• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.2°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%

Ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης

«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»

 • A-
 • A+

Πεπεισμένος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη χωρίς κανένα πρόβλημα εμφανίζεται ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Σημειώνει αναφορικά με το χρέος ότι η λύση «πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις», ενώ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος» για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Προσθέτει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «πρέπει να θεωρείται δεδομένη» και καταλογίζει στην αντιπολίτευση «ανακρίβειες, ανυπόστατες εικασίες και καταστροφολογία».

• Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Γιούρογκρουπ της 24 Μαΐου;

Κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι, είναι μάλλον σίγουρο ότι στο Γιούρογκρουπ της 24ης θα ανακοινωθεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση εφάρμοσε κατά γράμμα τη συμφωνία του περσινού Αυγούστου, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος των επιλογών της. Το ζητούμενο πλέον είναι να τηρήσουν και οι εταίροι τις δικές τους δεσμεύσεις και να έχουμε μια ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος.

• Φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε ποιο σημείο βρίσκονται;

Τόσο ο ESM όσο και το ΔΝΤ έχουν προτείνει μια σειρά εργαλείων που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια από αυτά τα εργαλεία είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και με ποιες προϋποθέσεις. Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού υπάρχουν πολλά ζητήματα κατανομής του κόστους και του κινδύνου.

Ομως το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι περισσότερο επιτακτικά από ποτέ και όλοι αντιλαμβάνονται πως η λύση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις. Μόνο έτσι θα είναι πειστική και θα επιτρέψει στη χώρα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές χωρίς μνημονιακούς όρους.

• Διατυπώνονται πάντως ανησυχίες για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Επαρκούν μέχρι την εκταμίευση που θα ακολουθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Η Ελλάδα θα έχει πληρώσει τόκους και χρεολύσια σχεδόν 5 δισ. στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 χωρίς να λάβει ούτε ένα ευρώ εξωτερικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν ανακυκλώνουμε το χρέος μας αλλά καλύπτουμε ακόμα και το κεφάλαιο από πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Οσον αφορά την άμεση κρισιμότητα, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Εχουμε πολλά εργαλεία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί ώστε να εξασφαλίσουμε πως το ελληνικό κράτος θα ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεών του.

Θέλω ωστόσο να σημειώσω την έκπληξή μου για τους φορείς που αποφεύγουν να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ παρότι δίνει με διαφορά την υψηλότερη απόδοση και παρέχει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη ασφάλεια από οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα. Ομως μου κάνει εντύπωση και η κριτική από τη Ν.Δ., παρότι επί των ημερών τους –και ορθά– καθιερώθηκε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω ρέπος.

• Η εμπλοκή του ΔΝΤ συνεισφέρει κάτι εποικοδομητικό στο ελληνικό πρόγραμμα;

Το ΔΝΤ υπήρξε ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης λόγω των συνεχών ενστάσεων που είχε για την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 τους διέψευσε περίτρανα.

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η πιο σημαντική του συνεισφορά.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι η συμμετοχή του στα προγράμματα χωρών της ευρωζώνης οφειλόταν στην ανυπαρξία παρόμοιων μηχανισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ήταν ο μόνος οργανισμός με την απαιτούμενη τεχνογνωσία λόγω εμπειρίας στην εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες και όχι πάντα με επιτυχία.

Ομως πλέον η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαχείριση κρίσεων χρέους σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Τέλος, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμη οπτική απέναντι στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, που η εμπλοκή του ήταν παραδοσιακά βραχυπρόθεσμη.

• Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ιδιαίτερα θετική για την ελληνική οικονομία θα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Θεωρείτε ότι είναι εφικτή; Και πότε θα πρέπει να αναμένονται οι σχετικές εξελίξεις;

Δεν είναι απλά εφικτή, αλλά λίγο-πολύ δεδομένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η βασική προϋπόθεση είναι η επαναφορά του waiver των κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, δηλαδή η αποδοχή τους για χαμηλότοκο δανεισμό από την ΕΚΤ αντί του «ακριβού» ELA όπως ισχύει σήμερα. Αυτό εκτιμάται να γίνει αρχές Ιουνίου. Από εκεί και πέρα η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, ειδικά μετά τον Ιούλιο που θα εξοφληθεί μέρος από αυτά που κατέχει.

Αυτά, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης που αναμένουμε να προκαλέσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση των εγχώριων επιτοκίων και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

• Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «φορολογεί τα πάντα» προκειμένου να πετύχει τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα και ότι έτσι υποσκάπτει την ανάπτυξη. Μπορεί να συμβαδίσει μια αυξημένη φορολογία με την προσέλκυση επενδύσεων;

Αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης, να κατηγορεί την κυβέρνηση. Καλό θα ήταν πάντως να το κάνει με εποικοδομητικό τρόπο και σωστά στοιχεία και όχι με ανακρίβειες, ανυπόστατες εικασίες και καταστροφολογία.

Οσον αφορά την ανάπτυξη, είναι δεδομένο ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική (είτε μέσω αύξησης των φόρων είτε μέσω μείωσης των δαπανών) δεν βοηθάει την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Ομως θεωρώ υπεραπλουστευτική την άποψη πως οι επενδύσεις εξαρτώνται μονοσήμαντα από τον φορολογικό συντελεστή. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις και ο σημαντικότερος στην περίπτωση της χώρας μας είναι η αβεβαιότητα.

Στον βαθμό που θα αποκαταστήσουμε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και σταθερότητας, θα έρθουν και οι επενδύσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Eurogroup έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη»
Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια» επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης, που καταλογίζει στην αξιωματική...
«Το Eurogroup έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η κυβέρνηση πήρε αυτά που ήθελε»
Λευκός καπνός στο Λουξεμβούργο. Ικανοποιημένη δηλώνει η Αθήνα, που βλέπει «ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου» και εκτιμά ότι «μετατρέπει τους Ευρωπαίους εταίρους σε συμμάχους...
«Η κυβέρνηση πήρε αυτά που ήθελε»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντός του προγραμματισμού η εκταμίευση της δόσης»
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους, πράγμα που μεταφέρθηκε από τους αρμόδιους...
«Εντός του προγραμματισμού η εκταμίευση της δόσης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα σύνθεση, νέες επενδύσεις
Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις τις κυβέρνησης εν όψει του επόμενου Eurogroup, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και των διαβεβαιώσεων για ελάφρυνση του χρέους και πολλοί θεωρούν ότι ένας ανασχηματισμός θα...
Νέα σύνθεση, νέες επενδύσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγει ο δρόμος για το χρέος
Στις διαπραγματεύσεις κυριαρχεί πλέον η δοσοληψία δημοσιονομικός «κόφτης» έναντι ελάφρυνσης, καθώς στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση περί βιωσιμότητας και η κυβέρνηση αισιοδοξεί...
Ανοίγει ο δρόμος για το χρέος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ζητά από τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, "στηρίζω...
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας