• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.5°C
  4 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 11.1°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 13.2°C
  3 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.7°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  82%

Η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου

«Η κυβέρνηση κινείται στην ίδια ρότα που κινήθηκαν οι προηγούμενες»

 • A-
 • A+

Η ανάδειξη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών σε πρώτη δύναμη στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τη διεύρυνση της εμπιστοσύνης των συναδέλφων γιατρών, επισημαίνει η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Αναγνωρίζει ότι οι συσχετισμοί στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ δεν ανατράπηκαν ριζικά, ενώ κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ότι κινείται στην ίδια ρότα που κινήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον χώρο της υγείας και καταγγέλλει, καθότι ψυχίατρος η ίδια, τη δραματική κατάσταση στον χώρο της ψυχικής υγείας.

• Για πρώτη φορά η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη, μεταπολιτευτικά, στην ΟΕΝΓΕ. Τι σηματοδοτεί αυτή η ανάδειξη της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε ένα σώμα όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί;

Η ανάδειξη της ΔΗΠΑΚ σε πρώτη δύναμη δείχνει ότι διευρύνεται η εμπιστοσύνη των συναδέλφων, ότι αναγνωρίζουν τη μαχητικότητα και την ανιδιοτέλεια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Ιδιαίτερα αναγνωρίζουν ότι η ΔΗΠΑΚ είχε ιδιαίτερη συμβολή για να αναπτυχθούν αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, στη συνεχιζόμενη επίθεση σε βάρος μας και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. σε μια περίοδο μάλιστα που οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού μάς καλούσαν να της δώσουμε πίστωση χρόνου, να τη στηρίξουμε στην εθνική προσπάθεια.

Δείχνει ότι ένα τμήμα των συναδέλφων έβγαλε συμπεράσματα και για τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλλιέργησαν αυταπάτες, που μας καλούσαν σε συλλαλητήρια στήριξης της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης που, όπως αποδείχτηκε, ήταν για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τα δικά μας.

Με αφορμή το σκέλος της ερώτησης που λέει ότι η ΔΗΠΑΚ είναι το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η ΔΗΠΑΚ είναι το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και παλεύουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νοσοκομειακών γιατρών και το δικαίωμα του λαού για δωρεάν υγεία.

Το διευκρινίζουμε γιατί πολύς λόγος γίνεται για «αριστερά» προεδρεία, για την ενότητα των «αριστερών δυνάμεων» στο κίνημα.

Μιλάμε για το κίνημα, για τα σωματεία. Τα σωματεία οφείλουν να ενώνουν τους εργαζόμενους στη βάση των κοινών τους συμφερόντων απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, και όχι να τους διασπούν ανάλογα με το αν είναι αριστεροί, δεξιοί κ.λπ.

Εδώ μπορούν να συναντηθούν όλοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη, φίλοι του ΚΚΕ ή όχι. Είναι άλλο πράγμα η αντιπαράθεση που γίνεται για τα αιτήματα, την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι αγώνες μας για να είναι αποτελεσματικοί.

• Ειδικότερα τι σηματοδοτεί, επίσης για πρώτη φορά, η ανάδειξη μιας γυναίκας στη θέση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ;

Από μόνο του το γεγονός δεν σημαίνει κάτι. Ωστόσο, με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να πω ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες εργαζόμενες αντιμετωπίζουν σύνθετες δυσκολίες, οικογενειακές υποχρεώσεις κ.λπ., που μπαίνουν τροχοπέδη στη συμμετοχή τους στους αγώνες.

Είναι ανάγκη ωστόσο να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους κρατούν μακριά από το κίνημα και να έχουν τη δική τους ιδιαίτερη συμβολή, αναδεικνύοντας και τα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα.

• Ποια είναι η κατάσταση στις δημόσιες δομές και οι επιπτώσεις τόσο στους απασχολούμενους σε αυτές όσο και στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας;

Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισης των υγειονομικών υπηρεσιών.

Αυτό έχει αποτέλεσμα την τεράστια οικονομική αιμορραγία των ασθενών, τη δραματική επιδείνωση της υγείας του λαού ταυτόχρονα με την απλήρωτη δουλειά, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τα τεράστια κενά στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εντατικοποίηση, την πνευματική, ψυχική και σωματική εξουθένωση των νοσοκομειακών γιατρών, που βλέπουν να απαξιώνεται καθημερινά ο επιστημονικός τους ρόλος, αφού τους στερούν τα μέσα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

• Πώς κρίνετε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στον χώρο της υγείας συνολικά;

Η κυβέρνηση κινείται στην ίδια ρότα που κινήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν αμφισβητεί ότι για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, πλευρά του οποίου είναι η υγεία.

Γι’ αυτό έχουμε τη μείωση των δαπανών για την υγεία του λαού, την ίδια στιγμή που ενισχύει με όλους τους τρόπους φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, ζεστό κρατικό χρήμα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το βασικό κριτήριο με το οποίο διαμορφώνει την πολιτική της είναι το «κόστος» και οι «αντοχές της οικονομίας». Αυτή είναι η μήτρα των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε υγειονομικοί και ασθενείς.

• Οι συσχετισμοί -παρά την πρωτιά της ΔΗΠΑΚ- δεν ανατράπηκαν ριζικά. Τι θα προσφέρει η ΔΗΠΑΚ από τη θέση της προέδρου;

Πράγματι, οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί. Εχουμε επίγνωση της κατάστασης και των δυσκολιών. Είμαστε όμως έτοιμοι να αξιοποιήσουμε όλες τις εφεδρείες που έχουμε για να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές εστίες σε κάθε νοσοκομείο. Εχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα, αναπτύσσονται αγώνες το τελευταίο διάστημα.

Είναι όμως αναντίστοιχοι της επίθεσης που δεχόμαστε. Πρέπει να δυναμώσουν. Είναι κρίσιμο ζήτημα να μην εθιστούμε στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, στη λογική του ρεαλιστικού και εφικτού και να διαμορφώσουμε ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.

Να μη δεχτούμε να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας για να έρθει η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση έχοντας την αυταπάτη ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα. Προϋπόθεση για να δοθεί λύση στα οξυμμένα προβλήματά μας είναι η κοινή δράση, η συμμαχία των νοσοκομειακών γιατρών, συνολικά των υγειονομικών με τους ασθενείς.

Λύσεις έξω από την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους σε σύγκρουση με την επιχειρηματική δράση και τα μονοπώλια δεν υπάρχουν. Αυτή η προοπτική πρέπει να δυναμώσει.

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι συνάδελφοι, να συμμετέχουν ενεργά ξεπερνώντας τις λογικές της ανάθεσης σε κάποιους «πεφωτισμένους» συνδικαλιστές.

• Είστε ψυχίατρος. Ποια είναι η κατάσταση στην ψυχική υγεία και πώς κρίνετε τις επιλογές της κυβέρνησης;

Η κατάσταση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι δραματική. Ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές με ελάχιστες ή καθόλου υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τραγικά κενά - ιδιαίτερα στις υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους και στις ψυχογηριατρικές υπηρεσίες, ο ιδιωτικός τομέας δεσπόζει. Αυτά δεν τα αμφισβητεί κανείς, ούτε και η κυβέρνηση.

Το θέμα είναι ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο αποδέχεται την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του κλεισίματος των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, αλλά προχωράει και ένα βήμα πιο μπροστά.

Με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει για την αλλαγή στην αρχιτεκτονική της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας ενισχύεται, αναβαθμίζεται ο ρόλος των επιχειρηματιών, των ΜΚΟ οι οποίοι θα συμμετέχουν στις επιτροπές που συστήνονται και θα συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προωθώντας τα συμφέροντά τους.

Η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της Ε.Ε. που θεωρεί τις ψυχικές ασθένειες πηγή απώλειας της παραγωγικότητας και προσπαθεί, με δεδομένη την κρατική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τις κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στο όνομα μάλιστα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, να διαχειριστεί τα εκρηκτικά προβλήματα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΟΕΝΓΕ: «πόλεμος» για την αλληλεγγύη...
Η αλληλεγγύη ανάμεσα στα συνδικάτα αναπτύχτηκε στην Ελλάδα απ’ την προπολεμική περίοδο. Ακολουθώντας αυτή την παράδοση, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας (Ε.Γ.) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών...
ΟΕΝΓΕ: «πόλεμος» για την αλληλεγγύη...
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Στοίχημα για όλους
Από τις προσεχείς εκλογές όλα δείχνουν ότι θα προκύψει νέο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό αφορά το σύνολο των κομμάτων. Οι παλιοί πρωταγωνιστές έγιναν κομπάρσοι και αγωνιούν. Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα αισθανθούν...
Στοίχημα για όλους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στηρίζουν -χωρίς ψευδαισθήσεις- την κυβέρνηση και τις επιλογές της
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρεί την υποστήριξη των πολιτών και μάλιστα χωρίς την ψευδαίσθηση πλήρους υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Ικανοποιημένοι είναι έξι στους δέκα από τις...
Στηρίζουν -χωρίς ψευδαισθήσεις- την κυβέρνηση και τις επιλογές της
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σταθερά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις
Κυρίαρχος ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς καταγράφεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Στο 5% η ποσοστιαία διαφορά των δύο κομμάτων σε νέα δημοσκόπηση...
Σταθερά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να ενισχυθούν άμεσα οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»
Κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα του, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, την υποχρεωτικότητα και το δημόσιο...
«Να ενισχυθούν άμεσα οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Ψεύδεται χοντρά η κυβέρνηση που λέει ότι δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει
«Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην πραγματική επίταξη των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία εξαντλεί την πυγμή της στην επίταξη ιδιωτών γιατρών» τονίζει το ΚΚΕ.
ΚΚΕ: Ψεύδεται χοντρά η κυβέρνηση που λέει ότι δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας