• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 8.4°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 2.0°C / 8.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 10.1°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.5°C / 7.2°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.0°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  62%

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Οι διαφορές ανάμεσα στις Εκκλησίες δεν επηρεάζουν τις σχέσεις των κρατών»

 • A-
 • A+

Την πεποίθηση ότι η απουσία του Πατριαρχείου της Ρωσίας από την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στην «Εφ.Συν.», παίρνοντας παράλληλα σαφείς αποστάσεις από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο παρασκήνιο.

Ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει πως η Σύνοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, σε μια περίοδο που οι θρησκευτικοί παράγοντες συνεισφέρουν στη διπλωματία με το κύρος και την επιρροή τους, ενώ τάσσεται υπέρ του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου ως απάντηση στον κίνδυνο αναβίωσης της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.

⚫  Πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η διοργάνωση της Αγίας Μεγάλης Συνόδου Ορθοδόξων Εκκλησιών στη χώρα μας;

Για να κατανοήσει κανείς το πόσο σημαντική είναι η πραγματοποίηση αυτής της Συνόδου στη χώρα μας, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, ενώ είναι η πρώτη συνάντηση όλων των ορθόδοξων προκαθήμενων και επισκόπων μετά το Σχίσμα του 1054 μ.Χ. Στη Σύνοδο συμφώνησαν να μετέχουν όλοι οι προκαθήμενοι (Πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι) από τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500.

Η χώρα μας λοιπόν προβάλλεται διεθνώς, για ακόμη μία φορά, ως κέντρο διαλόγου, σύνθεσης και ενότητας και ως «θεσμικό» και «ιστορικό» κέντρο της χριστιανοσύνης.

Ταυτόχρονα ενισχύονται οι ήδη πολύ καλές σχέσεις της με τα παγκόσμια θρησκευτικά κέντρα και με τις χώρες όπου αυτά εδράζονται.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο όπου στον παγκόσμιο επαναπροσδιορισμό των διακρατικών ή διαπολιτισμικών σχέσεων οι θρησκευτικοί παράγοντες συνεισφέρουν στη διπλωματική διαδικασία με το κύρος και την επιρροή τους και σε μια περίοδο που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις εμφανίζονται ως καθοριστικής σημασίας στην παγκόσμια σκηνή.

⚫  Ποιες ενέργειες έγιναν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον συντονισμό των φορέων και την προετοιμασία της διεξαγωγής της;

Η επιτυχής πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου έτυχε όχι μόνο της προσοχής και φροντίδας από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, αλλά και του ζωηρού ενδιαφέροντος και παρακολούθησης τόσο εκ μέρους του πρωθυπουργού, αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εδώ και μήνες έχουμε συστήσει και λειτουργεί μια άτυπη επιτροπή υπό την προεδρία του αρμόδιου ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, με εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο από δεκατρία υπουργεία και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η οποία συντονίζει, οργανώνει και παρέχει την οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην πραγματοποίηση της Συνόδου.

Ταυτόχρονα λειτουργεί και στην Κρήτη τοπικά άλλη αντίστοιχη επιτροπή με μεγάλο μέρος της ευθύνης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου αλλά και τα συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες και στους εργαζομένους για τον κόπο, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλουν -όχι μόνο από καθήκον αλλά και από αγάπη- για την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών της συνόδου.

⚫  Τα εσωτερικά ζητήματα που ανέκυψαν μεταξύ των Εκκλησιών και οι ακυρώσεις κάποιων συμμετοχών επηρεάζουν τον σχεδιασμό των ελληνικών αρχών;

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι εκκλησιαστικό γεγονός, οπότε κάθε δική μας υποστήριξη έγκειται στο τεχνικό επίπεδο και δεν εισχωρούμε σε άλλα ζητήματα.

Εμείς σχεδιάζουμε ως εάν παρευρίσκονται όλοι και ελπίζω να παρευρεθούν όλοι.

Εάν τελικά υπάρξουν απουσίες, μικρές τροποποιήσεις ήδη έχουν προβλεφθεί.

⚫  Η διατάραξη των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας θα έχει αντίκτυπο και στις ελληνορωσικές σχέσεις;

Οι οποιεσδήποτε διαφορές ανάμεσα στις Εκκλησίες δεν επηρεάζουν τις σχέσεις των κρατών μεταξύ τους.

Θα σας έλεγα ότι, τουναντίον, σε πολλές περιπτώσεις δυναμώνουν τη συνεργασία με αντικείμενο την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσά τους. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…

Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι διαχρονικές, παραδοσιακές και σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά την κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στη χώρα μας.

Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι ήδη διανύουμε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας, με πλήθος πολιτιστικών, και όχι μόνο, εκδηλώσεων και στις δύο χώρες.

⚫  Η πρόσφατη κοινή παρουσία του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λέσβο, μαζί με τον πρωθυπουργό, έδωσε ισχυρά μηνύματα και συμβολισμούς. Είναι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης η ενίσχυση του διαθρησκειακού διαλόγου;

Φυσικά, γιατί οι αξίες της αγάπης, του σεβασμού στον συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης είναι πιο αναγκαίες παρά ποτέ. Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τους Ελληνες με αλληλεγγύη το υπενθύμισε σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ο κίνδυνος της αναβίωσης της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού στον πυρήνα της πολιτικής δράσης ακόμα και στο κέντρο της Ευρώπης καθιστά απαραίτητη την ενίσχυση του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου ως ανάχωμα σε ό,τι προσπαθεί να ξαναρθεί στο προσκήνιο μέσα από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας.

Η καλύτερη απάντηση στη ρητορική του μίσους, τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό είναι ένας νέος ανθρωπισμός και γι’ αυτόν πρέπει όλοι, με πρώτη την Ευρώπη, να εργαστούμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχίζει η Σύνοδος, ανεβαίνουν οι τόνοι
Με επικρίσεις για τους αδικαιολογήτως απόντες ξεκινά η Πανορθόδοξη Σύνοδος στα Χανιά • «Η απόφαση κάποιων εκκλησιών να μη συμμετάσχουν επισκιάζει το νόημα του ιστορικού γεγονότος» δήλωσε ο Οικουμενικός...
Αρχίζει η Σύνοδος, ανεβαίνουν οι τόνοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυρίαρχος ο Βαρθολομαίος
​Ενισχυμένος στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και επί της ουσίας εντός του πληρώματος της Εκκλησίας βγαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το πέρας της Πανορθόδοξης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων. Μετά...
Κυρίαρχος ο Βαρθολομαίος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Μόσχα αμφισβητεί τα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου»
Για ξεκάθαρη πρόθεση του Πατριάρχη Μόσχας να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριάρχη μιλά στην «Εφ.Συν.» ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην Αγία και...
«Η Μόσχα αμφισβητεί τα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το θαύμα της Παναγιάς;
Ισως να ήταν ένα καλοπρογραμματισμένο σχέδιο του προέδρου Ερντογάν να φανεί σαν κίνηση «θεάρεστη» παραμονές 15αύγουστου, ίσως απέδωσε η «αθόρυβη ελληνική διπλωματία», όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς...
Το θαύμα της Παναγιάς;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λήξη με ιερές διαφωνίες
Με συμβιβασμούς μεταξύ των Eκκλησιών και με πλούσια παραγωγή νέων «ντοκουμέντων» της Ορθοδοξίας έληξε και τυπικά χθες η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, στο Κολυμπάρι Χανίων. Η πανηγυρική ανάγνωση του Μηνύματος της...
Λήξη με ιερές διαφωνίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλείνει» το θέμα των Νέων Χωρών
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ανακήρυξης της αυτονομίας των Εκκλησιών αυτών ούτε και επιστροφής τους στη διοικητική δικαιοδοσία του...
«Κλείνει» το θέμα των Νέων Χωρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας