Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«To πετρέλαιο αργά ή γρήγορα θα τελειώσει»

Κάρεν Μιρζογιάν, υπουργός Εξωτερικών της μη αναγνωρισμένης «Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ»

«To πετρέλαιο αργά ή γρήγορα θα τελειώσει»

  • A-
  • A+

Οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά οι Αζέροι έφεραν και πάλι στο προσκήνιο μια «παγωμένη» διένεξη που παραμένει ανεπίλυτο πρόβλημα παρά τις συνομιλίες της Ομάδας Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία).

Η «Εφ.Συν.» συνάντησε στο Στεπανακέρτ τον Κάρεν Μιρζογιάν, «υπουργό Εξωτερικών» της «Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ενός κράτους που δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο από καμία χώρα του κόσμου, για να συζητήσουμε το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή και τις επιπτώσεις της πρόσφατης σύγκρουσης.

Αποστολή, Ναγκόρνο Καραμπάχ 

⚫  Πώς ξεκίνησε ο τελευταίος πόλεμος;

Στα 22 χρόνια που υπήρχε η συμφωνία μη επίθεσης επικρατούσε στα σύνορα σχετική ηρεμία.

Αλλά σε αυτά τα 22 χρόνια, πάντοτε από πλευράς των Αζέρων, υπήρχαν επιθέσεις όχι μόνο κατά στρατιωτών, αλλά και εναντίον χωριών και απλών κατοίκων.

Εμείς βλέπαμε να αυξάνονται τα σημάδια της επιθετικότητας και να αυξάνεται ο οπλισμός των Αζέρων κοντά στα σύνορά μας.

Συνεχώς υπογραμμίζαμε στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες [Ομάδα Μινσκ] ότι οι Αζέροι συγκεντρώνουν οπλισμό και στρατεύματα και αυξάνουν την επιθετικότητά τους.

Ομως τόσο οι διπλωμάτες όσο και τα διεθνή ΜΜΕ δεν άκουγαν αυτά που επισημαίναμε. Το Αζερμπαϊτζάν όλα αυτά τα χρόνια έχτισε τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει και πάλι τον πόλεμο.

Και δεν μιλάω μόνο για την αύξηση των εξοπλισμών και τον αντιαρμενικό αγώνα προπαγάνδας, αλλά και για τη συνεχή άρνηση του Μπακού να αποδεχτεί τις προτάσεις της διαπραγματευτικής Ομάδας Μινσκ.

Αυτή η επίθεση της 1ης προς 2α Απριλίου που έκαναν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ [Ναγκόρνο Καραμπάχ] δεν ήταν μόνο επίθεση εναντίον της χώρας μας, αλλά και εναντίον της ειρηνευτικής προσπάθειας της Ομάδας Μινσκ.

Αυτό που κάνει το Αζερμπαϊτζάν είναι μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

⚫  Γιατί όμως έκαναν αυτόν τον πόλεμο τώρα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό του, όπου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όσο και στον διεθνή περίγυρό του. Ηταν ένας μονόδρομος γι’ αυτούς.

⚫  Επαιξε ρόλο η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που προκάλεσε μεγάλη οικονομική κρίση στο Μπακού, έπαιξε ρόλο η αντιπαλότητα της Τουρκίας, στενής συμμάχου του Αζερμπαϊτζάν, με τη Ρωσία;

Εγώ δεν θα μπω στην ανάλυση των λόγων. Θα μείνω σε ένα σημαντικό ζήτημα.

Στον τρόπο διακυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και στον ίδιο τον πρόεδρο, ο οποίος δεν βλέπει κανέναν άλλο τρόπο επίλυσης του προβλήματος -διπλωματία, συνομιλίες κ.λπ.- παρά μόνο με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Αν δεν πάρει αυτό που θέλει, θα ξαναρχίσει τον πόλεμο. Εχουν ευθύνη λοιπόν για τον πόλεμο που εξαπέλυσαν και όχι για τους λόγους που το έκαναν. Εμείς είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουν τον δρόμο του πολέμου.

⚫  Ωστόσο, ενθαρρύνθηκαν και από τη στάση της Τουρκίας, ιδίως με τις δηλώσεις Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από τον πόλεμο, ο οποίος είπε πως η Αγκυρα θα υποστηρίξει το Μπακού «μέχρι το τέλος» στο θέμα του Καραμπάχ και πως η περιοχή «θα επιστρέψει μια ημέρα στον νόμιμο ιδιοκτήτη της, το Αζερμπαϊτζάν».

Η φιλία και η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν δεν άρχισε χθες. Ηδη, από το 1988, πριν διαλυθεί η Σοβιετική Ενωση, η Αγκυρα ήταν στο πλευρό του Μπακού.

Χρόνια τώρα, η Τουρκία εξοπλίζει και εκπαιδεύει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν με στόχο τον πόλεμο.

⚫  Στο παρελθόν η Ρωσία είχε συμπαρασταθεί ενεργά στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως στον τελευταίο πόλεμο δεν παρατηρήσαμε την ίδια στάση. Υπήρξαν κάποιες αποστάσεις, ενώ πρόσφατα η Μόσχα πούλησε και όπλα στο Μπακού.

Η Ρωσία είναι εδώ και αιώνες ηγεμονική δύναμη στην περιοχή του Καυκάσου και αυτό είναι, λόγω θέσης και μεγέθους, φυσιολογικό.

Φυσικά, μας απασχολεί και μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ρωσία πουλάει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά πουλάει και στην Αρμενία. Αυτό το πρόβλημα το έχουμε μεταφέρει πολλές φορές στη ρωσική πλευρά.

Ομως, όσο δεν επιλύεται το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, όπλα θα πουλιούνται συνέχεια στην περιοχή από διάφορες χώρες.

Δεν πούλησαν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν μόνο οι Ρώσοι, αλλά και το Ισραήλ και κάποιες χώρες της Ευρώπης.

⚫  Τι είδους λύση θα μπορούσε να υπάρξει για το Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Η λύση θα είναι πιο εύκολη όσο οι λαοί της περιοχής προχωράνε προς τη Δημοκρατία και σέβονται οι κυβερνήσεις τη λαϊκή εντολή.

Εμείς πιστεύουμε στη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία και ο λαός του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) που έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έχει πάρει τις αποφάσεις του αυτές με δημοκρατικό τρόπο, εδώ και χρόνια.

⚫  Δύο βουλευτές στην Αρμενία έχουν θέσει θέμα στο Κοινοβούλιο να αναγνωριστεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Ερεβάν ως ανεξάρτητη χώρα. Είναι αυτό μια μορφή πίεσης για να μην επαναληφθούν οι αζερικές επιθετικές κινήσεις κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν υπάρξει και πάλι επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν, αυτό θα είναι ταφόπλακα για την ειρηνευτική διαδικασία και τη διπλωματική επίλυση του θέματος από την Ομάδα Μινσκ.

Αυτό το πιστεύει και η τριάδα του Μινσκ, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αυτονόητο πως αν υπάρξει νέος πόλεμος, όχι μόνο η Αρμενία, αλλά και πολλές άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητη χώρα το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

⚫  Ωστόσο, αυτή η τάση πολυδιάσπασης και δημιουργίας όλο και περισσότερων μικρών κρατικών οντοτήτων προβληματίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να μην αναφερθώ και στα θέματα του Κοσόβου αλλά και της κατεχόμενης Κύπρου.

Είναι λάθος να παραλληλίζουμε άλλες περιπτώσεις, όπως το Κόσοβο ή η Κύπρος με το Καραμπάχ. Είναι διαφορετικές, μοναδικές περιπτώσεις με δικά τους χαρακτηριστικά.

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ομοιότητες είναι αυτοί που δεν επιζητούν την επίλυση. Τα προβλήματα λύνονται όχι με τα όπλα και την κατοχή, αλλά με τη δημοκρατική ελεύθερη έκφραση του ίδιου του λαού.

Θέλουμε λαούς και χώρες που θα εξουσιάζονται από τα όπλα των δυνατών ή θέλουμε χώρες με δημοκρατική έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, χώρες με ελευθερία και δικαίωμα αυτοδιάθεσης;

Οι δημοκρατικές χώρες πιστεύουν στον διάλογο και όχι στη δύναμη των όπλων.

⚫  Σας απασχολεί ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει αναβαθμιστεί στρατηγικά τα τελευταία χρόνια λόγω του πετρελαίου και των εξαγωγών φυσικού αερίου που κάνει στην Ευρώπη; Μήπως αυτό επηρεάζει ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, που έχουν εμπορικά και ενεργειακά συμφέροντα στο Μπακού;

Στα μουσεία μας έχουμε δείγματα της συνεργασίας και της αδελφοσύνης των λαών μας που ανάγονται σε χιλιάδες χρόνια...

Το πετρέλαιο κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα τελειώσει. Οι σχέσεις Αρμενίων και Ελλήνων είναι σχέσεις φιλίας αιώνων και δεν έχουν να κάνουν με εφήμερα πράγματα όπως το πετρέλαιο.

Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημά σας.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Τουρκία δεν κρύβει τη συμμετοχή της στις εγκληματικές ενέργειες των Αζέρων»
Την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιδιώκει το Στεπανακέρτ, όμως θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Μασίς Μαϊλιάν, υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του...
«Η Τουρκία δεν κρύβει τη συμμετοχή της στις εγκληματικές ενέργειες των Αζέρων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Τουρκία αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή για ίδιον όφελος»
Ο Κάρεν Μιρζογιάν, υπουργός Εξωτερικών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζει ότι «το σημερινό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, μέσω της επιθετικότητας...
«Η Τουρκία αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή για ίδιον όφελος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ερντογάν είναι ότι πέρασαν στα χέρια του όλες οι εξουσίες»
«Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θέλει σύγκρουση με τη Δύση», λέει ο Πακράτ Εστουκιάν, Αρμένης της Κωνσταντινούπολης, συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Οι δηλώσεις του δεν πρέπει να διαβάζονται επιφανειακά. Στην ουσία...
«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ερντογάν είναι ότι πέρασαν στα χέρια του όλες οι εξουσίες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν
Με αυστηρό διάβημα στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν και ανάκληση του πρέσβη της Ελλάδας στο Μπακού για διαβουλεύσεις στην Αθήνα απάντησε το ΥΠΕΞ στις προκλητικές κατηγορίες της κυβέρνησης του Ι. Αλίεφ κατά της...
Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Με την Ελλάδα τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα, διαφορετική σελίδα»
Ο Νίκολα Ντίμιτροφ, από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, συνήθιζε να ονοματίζει κάθε περίοδο με μία ελληνική λέξη.
«Με την Ελλάδα τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα, διαφορετική σελίδα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα αμφισβητήσει έμπρακτα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»
Αυτό που προέχει είναι να επιτευχθεί συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο ως πράξη προσβολής και έμπρακτης αμφισβήτησης στην περιοχή από τον 28ο έως τον 26ο μεσημβρινό, εκεί που συμπίπτει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο,...
«Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα αμφισβητήσει έμπρακτα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας