι όλο και περισσότερο θα γίνεται αντιληπτό στην Τουρκία πως είναι προς το συμφέρον της η στρατηγική επιλογή του ευρωπαϊκού δρόμου και η τήρηση της συμφωνίας. 

⚫  Ωστόσο υπάρχει και το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο. 

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το θέμα. 

⚫  Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα μπορεί να είναι «τυφλή», αλλά δεν είναι γρήγορη. Πρόσφατα είχαμε πολλαπλά περιστατικά με πρώτη, αλλά όχι και τελευταία, την υπόθεση της Siemens, που αναβλήθηκε η έναρξη της δίκης, με κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων. 

Η Μεταφραστική Υπηρεσία συνεργάζεται με πιστοποιημένους ιδιώτες μεταφραστές οι οποίοι δεν είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Ουσιαστικά, το υπουργείο είναι ο διαμεσολαβητής και ο εγγυητής για τη σωστή μετάφραση.

Η Μεταφραστική δεν είναι ούτε και υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την έννοια να διατάσσει τους μεταφραστές, δώστε μου τις μεταφράσεις αύριο. 

Εγινε προσπάθεια να φορτωθούν οι ευθύνες για το θέμα της αναβολής της δίκης της Siemens στη Μεταφραστική Υπηρεσία. Οι ευθύνες είναι αλλού.

Εστειλαν αρχικά για μετάφραση μέρος της δικογραφίας, που ήταν συνολικά περί τις 8.000 σελίδες, ενώ 1.000 σελίδες που ήρθαν για μετάφραση, δεν αφορούσαν αδικήματα που ήταν στην υπόθεση.

Εγινε μια προσπάθεια να φορτωθούν ευθύνες για να αποσεισθούν από κάπου αλλού και να αποδοθούν στη μετάφραση των κειμένων.

Εγιναν συγκεκριμένες παραλείψεις συγκεκριμένων ανθρώπων που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Για να γίνει η μετάφραση τόσων χιλιάδων σελίδων πρέπει να υπάρχει και ένας προγραμματισμός και εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν υποθέσεις που είναι πολύ μεγάλες σε όγκο μετάφρασης και είναι από το 2015, δίνονται στη Μεταφραστική Υπηρεσία στις 20 Ιουλίου για να μεταφραστούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ενώ μπορούσαν να το έχουν στείλει το βούλευμα από το 2015. Υπήρξε μια τεράστια καθυστέρηση από άλλους.

Πάντως, η Μεταφραστική Υπηρεσία θα ανταποκριθεί στο καθήκον της. 

⚫  Υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ; Μήπως μας προλάβουν εκλογές; 

Εκλογές δεν θα γίνουν, καθώς υλοποιούμε μια συμφωνία που μας έχει εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός να τη φέρουμε εις πέρας.

Το τρίπτυχο είναι κοινωνία-ανάπτυξη-θεσμικές αλλαγές.

Στο αναπτυξιακό επίπεδο έγκειται η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων (όπως το μετρό στη Θεσσαλονίκη που είχε κολλήσει για χρόνια), ο αναπτυξιακός νόμος και η διαφάνεια στις συμβάσεις.

Στο θεσμικό, έχουμε τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Στον κοινωνικό τομέα, εκεί είναι όλες μας οι προσπάθειες.

Πάντως, ναι, ο πρωθυπουργός θα πει κάτι νέο στη ΔΕΘ για την ανακούφιση των αδύναμων. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στήριξα το Brexit για να διευρύνω τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου»
Ο αντισυμβατικός Βρετανός υπουργός, εκ των πρωτεργατών του Brexit και πετυχημένος πρώην δήμαρχος Λονδίνου, μίλησε αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» για τους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς στην έξοδο από την...
«Στήριξα το Brexit για να διευρύνω τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η γεωπολιτική μας θέση είναι ισχυρότερη»
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην πρώτη έπειτα από πολλούς μήνες συνέντευξή του σε εφημερίδα, τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι η διατήρηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί εμπόδιο για τις...
«Η γεωπολιτική μας θέση είναι ισχυρότερη»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι στο πλευρό της Κύπρου
Ικανοποίηση για τα μέτρα κατά της Τουρκίας που αποφάσισε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ● Οι πρώτες επαφές του Ν. Δένδια στις Βρυξέλλες.
Ολοι στο πλευρό της Κύπρου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μιλάω και έχω στο πλευρό μου την Ε.Ε.»
Οποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει σοβαρό τίμημα, διεμήνυσε στην Αγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας, από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο.
«Μιλάω και έχω στο πλευρό μου την Ε.Ε.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τώρα από τα λόγια η Ε.Ε. περνά στις πράξεις»
Ως σημαντική νίκη για την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία η...
«Τώρα από τα λόγια η Ε.Ε. περνά στις πράξεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας