Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ν.Δ. επιδίδεται σε στοχοποιήσεις και σε «δολοφονία» χαρακτήρων

«Η Ν.Δ., συνεπής στον αντιμεταρρυθμιστικό οίστρο μιας ορισμένης Δεξιάς, επιτίθεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γιατί θέλει ένα σχολείο ακραίου ανταγωνισμού, με τους μαθητές "πελάτες"», σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης

INTIME/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Ν.Δ. επιδίδεται σε στοχοποιήσεις και σε «δολοφονία» χαρακτήρων

  • A-
  • A+

«Η Ν.Δ. αναζητά εναγωνίως ατζέντα, πότε αντιγράφοντας τα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου και πότε μεταναστεύοντας στη Βενεζουέλα και στη Χιλή του αλήστου μνήμης Πινοτσέτ» επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ασκήσει αντιπολίτευση με «κανόνες και… αισθητική».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του για την επικείμενη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε», υπογραμμίζει ότι «αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάζουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής ανησυχούν και ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο». Δεσμεύεται δε ότι «η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους», καθώς «πρόκειται για στοίχημα τριακονταετίας».

• Τις τελευταίες εβδομάδες συνδέθηκε το όνομά σας με δημοσιεύματα για την «κατάργηση των ολοήμερων σχολείων», τα «βασιλόπουλα» και τα «δίδακτρα στα πανεπιστήμια». Τελικά αποδείχτηκε ότι η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική. Γιατί χρησιμοποιούνται τέτοια μέσα για να σας επιτεθούν;

Παραλείψατε τους ανάλογης σοβαρότητας ισχυρισμούς πως «ο Φίλης θα καταργήσει τα φωνήεντα». Λίγο ακόμη και θα ισχυριστούν πως ο Φίλης θα καταργήσει το «Π», δηλαδή, τους «Παραιτηθείτε»! Οσο για το νέου τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, την Τρίτη θα επισκεφθώ ένα τυπικό σχολείο της επαρχίας.

Σήμερα, πέρα από τους δασκάλους και έναν γυμναστή, δεν έχει τίποτα άλλο. Από του χρόνου αυτό το σχολείο θα έχει Αγγλικά σε όλες τις τάξεις, Πληροφορική, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή. Θα είναι ένα πιο πλούσιο σχολείο. Ενα σχολείο ισότητας και ποιότητας.

Θα το επισκεφθώ ξανά τον Σεπτέμβριο να δω τις αλλαγές και θα δικαιούμαι να αναρωτηθώ κι εγώ με τη σειρά μου τι θα έχουν να πουν τότε όσοι σήμερα με παρουσιάζουν ως Ηρώδη που καταπίνει Δημοτικά σχολεία και κλείνει νηπιαγωγεία. Η Ν.Δ., συνεπής στον αντιμεταρρυθμιστικό οίστρο μιας ορισμένης Δεξιάς, επιτίθεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γιατί θέλει ένα σχολείο ακραίου ανταγωνισμού, με τους μαθητές «πελάτες».

• Πρόκειται απλώς περί στοχοποίησης ενός συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης από συγκεκριμένα κέντρα; Ορισμένοι θεωρούν ότι έχετε προβεί και σε «άστοχες» δηλώσεις κατά καιρούς...

Πρόκειται για συστηματική στοχοποίηση των υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού. Η Ν.Δ. είναι ιδιαιτέρως ευφάνταστη όταν πρόκειται να εκτοξεύσει κοσμητικά επίθετα εναντίον της κυβέρνησης και επιδίδεται μαζί με τον κίτρινο Τύπο σε αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης που αποκαλείται «δολοφονία χαρακτήρων».

Οπως λέει συχνά ο κ. Μητσοτάκης, είμαστε όλοι ανίκανοι, τυχοδιώκτες, ιδεοληπτικοί, ψεύτες, διεφθαρμένοι και, το χειρότερο, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μας στηρίζει είναι «αδαής». Λυπάμαι πολύ όταν βλέπω έναν νέο άνθρωπο, με αστική παιδεία και από σπίτι, να καταφεύγει διαρκώς σε χυδαιότητες απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του. Δεν του πάει και δεν θα του βγει.

Καλή η αντιπολίτευση, κύριε Μητσοτάκη, αλλά, ας ασκείται με κανόνες και… αισθητική! Οσο για τις τυχόν άστοχες δηλώσεις μου, προφανώς, στην ώρα της μάχης μπορεί να έχω πει πράγματα για τα οποία στη συνέχεια μετάνιωσα. Επαναλαμβάνω: στην ώρα της μάχης, όχι στα μετόπισθεν ή στο παρασκήνιο.

• Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η τοποθέτησή σας για την επικείμενη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε». Είπατε ότι κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής επειδή είναι κίνημα «φαντομάς». Κάτι αντίστοιχο δεν υποστήριζαν οι κυβερνώντες το 2011 για το κίνημα των πλατειών;

Η πολιτική καχεξία, η ένδεια προτάσεων και θέσεων αναγκάζουν τη Ν.Δ. να αναζητά εναγωνίως ατζέντα, πότε αντιγράφοντας τα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου και πότε μεταναστεύοντας στη Βενεζουέλα και στη Χιλή του αλήστου μνήμης Πινοτσέτ, αντλώντας από εκεί ιδέες για τα εδώ «κινήματα της κατσαρόλας».

Κοιτάξτε, ορισμένα κινήματα των δήθεν ανώνυμων και ακομμάτιστων με τις κατσαρόλες, τις γραβάτες ή τις γόβες, την εθνοκαπηλία και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι, αν αφεθούν χωρίς αντίλογο, μπορεί να επιβάλουν τη στρατηγική της έντασης και της δίχως όρια πόλωσης στην πολιτική ζωή και να εξελιχθούν σε θερμοκήπιο της αντιπολιτικής ή ακόμη και σε μοχλούς αντιδημοκρατικών εξελίξεων.

Το είδαμε παλιότερα, το βλέπουμε και σήμερα, στη Γερμανία π.χ., όπου η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεπήδησε μέσα από κινητοποιήσεις πολιτών ως διασταύρωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία. Αυτά, ναι, είναι αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάζουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής και δεν ανησυχούν μόνο εμένα, αλλά και ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο, που σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον εναγκαλισμό του κ. Μητσοτάκη με τα λουλούδια της Ακροδεξιάς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ως προέκταση του «Μένουμε Ευρώπη», κατασκευάζεται το πολιτικό υβρίδιο αυτού που αποκαλείται «ακραίο Κέντρο» με τη σκληρή Δεξιά. Προφανώς, εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία, το οποίο κανείς από την Αριστερά δεν αμφισβητεί, αλλά με κάτι άλλο.

• Και οι «αγανακτισμένοι»;

Η σύγκριση με τους «αγανακτισμένους», που, σημειωτέον, καταγράφηκαν ως ένα ορμητικό προοδευτικό κίνημα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, δεν έχει καμία βάση. Τότε, στην πλατεία Συντάγματος, η ύπαρξη μιας μειοψηφικής «πάνω πλατείας» με εθνικιστικά συνθήματα εξουδετερωνόταν από την υπερπολλαπλάσια δύναμη ενός τεράστιου πλήθους λαϊκής και δημοκρατικής κινητοποίησης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.

Η κινητοποίηση αυτή αναζήτησε, στη συνέχεια, δημοκρατική-αριστερή έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, γιατί πολλά λέγονται από διάφορους επιτήδειους, που συκοφαντούσαν το κίνημα των «αγανακτισμένων» και επιδοκίμαζαν την άγρια αστυνομική καταστολή εναντίον του, ότι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν συμμετείχε στις τότε πλατείες, αλλά τις είχε καταγγείλει στα έντυπά της ως «καρναβάλι» και «πανηγυράκι».

Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ του σημερινού κινήματος, που έπαψε να είναι «φαντομάς» από την ώρα που το αγκάλιασαν η Ν.Δ. και ο ακροδεξιός της περίγυρος, και των «αγανακτισμένων» του 2011, που ανέδειξαν χωρίς φτιασιδώματα και με πολλές αντιφάσεις τον πόνο και το τρομακτικό πρόσωπο της κρίσης και της κοινωνικής συντριβής.

• Στελέχη του Μαξίμου επιτέθηκαν στη Ν.Δ. για το αίτημά της να παραιτηθείτε, ωστόσο χαρακτήρισαν «προσωπικές» τις απόψεις σας για το συγκεκριμένο θέμα. Ορισμένοι μίλησαν για «άδειασμα» από το πρωθυπουργικό περιβάλλον...

Το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι αυτονόητο και αναφαίρετο. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περί αδειάσματος είναι ευσεβείς πόθοι ορισμένων. Θα συμβούλευα όσους κρατούν την αναπνοή τους μέχρι να παραιτηθώ να μην το κάνουν. Θα σκάσουν από ασφυξία. Ούτε να περιμένει τέτοια δώρα από εμένα ο κ. Μητσοτάκης.

• Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους «κινήματα» -τύπου «κατσαρόλας», όπως είπατε- μπορούν να επιτύχουν τον σκοπό τους ή είναι απλά «τουφεκιές στον αέρα»;

Το κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι το σχέδιο Β' της Ν.Δ. Αφού απέτυχαν οι απαράδεκτες προεκλογικές κινήσεις για την πρόκληση bank run, αφού έκλεισε οριστικά το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταφεύγει τώρα στη διαμόρφωση ενός «κινήματος κατσαρόλας», που θα εκμεταλλεύεται καθημερινά τα υπαρκτά προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών τάξεων, τα οποία δεν λύνονται προφανώς από τη μια στιγμή στην άλλη.

Δείτε, επίσης, πώς λειτουργούν σωρευτικά στα παραπάνω οι συνθήκες που επικρατούν στη Δικαιοσύνη με τη συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων. Εκατοντάδες χιλιάδες οι αναβολές και μεταξύ αυτών οι δίκες για τεράστια σκάνδαλα, για υποθέσεις κρίσιμης σημασίας για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και για εργατικές διεκδικήσεις.

Στο πλάι όλων αυτών η συνήθης προπαγανδιστική μηχανή της διαπλοκής των χρεοκοπημένων ΜΜΕ, που τα δίνουν όλα για να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας και ασφυξίας για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Για να αποδειχθούν «τουφεκιές στον αέρα» τα σχέδια αυτά και για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι μεθοδεύσεις για την «αριστερή παρένθεση», πρέπει οι δημοκρατικοί πολίτες και ο κόσμος της Αριστεράς να είναι καλά πληροφορημένοι και προετοιμασμένοι για τις αναμετρήσεις που μας περιμένουν.

Αυτό το μήνυμα θέλησα να στείλω με την παρέμβασή μου και νομίζω ότι ελήφθη με ευκρίνεια.

• Το ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης;

Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποδειχθεί, υπό προϋποθέσεις, μια ευκαιρία για ριζικές αλλαγές με στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατίας παντού.

Με την κατοχύρωση της απλής και άδολης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Με την καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας, όπως τα νομοθετικά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία. Με την καθιέρωση ανώτατου ορίου στη θητεία των βουλευτών.

Κεντρική θέση στη συνταγματική αναθεώρηση κατέχει η διαμόρφωση νέων σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία. Πρόκειται για προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Πάντως, να μη μας διαφεύγει ότι το ισχύον Σύνταγμα αντανακλά τους πιο θετικούς για τις λαϊκές και κοινωνικές διεκδικήσεις εθνικούς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς της εποχής της Μεταπολίτευσης. Είναι, δηλαδή, ένα «ροζ» Σύνταγμα, όπως το έχουν χαρακτηρίσει οι πιστωτές.

Γι' αυτό και οι νεοφιλελεύθεροι, σε αντιστοιχία με τη συντηρητική μετατόπιση στην Ευρώπη, εμφανίζονται επειγόμενοι για τη συνταγματική αναθεώρηση, προφανώς, για να υπάρξει συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού με τη διάλυση των δημόσιων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Χρειάζεται, λοιπόν, πριν προχωρήσουμε, στάθμιση του συσχετισμού δύναμης, όπως εύστοχα προειδοποίησε χθες η συνταγματολόγος Ιφιγένεια Καμτσίδου στην εφημερίδα «Η Εποχή».

• Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε. Το επόμενο σχολικό έτος θα βρει τα σχολεία με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό;

Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους. Πρόκειται για στοίχημα τριακονταετίας. Εχουμε δεσμευτεί γι' αυτόν τον στόχο στη Βουλή και εργαζόμαστε σκληρά και με σχέδιο για να τον επιτύχουμε.

Και φέτος, λόγω της χρόνιας αδιοριστίας, θα προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Οι αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017 θα υποβληθούν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ενώ ο έλεγχος νομιμότητας των σχετικών πινάκων κατάταξης θα γίνει επίσης για πρώτη φορά από το ΑΣΕΠ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να διορθωθεί για να επανέλθει στην εξουσία»
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Αθήνας, Νίκος Φίλης, ασκεί έντονη κριτική στην υπουργό Παιδείας, την οποία κατηγορεί για αύξηση της εκπαιδευτικής ανισότητας, ενώ βάλλει και συνολικά κατά της...
«Λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να διορθωθεί για να επανέλθει στην εξουσία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο καθένας θα κριθεί για τη στάση του στην υπόθεση και θα κριθεί αυστηρά»
Στο σκάνδαλο Novartis ο καθένας θα κριθεί αυστηρά «όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από τον νόμο», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συστήνει στον Αντώνη Σαμαρά «να θυμάται ότι είναι πρώην πρωθυπουργός...
«Ο καθένας θα κριθεί για τη στάση του στην υπόθεση και θα κριθεί αυστηρά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Eurogroup έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη»
Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια» επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης, που καταλογίζει στην αξιωματική...
«Το Eurogroup έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η μείωση των εισακτέων
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για μείωση του αριθμού των εισακτέων στα...
Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η μείωση των εισακτέων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος»
Την ώρα που οι δανειστές επιμένουν σε σκληρά μέτρα για την Ελλάδα, ο Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει ότι «αποδεχόμαστε συμβιβασμούς που μας φέρνουν πιο κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια και δεν ισοπεδώνουν την...
«Δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ρουκέτες» μετά τις αλλαγές στο υπ. Παιδείας
Σφοδρές οι αντιδράσεις μετά την αντικατάσταση Φίλη. Μέσα από το facebook ο πρόεδρος του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος έβαλε κατά του Κ. Ζουράρι και ο πρόεδρος του Εθνικού...
«Ρουκέτες» μετά τις αλλαγές στο υπ. Παιδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας