Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν υπάρχει ‘‘τελευταία ευκαιρία’’ για ειρήνη»

Ο Σάεμπ Ερεκάτ στο γραφείο του. Δίπλα: Παιχνίδι σε δρόμο του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ελ-Τζαλαζούν.

Φωτ: Μαργαρίτα Βεργολιά

«Δεν υπάρχει ‘‘τελευταία ευκαιρία’’ για ειρήνη»

  • A-
  • A+

Αποστολή: Δ. Οχθη-Αν. Ιερουσαλήμ 

«Οι ιδέες δεν μπορούν να εξουδετερωθούν με σφαίρες» και «οι κακές ιδέες μπορούν να ηττηθούν από καλύτερες» ήταν από τα πρώτα λόγια του Σάεμπ Ερεκάτ, γ.γ. της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του Ελληνες, Κύπριοι και Σλοβένοι δημοσιογράφοι, στο γραφείο του στην Ιεριχώ, στο πλαίσιο αποστολής που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας.

Ηταν ανήμερα της Διάσκεψης του Παρισιού, της πρώτης φάσης της γαλλικής πρωτοβουλίας για την αναβίωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

«Ο χρόνος είναι πολύτιμος», μας τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της λύσης των δύο κρατών, στα σύνορα του ’67, αποτελεί μαζί με τον εκδημοκρατισμό στον αραβικό κόσμο τον καλύτερο συνδυασμό για την καταπολέμηση της μείζονος απειλής του «Ισλαμικού κράτους».

«Η περιοχή βυθίζεται στο χάος. Κι αυτό που ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται είναι ότι το χάος δημιουργεί τάξη», παρατήρησε ο κ. Ερεκάτ. «Υπάρχει τάξη μέσα στο χάος, της χειρότερης μορφής. Γιατί ο κόσμος συνηθίζει στο χάος. Κι αυτή είναι η συνταγή για μακροχρόνια αιματοχυσία, σε κάθε κοινωνία».

Η ισραηλινο-παλαιστινική διένεξη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται «ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», πρόσθεσε. «Είτε θα υπάρξουν δύο νικητές είτε δύο ηττημένοι. Και θα είμαστε νικητές, εάν επιτύχουμε τη λύση των δύο κρατών».

● «Εκτιμάτε ότι ως προς αυτήν την προοπτική η γαλλική ειρηνευτική πρωτοβουλία είναι η τελευταία ευκαιρία;» ήταν η ερώτηση της «Εφ.Συν.», ανοίγοντας έναν μικρό διάλογο μαζί του.

«Οχι. Δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τον όρο “τελευταία”», μας απάντησε ο κ. Ερεκάτ.

«Δεν μου αρέσουν αυτές οι δραματοποιήσεις: “τελευταία ευκαιρία”. Κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει περισσότερο από την ειρήνη απ’ ό,τι οι Παλαιστίνιοι και κανείς δεν πρόκειται να ζημιωθεί περισσότερο από την απουσία της απ’ ό,τι οι Παλαιστίνιοι.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Επειδή, μα τον Θεό, δεν κάνω χάρη στους Ισραηλινούς. Οταν είπα ότι θα διαπραγματευτώ μαζί τους, στον εαυτό μου έκανα τη μεγαλύτερη χάρη.

Κι εύχομαι και ελπίζω ότι οι Ισραηλινοί θα αισθανθούν το ίδιο. Ξέρω ότι τώρα ο Νετανιάχου μεταχειρίζεται κάθε τέχνασμα για να υπονομεύσει τους Γάλλους. Και μπορεί να το πετύχει. Εχει ένα μικρό “μαγειρείο”.

Οι ηγέτες κάθονται σε ένα τραπέζι και αναζητούν τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση, να επιτευχθεί ειρήνη κ.λπ.

Το “μαγειρείο” του είναι τι θα κάνουμε για να υπονομεύσουμε τους Γάλλους, τον Κέρι, τον Αμπού Μάζεν, τον Eρεκάτ. Είναι “μαγειρέματα”.

Γιατί πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να δρα σε καθεστώς ατιμωρησίας και να τη γλιτώνει. Ο βασικός νόμος του Νετανιάχου δεν είναι το Διεθνές Δίκαιο ούτε οι Συνθήκες της Γενεύης ή οι αποφάσεις του Σ.Α. και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι ο νόμος τού πώς να τη γλιτώσει.

Γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο 31 χρόνια. Ο νόμος του είναι πώς θα συνεχίσει τους εποικισμούς και να τη γλιτώσει, πώς να τη γλιτώσει με τη λύση των δύο κρατών. Αυτή είναι η ζωή του. Και πιστεύω ότι θα πρέπει κάποιος να τον σταματήσει».

● Με ποιον τρόπο εννοείτε;

«Από τη διεθνή κοινότητα».

● Πώς;

«Πώς; Εάν μιλούσαμε για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., φυσικά δεν πρόκειται για μία εξωτερική πολιτική, είστε 28 εξωτερικές πολιτικές.

Το 75% του ισραηλινού εμπορίου είναι με εσάς. Είναι επαίσχυντο που οι Ευρωπαίοι πίνουν το αίμα και τον ιδρώτα των Παλαιστινίων με το να αγοράζουν προϊόντα εποικισμών.

Εχουμε εδώ έναν προσφυγικό καταυλισμό στην είσοδο της Ιεριχούς. Είναι η πιο φτωχή περιοχή στον κόσμο.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λιγότερο από 1.000 δολάρια τον χρόνο. Στο Ισραήλ είναι 37.000 δολ.

Στην Ιεριχώ, δεν μπορώ να σκάψω πηγάδια για το νερό μου. Οι Ισραηλινοί το ελέγχουν αυτό.

Σήμερα μου πωλούν το νερό μου έναντι 1 δολ. το κυβικό μέτρο. Εν έτει 2016.

Εχουν τις μεγαλύτερες φυτείες με φοίνικες σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια. Εχουν εκτροφεία γαλοπούλας για τις γιορτές σας.

Εχουν πέντε τεχνητές λίμνες για κροκόδειλους, επειδή στους Ευρωπαίους σάς αρέσει το δέρμα τους· 512.000.000 δολάρια κέρδη από αυτήν την επιχείρηση των εποικισμών, από αποικιοκρατικές εποικιστικές δραστηριότητες.

Αρα τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη; Τουλάχιστον μην το κάνετε αυτό, μη γίνεστε μέρος της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτοί είναι κλέφτες. Εκλεψαν τη γη, το νερό, εκμεταλλεύονται τους φτωχούς Παλαιστίνιους.

Το λιγότερο που μπορείτε λοιπόν να κάνετε με την ηθική και τις αξίες σας στην Ευρώπη είναι να σταματήσετε να έχετε πάρε-δώσε με τους εποικισμούς. Είναι πολύ αυτό που ζητώ;

Δεν σας λέω να μποϊκοτάρετε το Ισραήλ, σας το ζητώ για τους εποικισμούς.

Και το δεύτερο: Οταν λέτε ότι είστε υπέρ των δύο κρατών, γιατί πρέπει να αναγνωρίζετε το ένα κράτος και όχι και τα δύο κράτη;

Εάν λέω ότι είμαι υπέρ των δύο κρατών και το εννοώ, γιατί δεν αναγνωρίζω τα δύο κράτη; Γιατί πρέπει να αναγνωρίζω το ένα

Στη συνέχεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο κ. Ερεκάτ επανέλαβε την έντονη πικρία του για την επιρροή του Ισραήλ και τη «σιωπή των αμνών» -όπως χαρακτηριστικά είπε- από τις δυτικές πρωτεύουσες, καθώς, παρά τα σχετικά ψηφίσματα σε ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και στο ελληνικό, δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Κατά τα λοιπά, εξέφρασε την ευχή η ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει όρθια τη χώρα μας μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Τόνισε με νόημα ότι η Ελλάδα πάντα υποστήριζε τη δικαιοσύνη στην περιοχή.

Κι ευχήθηκε να παραμείνει φάρος των αξιών του πολιτισμού.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ήταν σκέτη καταστροφή»
Στενός συνεργάτης του Γ. Αραφάτ, ο Ναμπίλ Σάαθ έχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπήρξε ανώτατος διαπραγματευτής στη Συμφωνία του Οσλο. Σήμερα είναι επίτροπος...
«Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ήταν σκέτη καταστροφή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αμερικανική και η ισραηλινή πολιτική τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό στον κόσμο»
Ο Αζάμ Αλ Αχμαντ είναι σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ και επικεφαλής διαπραγματευτής της με τη Χαμάς. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στη Ραμάλα και μίλησε στην...
«Η αμερικανική και η ισραηλινή πολιτική τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό στον κόσμο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μόνo μία λύση υπάρχει: ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 κι ένα ισραηλινό»
Εντεκα ημέρες μετά την «τορπίλη» Τραμπ στο Μεσανατολικό με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η οργή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ξεχειλίζει. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα,...
«Μόνo μία λύση υπάρχει: ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 κι ένα ισραηλινό»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ημέρα οργής» στην Ιερουσαλήμ
Φόβους ακόμη και για το ξέσπασμα μιας τρίτης Ιντιφάντα γεννά η τεταμένη κατάσταση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στα περίχωρα της οποίας ξέσπασαν νωρίς χθες νέες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων...
«Ημέρα οργής» στην Ιερουσαλήμ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η διεθνής κοινότητα σιωπά μπροστά στο έγκλημα της ισραηλινής αποικιοκρατίας»
Συναντήσαμε τον Παλαιστίνιο πρέσβη και πρύτανη των Αράβων πρεσβευτών στην Αθήνα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, λίγες ώρες πριν η ισραηλινή Βουλή ψηφίσει τον επίμαχο νόμο περί αναδρομικής νομιμοποίησης παράνομων...
«Η διεθνής κοινότητα σιωπά μπροστά στο έγκλημα της ισραηλινής αποικιοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
Η Λέιλα Χάλεντ γεννήθηκε το 1944 στη Χάιφα. Στα τέσσερά της, με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, έζησε τη Νάκμπα και την προσφυγιά. Στα 25 της έγινε η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής, μετέχοντας στην αναίμακτη...
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας