Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 18.4°
3 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.3°
2 BF
72%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 18.2°
3 BF
53%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 10.9°
1 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
16.3° 11.9°
0 BF
76%
Βέροια
Αίθριος καιρός
16°C
17.3° 15.0°
1 BF
65%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.9° 11.4°
2 BF
58%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.5°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 17.3°
4 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 19.9°
5 BF
68%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
63%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
51%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.7°
0 BF
94%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 16.5°
2 BF
79%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 23.8°
1 BF
57%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.6°
1 BF
59%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 13.3°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
18°C
19.7° 17.2°
1 BF
61%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
11°C
11.2° 11.2°
1 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου, 2023
Το Ιράν και η Ελλάδα έχουν σημαντικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σχολιάζει στην «ΕΦ.ΣΥΝ» ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί | Φωτ.: ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΗΡΓΑΝΟΣ

«Οι κυρώσεις για το Ιράν δεν θα επανέλθουν όταν φύγει ο Ομπάμα»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί, ήρθε στην Αθήνα για να προωθήσει την πολιτική, αλλά κυρίως την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης, όπως επισήμανε, επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ενεργειακή συνεργασία, η συνεργασία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και ο τουρισμός.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών παρευρέθη επίσης σε συνάντηση εργασίας με Ελληνες και Ιρανούς επιχειρηματίες, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Ο Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και συμμετείχε στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που κατέληξε στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στη Γενεύη.

• Ηρθατε στην Ελλάδα σχεδόν πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη. Ποιες συναντήσεις είχατε και ποια είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψής σας;

Θεωρούμε την Ελλάδα ως μια φίλη χώρα, σημαντική μέσα στην Ε.Ε. Αναφερθήκατε στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, η οποία ήταν μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη, συναντήθηκε με την ηγεσία και ανώτατους αξιωματούχους της χώρας, συνομίλησε για πολλά διμερή, αλλά και περιφερειακά και διεθνή θέματα. Το Ιράν και η Ελλάδα έχουν παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, σε όλα τα επίπεδα.

Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες που υπογράψαμε στην Τεχεράνη και ένα από τα σημαντικά έγγραφα ήταν ο οδικός χάρτης που συμφωνήσαμε.

Είχα πολλές επαφές και συνομιλίες στην Αθήνα, συζητήσαμε για θέματα που είχαμε θίξει στην Τεχεράνη, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Επίσης μίλησα σε ένα σεμινάριο Ελλήνων επιχειρηματιών.

Το Ιράν και η Ελλάδα έχουν σημαντικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά εδώ συζητήσαμε πώς θα διευρύνουμε αυτήν τη συνεργασία στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την ηλιακή και την αιολική.

Διερευνήσαμε πώς θα έρθουμε πιο κοντά και σε αυτά τα θέματα. Η ενέργεια είναι σημαντική και η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά σημαντικός εταίρος εισάγοντας ιρανικό αργό πετρέλαιο και τα ελληνικά διυλιστήρια είναι προσαρμοσμένα να διυλίζουν ιρανικό αργό. Αναζητούμε λοιπόν διεύρυνση της συνεργασίας μας σε αυτό το θέμα.

Το φυσικό αέριο είναι επίσης σημαντικό, συζητήσαμε την πιθανότητα να εξάγουμε στην Ελλάδα φυσικό αέριο σε μορφή LNG.

Ο τουρισμός είναι ακόμη ένα πεδίο συνεργασίας. Πρόσφατα η Τεχεράνη και η Αθήνα συνδέθηκαν με απευθείας πτήσεις της Aegean και της Mahan Air. Πέρα από την οικονομική σημασία του τουρισμού, είναι σημαντικό να επικοινωνούν οι πολίτες, να υπάρχουν επαφές μεταξύ των λαών και έτσι να δημιουργείται μια καλύτερη ατμόσφαιρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, μας ενδιαφέρει ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας και η Ελλάδα έχει πολύ καλές εταιρείες. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και πρέπει να σας πω ότι έχουν πολύ καλό επίπεδο και τεχνογνωσία.

Ομως και εμείς έχουμε καλές εταιρείες σε αυτόν τον τομέα και θέλουμε να συνεργαστούμε για αμοιβαία οφέλη. Το Ιράν έχει πολύ μεγάλο νεανικό πληθυσμό με πολύ καλές σπουδές σε πανεπιστήμια με διεθνή φήμη.

Ο βασικός σκοπός της επίσκεψής μου ήταν να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε στην Τεχεράνη, να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, να γίνει πιο συγκεκριμένη και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον.

• Η μετά τις κυρώσεις εποχή έχει αρχίσει για το Ιράν, αλλά αναρωτιέμαι αν εκτιμάτε πως μια νέα αμερικανική προεδρία θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας.

Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών να κρατήσουμε ό,τι συμφωνήσαμε, να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όλες οι πλευρές που υπέγραψαν, όλα τα θετικά. Είναι προς το συμφέρον του Ιράν αλλά και των άλλων να εφαρμοστεί η συμφωνία σωστά και με επιτυχία.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η συμφωνία να επανακαθοριστεί ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Δεν θα αποδεχτούμε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη να ανοίξει και πάλι το θέμα της συμφωνίας.

Εχουμε ακούσει από έναν Αμερικανό υποψήφιο πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) ότι θέλει να επαναφέρει το θέμα για επαναδιαπραγμάτευση. Εμείς δεν αποδεχόμαστε κάτι τέτοιο. Οπως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλά λέγονται, αλλά όταν εκλέγονται πρόεδροι συχνά κάνουν κάτι άλλο.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο έναν συγκεκριμένο πρόεδρο. Εχει διάρκεια η συμφωνία και η αμερικανική αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε να συνεχίσει να την εφαρμόζει.

Ολοι γνωρίζουν, και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, πως με το πέρας της θητείας του προέδρου Ομπάμα η συμφωνία δεν θα είναι στα χέρια του επόμενου προέδρου.

Η συμφωνία έχει υιοθετηθεί και ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, δεν αφορά μόνο μία χώρα. Τη συνυπέγραψαν όχι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι, (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Ε.Ε. Δεν μπορεί λοιπόν μία χώρα να αποφασίσει μόνη της επ’ αυτού.

• Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ σε σχέση με τη δράση του «Ισλαμικού κράτους»;

Το ζήτημα της Συρίας δεν επιδέχεται στρατιωτική λύση. Τα τελευταία πέντε χρόνια είδαμε τόσους θανάτους, εκπατρισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, καταστροφή χωρίς τέλος.

Κανείς δεν μπορεί να πει πως θα τελειώσει ο πόλεμος μέσα σε δύο-τρεις μήνες. Οσο δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος, δυστυχώς ο πόλεμος θα συνεχίζεται, θα συνεχιστούν οι απώλειες ανθρώπων, η καταστροφή και οι πρόσφυγες που θα έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες.

Οι εκτοπισμένοι από τη Συρία και σε μικρότερο βαθμό από το Ιράκ συρρέουν σε άλλες χώρες της περιοχής αλλά φτάνουν και στην Ευρώπη. Το «Ισλαμικό κράτος» επίσης, πέρα από τη δράση του στη Συρία και το Ιράκ, δρα και στην Ευρώπη, ακόμη και τις ΗΠΑ. Οσο ο πόλεμος στη Συρία θα συνεχίζεται, θα βλέπουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας πως πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος, όμως αυτή δεν είναι μια αντίληψη την οποία ενστερνίζονται όλες οι χώρες που έχουν μια επιρροή ή δράση στο εσωτερικό της Συρίας.

Ορισμένες χώρες συνεχίζουν να στηρίζουν τους τρομοκράτες στη Συρία, συνεχίζουν να τους παρέχουν στρατιωτική, οικονομική βοήθεια, πληροφορίες.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και να αλλάξουν πολιτική, να έρθουν στα συγκαλά τους. Αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, θα έρθει η ημέρα που οι τρομοκράτες θα στραφούν και εναντίον τους.

• Πώς θα είναι η Συρία τού αύριο; Θα μπορέσει να μείνει ενιαία χώρα; Και ποια είναι η στάση σας απέναντι στο μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ;

Το μέλλον της Συρίας θα πρέπει να το αποφασίσει ο λαός της Συρίας. Δεν πρέπει το Ιράν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να τους υποδείξει αν θα έχουν ένα ομοσπονδιακό μοντέλο ή κοινοβουλευτικό ή έναν ισχυρό πρόεδρο. Δεν είναι αποδεκτό στη σημερινή εποχή να επιβάλλουμε τη δική μας εξωτερική βούληση σε άλλες χώρες.

Ορισμένες χώρες επέμεναν όλα αυτά τα χρόνια στην απομάκρυνση ενός ατόμου από την εξουσία, τώρα, πρόσφατα, βλέπουμε αλλαγή στη στάση ορισμένων χωρών. Αυτές είναι καλοδεχούμενες αλλαγές, αλλά θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες πράξεις, ιδίως από χώρες που υποστήριξαν την τρομοκρατία στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Αυτό που πρέπει όλοι μας να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με την εξαίρεση των τρομοκρατών, οι οποίοι πρέπει να απομονωθούν και να περιθωριοποιηθούν πολιτικά, για να γίνει κατάπαυση του πυρός, να δημιουργηθεί στη συνέχεια μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της κυβερνητικής πλευράς και της αντιπολίτευσης και μετά από μια περίοδο να ψηφιστεί νέο Σύνταγμα και να γίνουν εκλογές.

Το ποιο θα είναι το νέο Σύνταγμα δεν είναι θέμα του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας ή άλλης χώρας. Δεν θα τους το υποδείξουμε εμείς.

Μην ξεχνάτε πως τα τελευταία πέντε χρόνια, με την εμμονή να απομακρυνθεί ο Μπασάρ αλ Ασαντ, προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και καταστροφή στη Συρία.

Ισως το νέο Σύνταγμα να προβλέπει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα όπου ο πρόεδρος θα έχει διακοσμητικό ρόλο. Η απόφαση θα είναι του λαού της Συρίας και οι άλλες χώρες θα πρέπει να στηρίξουν τη βούληση του συριακού λαού.

• Βλέπουμε πράγματι αλλαγές στην πολιτική ορισμένων χωρών. Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλέον τους Κούρδους αλλά και η Τουρκία, για παράδειγμα, κάνει λόγο για αλλαγές στην πολιτική της στη Συρία. Πώς βλέπετε αυτή τη νέα κατάσταση;

Πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν σχόλια που αναφέρουν πως θα μπορούσαν να αποδεχτούν να παραμείνει ο Μπασάρ αλ Ασαντ στην προεδρία για ένα διάστημα.

Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία επέμενε να απομακρυνθεί άμεσα και το έθεταν μάλιστα αυτό ως προϋπόθεση, ως όρο. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό ήταν λάθος γιατί επέμεναν σε κάτι που ήξεραν πως δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η πολιτική τους αλλάζει και αυτό είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη.

Οσο για τις άλλες χώρες που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη ομάδα (γκρουπ), θα πρέπει να προσέξουν να μη συμβάλουν στη διάλυση της Συρίας. Η διάλυση της Συρίας θα είναι μια κακή εξέλιξη για όλη την περιοχή.

Πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ενότητα, η εθνική κυριαρχία της Συρίας. Γιατί αν επιτρέψουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, όλη η περιοχή θα βυθιστεί σε αναταραχή και θα δυσκολευτούμε πολύ να τιθασεύσουμε την κατάσταση.

• Ωστόσο, το Ιρακινό Κουρδιστάν ετοιμάζεται για δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία του από το Ιράκ.

Δεν νομίζω ότι αυτή θα ήταν μια σοφή κίνηση από πλευράς των Κούρδων του Ιράκ. Υπάρχει ένα Σύνταγμα στο Ιράκ που μοιράζει την εξουσία, ο πρόεδρος του Ιράκ είναι Κούρδος, ο πρωθυπουργός σιίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σουνίτης.

Οσο αυτό το Σύνταγμα ισχύει, όσο ο λαός του Ιράκ -και δεν αναφέρομαι σε μία εθνότητα αλλά στο σύνολο του λαού της χώρας- υποστηρίζει αυτό το Σύνταγμα, τότε κάθε συζήτηση για έναν κατακερματισμό του Ιράκ θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οι κυρώσεις για το Ιράν δεν θα επανέλθουν όταν φύγει ο Ομπάμα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ